DOSJE TURIZAM

KAKO SU NAS LAGALI O 'ŠOKANTNIM' RAČUNIMA NA JADRANU Donosimo usporedbu cijena u Splitu i Dubrovniku s ostalim europskim destinacijama

 
Ilustracija
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Koliko god se domaći građani bunili i negodovali na cijene ugostiteljskih usluga koje u sezoni preko noći narastu u najpopularnijim turističkim središtima, one su još uvijek prilično daleko od onoga što plaćaju gosti u drugim razvikanim turističkim metropolama.

Tako su cijene za neku konzumaciju ili uslugu u Splitu ili Dubrovniku dvoznamenkasto niže od onih koje za istu uslugu valja izbrojiti u Barceloni, Nici, Veneciji, Lisabonu ili Ljubljani. No, zato su piće, jela u restoranima ili kokteli značajno skuplji u Splitu i Dubrovniku nego, na primjer, u Pragu, Varšavi, Bratislavi ili Budvi, piše Slobodna Dalmacija.

Tako barem stoji na stranicama Expatistan, međunarodnog portala koji gostima pruža mogućnost usporedbe cijena u cijelom svijetu za cijeli niz usluga, kupnje ili konzumacija, a koji milijuni gostiju rado konzultiraju prije odlaska na put.

Na tom portalu nalaze se cijene za čak 516 različitih artikala, usluga, lokalnih troškova života, lokalnog prijevoza i štošta drugog za čak 2189 gradova u 215 zemalja i svaki se sa svakim može usporediti.

Jeftiniji i od Budve

Kao referentna vrijednost indeksa troškova života uzete su cijene u Pragu, koji je 70. na listi troškova života s indeksom 100 pa se svi ostali gradovi uspoređuju s njim. Iako je poznato da su neke usluge na najrazvikanijim lokacijama turističkih gradova znatno skuplje od iznosa koji stoji na toj stranici, stranica Expatistan koristi neke srednje vrijednosti prosječnih mjesta.

Mi smo pokušali tim modelom usporediti najpopularnije i najposjećenije turističke gradove na Jadranu u ovoj sezoni, Dubrovnik i Split, s europskim razvikanim turističkim središtima i vidjeti kakvu informaciju o nama dobivaju gosti koji prije dolaska u Hrvatsku to isto krenu gledati.

I evo što doznaju: Split i Dubrovnik su za najmanje dvadeset posto jeftiniji od nekoliko desetaka europskih gradova koji su city-break odredišta, a uspoređivali smo tipične turističke usluge poput brzog ručka, fast-fooda, piva u trgovini i piva u kafiću, gaziranog napitka u trgovini i kafiću, cijene koktela, večere u osrednjem restoranu i nezaobilaznog kapučina na terasi.

Dakle, te usluge po Expatistanu u Barceloni su 23 posto skuplje nego u Splitu i 26 posto skuplje nego u Dubrovniku. Te dvije perjanice gradskog turizma u Hrvatskoj jeftinije su u tim uslugama od Venezije za 26 posto, Lisabona 13 posto, Nice 29 posto, Berlina 26 posto te od Budve 10 posto.

Dubrovački kapučino

U Barceloni i Ljubljani ćete brzi turistički ručak platiti 13 eura, koliko on stoji i u Splitu, dok je u Dubrovniku nešto jeftiniji (9 eura), a u Lisabonu je 12 eura. No, zato je koktel u Barceloni, pa čak i u Budvi, skuplji za 30 posto nego u Splitu, gdje je šest eura, dok mu je tamo cijena oko devet eura.

U Veneciji su sve ugostiteljske usluge za 26 posto skuplje nego u Splitu, ali je zato dubrovački kapučino (1,85 eura) po "Expatistanu" skuplji nego u Veneziji (1,5 euro), iako treba znati da u talijanskoj turističkoj prijestolnici cijene ovise i o tome pijete li iz plastične ili porculanske šalice, s nogu na šanku ili sjedeći za stolom i slično.

No, ugostiteljske cijene u mondenoj Nici (Azurna obala) više su za 32 posto nego u Dubrovniku i za 29 posto više nego u Splitu.

U usporedbi s Lisabonom, Split i Dubrovnik su za oko 13 posto jeftiniji u ugostiteljstvu, od Dublina su čak 46 posto jeftiniji, a od preskupe Geneve u Švicarskoj sve su usluge za 57 posto jeftinije kod nas. Loše su informacije, međutim, za goste koji dolaze iz Praga, u kojemu su ugostiteljske usluge koje smo uspoređivali 11 posto jeftinije nego u Splitu i Dubrovniku, pa je tako ručak u Splitu skuplji 23 posto nego u Pragu, koktel je 20 posto skuplji, a najveća razlika Česima je u cijeni piva, koje je u dalmatinskim pubovima i za 70 posto skuplje nego kod njih. Slično je i s cijenama u Varšavi, koje su 18 posto niže nego naše za ove usluge, a u Bratislavi za deset posto niže.

Sve u svemu, stranci koji stižu iz zapadne i sjeverne Europe još uvijek u Hrvatskoj mogu bezbrižno uživati u jeftinijim uslugama, za razliku od Čeha, Slovaka i Poljaka koji ugostiteljske usluge na Jadranu plaćaju znatno više nego u svojim zemljama, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:39