BLOKADA

Kako su reforme zapele već na prvom koraku... Pobuna birokrata: Ne damo našu agenciju!

 CROPIX

Iako je Vlada navodno reformska, ona operativno toliko teško provodi promjene da je pod upitnik došla i dosad najrazvikanija reforma - ona smanjenja broja agencija.

Školski primjer toga jest osnivanje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu koja je kao dio akcijskog plana bivše Vlade osnovana u svibnju 2015., ali do danas nije ustrojena, nedostaje joj Pravilnik o unutarnjem redu, a još nije prihvaćena ni nova sistematizacija radnih mjesta.

Stručne službe protiv

Njome bi pod jednim krovom trebali biti objedinjeni bivši Državni zavod za zaštitu prirode i bivša Agencija za zaštitu okoliša koji su ukinuti još prošle godine, ali novoosnovana Agencija i dalje ne može u potpunosti početi s radom sve dok se ne donese novi Statut te pravilnici nužni za uspostavu tijela.

Kako neslužbeno doznajemo, najveći problem navodno proizlazi iz otpora zaposlenika Državnog zavoda za zaštitu prirode koji su nezadovoljni sistematizacijom radnih mjesta.

“Stručne službe smatraju da je zaštita prirode u novom tijelu marginalizirana. Općenito, nezadovoljni su što se bivši Zavod spaja s bivšom Agencijom za zaštitu okoliša jer smatraju da su njihovi poslovi nespojivi”, doznajemo od jednog sugovornika.

Ništa bolja situacija, međutim, nije ni u sustavu obrazovanja i znanosti koji bi do kraja godine trebao provesti dva važna spajanja: Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih trebala bi se pripojiti Agenciji za odgoj i obrazovanje, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja trebao bi postati dio Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Kako neslužbeno doznajemo, ovom posljednjem spajanju najviše se protivi AZVO u kojem smatraju da do spajanja ovih dvaju tijela ne bi smjelo doći.

“Nismo protiv racionalizacije, ali ovo spajanje je protivno europskoj praksi. Naime, za posao koji obavljamo morali smo dobiti međunarodnu akreditaciju koju Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje nema pa nam se i ne može pripojiti”, čuju se neslužbeni prigovori.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić također je napisao promemoriju u kojoj pojašnjava zašto bi za sustav bilo bolje kad bi Agencija opstojala kao zasebno tijelo.

Ostaju svi zaposlenici

“Ne želim da se stvara dojam o nama kao uhljebima, ali bojimo se da će spajanje donijeti više štete nego koristi. Kao prvo, tu je činjenica da se sustavi bave različitim segmentima obrazovanja pa se bojimo da će se njihovo spajanje svoditi na pokušaj pomirenja nespojivih djelatnosti. Naša agencija djeluje kao posredničko tijelo u provođenju dva operativna programa fondova EU za koje je pitanje hoće li opstati ako se Agencija ugasi kao pravna osobnost”, pojasnio je za Jutarnji list ravnatelj Živčić podsjećajući da je Agencija jednom već prošla spajanje s drugim tijelom - 2010. godine kad je Vlada Jadranke Kosor donijela odluku da se tadašnja Agencija za strukovno obrazovanje spoji s Agencijom za obrazovanje odraslih. Ipak, protivnici ovih promjena u obrazovanju danas zaboravljaju kako su svi ti sustavi do 2004. godine zapravo bili spojeni u instituciji koja se zvala Zavod za školstvo i koja je bez ikakvih problema i poteškoća u radu na jednom mjestu objedinjavala opće i strukovne programe te programe za odrasle - pa čak i sve ono što je danas u nadležnosti Agencije za mobilnost i programe EU.

“Spajanje je zapravo povratak na staro, na model koji nije ni trebao biti razjedinjen jer je sasvim dobro funkcionirao. Nema puno istine u tvrdnjama da ti sustavi ne mogu zajednički funkcionirati”, kaže Jutarnjem jedan sugovornik iz sustava obrazovanja.

Pa ipak, otpor začuđuje tim više što je on nesrazmjerno velik formalno-pravnim posljedicama spajanja svih ovih tijela. Naime, uštede su u sustavu obrazovanja procijenjene na samo 3,6 milijuna kuna te predviđaju zadržavanje svih zaposlenika, uz eventualno smanjenje broja rukovodećih radnih mjesta te objedinjavanje stručnih službi.

Isti rukovoditelji

U slučaju novoosnovane Agencije za okoliš i prirodu one se kreću na razini dva milijuna kuna, a prema podacima iz Ministarstva za zaštitu okoliša, HAOP danas ima samo tri zaposlenika manje nego što su ih imale institucije iz kojih je Agencija nastala, ali niti to nema veze s optimizacijom poslovanja. Bivši v.d ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša ostao je raditi u novom tijelu kao rukovoditelj sektora, a bivši ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode ima ugovor prema kojem ima pravo i obvezu raditi na drugim poslovima i radnim zadacima kod poslodavca koje mu poslodavac ponudi nakon isteka mandata.

Drugim riječima - država će ih sve zbrinuti pa su sve glasnija gunđanja sve teže shvatljiva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:23