POTPUNO ZABORAVLJENI

KAKO SE ŽIVI NA SAMO 15 MINUTA ŠETNJE OD SPLITSKE RIVE 'Kupila sam njemačku dogu kako bi mogla bez straha bacit smeće, a djeci je još gore...'

 
 Mario Todorić/HANZA MEDIA

Velikom broju problema ne nadzire se rješenje, ali se postepeno, malim koracima, nadziru mikroskopske promjene. Vjerojatno smo postali dosadni s nebrojenim tekstovima o komunalnim teškoćama na Kili, Karepovcu ili o nedaćama sugrađana s "Vodovodom", školom na "Pujankama" ili nedostatkom parkinga. Međutim, kada doslovno možete na tekst od prije sedam godina kliknuti "crtl + c" i na bijeli papir kopirane rečenice zalijepiti klikom na tipke "ctrl + v" te uredniku poslati aktualni članak, tada zbilja imamo velik problem, piše Slobodna Dalmacija.

Takva je situacija više od desetljeća na Sutroičinom putu. To nije istočni kotar gdje ima prostora za rad u tri smjene kako bi se kroz nekoliko godina riješili nagomilani komunalni nedostaci. Ovdje se radi o predjelu Splita u okolici sv. Trojice, spomenika nulte kategorije iz 9. stoljeća, dakle onog upisanog u registar najvrjednije spomeničke baštine Republike Hrvatske

No, put do nje ravan je pješačenju kroz gradilištu. Neosvijetljena makadamska cesta u privatnom je vlasništvu, a utrta staza koja se nekada koristila, nestala je u šikari. Tako se za vrijeme kišnog vremena, jedina cesta pretvara u veliku blatnjavu lokvu ispod koje se nazire popucali asfalt.

S desne strane je brdo koje se nekada nazivalo privremenim deponijem građevinskog otpada, a nastalo je pri gradnji zgrada za branitelje. Tada privremeno odlagalište, a sada obrasli brežuljak, idealan za uzgoj Sanske koze, domaće životinje predviđene za ispašu teže dostupnih i obraslih terena.

Građevinski otpad se morao nekako prevesti, a idealno sredstvo je kamion. Uslikao ga je naš reporter prije sedam godina parkiranog pokraj crkve sv. Trojice, i danas je na istom mjestu. Samo posljednjih godina ima nekakvu svrhu. U kabini obloženoj plastičnom ceradom smještaj su pronašle mačke lutalice, sada se nesmetano kote i griju u hladnim zimskim danima.

Premda je na vratima kamiona zalijepljeno rješenje o uklanjanju otpadnog vozila.

Sudeći po upozorenju komunalnih redara, trebalo je nestati početkom rujna prošle godine, ako ne i prije sedam godina kada smo ga prvi put primijetili. No još uvijek tu.

Igralište iza Pomorske škole obraslo je dračom i služi mladima kao skriveno mjesto za "zagrijavanje" pred ulazak u obližnji klub "Vanillu". S jedne strane su skriveni školskom građevinom, s druge strane brdom šuta i otpada, s treće stane dračom, a s treće strane kontejnerima "Jadroplova". U svakom slučaju, džungla komunalnih problema na mikrolokaciji.

Ovo je jedan od rijetkih dijelova grada gdje stanari mogu reći da su prošla vremena za njih bila puno bolja.

Naša sugovornica Ivana Ramljak, kaže da se sjeća dana kada je učila voziti biciklu na urednom i čistom igralištu, kada je na putu do škole koračala osvijetljenim putem i kada cijela površina nije bila zakrčena velikim brdom građevinskog otpada.

- Moji su ovdje od sredine 60-ih godina. Tu je bilo veliko igralište s brankama, a sada, ako pustim svoje dijete površinu koja se još uvijek naziva igralištem, odmah po ulasku će se porezat na razbijenu bocu. Moja mater je državnim putem s rasvjetom išla u školu, sada nema niti rasvjete, niti puta, nego hodamo do blatnjavom privatnom vlasništvu – ističe 33-godišnja majka troje malodobne djece. Njihova igra u ovakvim uvjetima nije niti približno idilična kao što je bila njoj. Vidljivo je to i na fotografijama iz 1988. i 1990. godine, kada je odrastala na jednoj od najboljih lokacija u gradu. Bez prometa i s velikim dvorištem za igru, a danas se boji bez pratnje pustiti dijete u školu.

- Kupila sam njemačku dogu kako bi mogla bez straha bacit škovace, a da ne pričan o mojoj dici koja nakon 17 sati ne mogu izaći iz kuće jer je mrkli mrak – priča nam Ivana pokazujući na šikaru, draču, blato i surovi teren oko njih. Javila se na sve moguće adrese, ali bezuspješno. Problem se godinama ne rješava.

Damir Babić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo potvrdio nam je kako će problem s napuštenim kamionom biti jako skoro riješen, ali nedaće na Sutroičinom putu, sigurno će još neko vrijeme pričekati, jer rješenje "koče", što li drugo nego imovinsko pravni problemi.

Zaboravljenog dijela grada sjetio se i gradonačelnik u predizbornoj kampanji, kada je na popisu ciljeva "Split za sve" uvrstio: asfaltirati ulicu Sutroičin put, ugraditi javnu rasvjetu te urediti zelene površine oko crkvice sv. Trojice.

Nije prošlo puno od početka mandata, ali još uvijek ništa nije napravljeno po tom pitanju. Ivana nas je zvala upravo zbog toga. Nada se, kad se Opara već proslavio rješavanjem komunalnih problema, poput Žnjanskog platoa, da će njegov entuzijazam doći i do Sutoičinog puta. Da će s liste svojih predizbornih obećanja uskoro i njega prekrižiti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:34