ANALIZA

KAKVA JE BUDUĆNOST AGROKORA Todorić će teško zadržati udio, a prodaja tvrtki sve je izglednija

 
 Damir Krajac / Boris Kovačev / Hanza Media

Igrom slučaja dvoje vodećih ljudi u povijesti Agrokora - Ivica Todorić, još uvijek formalni vlasnik koncerna i Ante Ramljak, aktualni formalni i faktični upravitelj Agrokora - istupili su gotovo istovremeno krajem ovog tjedna u medijima s prilično zanimljivim stavovima.

Pogotovo je bila interesantna Ramljakova izjava o budućnosti Agrokorovih prehrambenih kompanija, no za početak ćemo analizirati stavove Ivice Todorića. Prvi stav vlasnika Agrokora u članku novinara tjednika Expressa Željka Ivankovića je u svari bio istaknut neverbalnom gestom - Todorić je, naime, na pitanje o tome “hoće li sad, nakon što je proglašeno da je spašen”, Agrokor biti vraćen njemu, odgovorio tako što je “slegnuo ramenima i okrenuo glavu”. Takav neverbalni odgovor je višeznačan - može značiti da Todorić smatra da je još sve moguće, da se više uopće ne nada tome, ali i da mu je sada svejedno.

Nacrt ugovora

Ipak, valja kazati kako su minimalne šanse da Todorić zadrži barem par postotaka vlasništva u Agrokoru, jer će se u procesu financijskog i operativnog restrukturiranja zbog prevelikih dugova te kompanije najprije otpisati vlasništvo Todorića, a potom će uslijediti otpisivanje dijela potraživanja vjerovnika. U nekim drugim okolnostima Todorić bi možda imao šanse da u pregovorima s vjerovnicima možda i zadrži dio vlasništva, ali u ovim okolnostima, u kojima, između ostalog, izvanredni povjerenik Ramljak predlaže prvi nacrt Ugovora o nagodbi i plan restrukturiranja, teško je za očekivati da će Todorić zadržati i jedan posto vlasništva. Naravno, u politici je sve moguće - jer restrukturiranje Agrokora putem specijalnog zakona je politički, a ne samo ekonomski projekt - ali vraćanje i manjeg dijela vlasništva Agrokora Todoriću bi, u sadašnjim uvjetima, bilo političko samoubojstvo Vlade Andreja Plenkovića.

Nadalje, prva deklaratorna poruka koju je Todorić želio poslati jest da želi da “Agrokor uspije i podupirem sve koji djeluju u tom smislu”. U drugoj je ustvrdio kako smatra da bi Agrokor trebao opstati kao koncern, jer bi po njemu to bio pravi uspjeh restrukturiranja, a ne da se poduzeća “rascjepkaju” u okviru pojedinih divizija (maloprodajne, prehrambene i proizvođačke) ili da nastave samostalno život na tržištu.

Bez cjepkanja

Treća deklaratorna poruka se, pak, nadovezuje na drugu, jer Todorić navodi kako je razlog zbog kojeg je potpisao lex Agrokor bio upravo to ga Agrokor ostane cjelovit, kako bi mogao koristiti svu sinergiju sustava. Sve tri deklaratorne poruke se u svari svode na to da bi Agrokor trebao ostati cjelovit, no tu je Todorić u proturječju sa samim osobom. Naime, kako se navodi u tekstu u kojem se donose prethodne izjave, vlasnik Agrokora je godinama planirao prodati Agrokorove prehrambene divizije (Ledo, PIK Vrbovec, Jamnica, Zvijezda, Agrolaguna, te srpski Dijamant i Frikom).

Ipak, Todorić nije na vrijeme, iz tko zna kojih razloga, realizirao ni jednu od opcija za financijsko i operativno restrukturiranje tvrtke i koncern je kolabirao. Zanimljivo je kako je i Ante Ramljak donedavno smatrao kako će s novim planom restrukturiranja koncern Agrokor prestati postojati, dok je u novoj izjavi za Temu dana na HTV-u rekao kako tek treba vidjeti u kojoj će formi Agrokor i njegove tvrtke nastaviti funkcionirati, kao i da će, naravno, svoju riječ o tome dati i vjerovnici.

Upravljanje tvrtkama

No, ono što je bilo i te kako “atraktivno” u tom nastupu Ramljaka, jest da je kazao kako će trebati dobro razmisliti kome će se dati na upravljanje PIK Vrbovec, Belje i Vupik. Ramljak je istaknuo kako te tvrtke zajedno imaju 33 tisuće hektara obradive poljoprivredne površine, da ni jedna kompanija u Europi nema toliko hektara obradive površine pod upravljanjem, te da se radi o vrlo “osjetljivom” pitanju, jer državni nije svejedno tko upravlja tako velikim poljoprivrednim resursom.

To bi moglo značiti da Ramljak, odnosno Vlada, planiraju te kompanije prodati nekom domaćem prehrambenom koncernu ulagača i tvrtki, a za nadati se kako je samo omaškom rekao da će ih dati na “upravljanje”, a ne da će ih “prodati”. Konačno, Ramljak je ustvrdio kako će se plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika početi “pisati” u rujnu, što znači da bi prvi nacrt mogao biti gotov do kraja godine, a potom imaju krajnji rok do srpnja iduće godine da se sve usuglasi i potpiše ugovor o nagodbi. Nadajmo se da će taj proces na koncu i uspjeti, u protivnom će koncern i pripadajuće tvrtke ići u “stečaj s restrukturiranjem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:41