PODLE METODE

KAKO NAS SVE VARAJU PROIZVOĐAČI Osim što uređaje programiraju da se pokvare čim im istekne jamstvo, često ih sklapaju tako da ih je nemoguće održavati

Ilustracija
 cc

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan zatražila je da se na području cijele Europske unije zabrani programirano kvarenje uređaja i neodvojiva ugradnja baterija u uređaje. Zabrana programiranog kvarenja za sada je zabranjena samo u Francuskoj, čijih 92 posto građana smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da se pokvare odmah nakon isteka jamstva.

- Tražim zabranu programiranog kvarenja na razini cijele EU. Građani mi se često javljaju s primjedbama kako se proizvod pokvari čim mu istekne jamstvo, a kvar je nerijetko takav da se uređaj ne isplati popravljati. Zato sam tražila i da rezervni dijelovi ne samo da moraju biti dostupni, već moraju biti po razumnoj cijeni. Sada kad pukne ležaj na perilici, morate zamijeniti cijeli bubanj jer nema manjih rezervnih dijelova - kazala je Borzan na sjednici Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta koji je raspravljao o Izvješću o produljenju trajanja proizvoda, na čemu radi i hrvatska zastupnica.

Osim toga, Borzan je predložila i zabranu neodvojive ugradnje vitalnih dijelova uređaja. Dokazano je kako se mobiteli sve češće počinju sastavljati tako da ih lijepe, te ih je u slučaju popravka iznimno teško rastaviti bez da se dodatno oštete. Uz to, dizajn je postao potpuno iracionalan. Prije se baterija na mobitelu mogla zamijeniti za trideset sekundi, danas se ona ukopa duboko iza matične ploče, kako bi u slučaju jednostavnog kvara baterije korisnik bio prisiljen kupiti novi uređaj, ili pak dodatno oštetiti stari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:04