'VELIKI DOBROTVOR'

'KAKVO JE TO SMEĆE I ZA**BANCIJA' Čelni čovjek najvećeg prirodnog hrvatskog prirodnog blaga grubo izvrijeđao srednjoškolku

 HANZA MEDIA

Do prije nekoliko godina prilično neinteresantno, a sada prava navala na rukovodeće mjesto čelnog čovjeka najvećeg hrvatskog prirodnog blaga. Tako barem ispada, s obzirom na to da će se u ponedjeljak, u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša i energetike, na usmenim razgovorima izredati čak 12 kandidata za mjesto ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera.

Prilična je to gužva za vođenje institucije koja posljednjih mjeseci, više nego zbog dobrih poslovnih rezultata, pozornost javnosti izaziva zbog navodnih prijetnji UNESCO-a, uriniranja po slapovima, plitvičkog hamburgera ili “najednom” prevelikog broja posjetitelja.

Nije to tako čudno s obzirom na to da ustanova, prema financijskim podacima za 2016. godinu, ima budžet od čak 274 milijuna kuna, višak prihoda od 82 milijuna kuna, kreditnu karticu, službeni automobil i vozača za njena direktora.

A onda opet, neće biti pogrešno ustvrditi da je atraktivnosti ove pozicije djelomično pridonio i aktualni v. d. ravnatelja Anđelko Novosel, i to manje zbog dobrog rukovođenja ustanovom, a više zbog sve glasnijeg nezadovoljstva koje na Plitvicama tinja otkako je Novosel i službeno preuzeo privremeno upravljanje parkom. Protiv njegove kandidature - jer i Novosel je jedan od onih koji će sutra pristupiti usmenom razgovoru u Ministarstvu - borit će se još jedanaest anonimnih kandidata, o čijim se imenima na Plitvicama sve glasnije špekulira.

Zasad je poznato samo to će se, osim Novosela, za fotelju direktora Plitvica natjecati Tomislav Užarević, član općinskog vijeća Plitvička jezera iz kvote HDZ-a, a potom je na usmeni razgovor pozvana i Antonija Dujmović, zaposlenica Parka i bivša stručna voditeljica koju je na tom mjestu 2013. zamijenio upravo Novosel. Kandidirao se i lokalni iznajmljivač s Plitvica Miroslav Sumrak, a u konkurenciji je, sudeći prema podacima koje ima Jutarnji, i bivši ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković.

Povrh svega, tu je onda i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, također iz kvote MOST-a, čovjek koji je dosad u nekoliko navrata smjelo izjavljivao kako na čela svih nacionalnih parkova ima namjeru postavljati isključivo “zaštitare prirode”. “Šanse su takve kakve jesu, dakle male, ali mislim da usprkos tome treba pokušati nešto mijenjati na Plitvicama”, doznajemo od kandidata koji je poželio ostati anoniman.

Tu prije svega misli na aktualno vodstvo parka, v. d. ravnatelja Novosela, kojeg danas mnogi smatraju odgovornim za lažnu uzbunu, prema kojoj je UNESCO, navodno, prijetio da će Plitvička jezera, zbog preizgrađenosti i prevelikog broja posjetitelja, skinuti s popisa zaštićene baštine.

To se, naravno, nije dogodilo, ali je uzbuna Novosela lansirala do statusa najvećeg plitvičkog dobrotvora, iako i danas mnogi sumnjaju da je anonimna prijava, koja je UNESCO-u stigla s neke “treće strane”, zapravo potekla upravo od sadašnjeg ravnatelja Parka.

Reklama je bila toliko jaka da su mnogi usput zaboravili na neke Novoselove gafove iz daljnje, ali i mnogo bliže prošlosti. Recimo, poput onog kojim se najviše proslavio, kad je još kao stručni voditelj Parka 2013. godine na Facebooku izvrijeđao srednjoškolku, pobjednicu jednog natjecanja, nazvavši njenu kartu Plitvičkih jezera “smećem” i “zajebancijom”.

U to doba Novosel je još bio član lokalnog SDP-a, stranke koja je tada činila Vladu, i uz pomoć koje je iz Državnog zavoda za zaštitu prirode i stigao u Plitvička jezera, a potom na vrijeme prešao u kvotu MOST-a te s padom Kukuriku koalicije dospio na poziciju vršitelja dužnosti ravnatelja. Zanimljivo, Novosel u Parku pritom ima dvojaku funkciju.

Naime, osim što je v. d. ravnatelja, on je istovremeno i stručni voditelj Parka, ali je na tu poziciju, iz samo njemu poznatih razloga, imenovao vršitelja dužnosti. Kako bi stvar bila još apsurdnija, za stručnog je voditelja izabran na prijedlog v. d. ravnatelja institucije, dakle samoga sebe, s obzirom na to da je Statutom ustanove propisano kako stručnog voditelja predlaže ravnatelj, a potom potvrđuje Upravno vijeće parka.

Sličnim manevrom Anđelko Novosel poslužio se već jednom u prošlosti, o čemu je pisao tjednik Globus. Kukuriku koalicija je 2012. Anđelka Novosela, kao SDP-ova vijećnika iz Rakovice, imenovala za člana Upravnog vijeća Parka, a kad je u Parku raspisan natječaj za stručnog voditelja, Novosel se na njega javio i izborio poziciju.

Ironično, da bi postao stručni voditelj, prema Statutu ustanove, moralo ga je potvrditi Upravno vijeće, u kojem je sjedio, pa je to postao prvi poznati slučaj u kojem je Anđelko Novosel sam sebe lansirao u rukovodeće strukture neke javne institucije.

“Ipak, nikome nije jasno zašto se ovaj put uopće javljao za mjesto stručnog voditelja, s obzirom na to da to očito nije namjeravao raditi nego je na tu poziciju imenovao vršitelja dužnosti. Osim, naravno, ako si nije želio sačuvati radno mjesto u slučaju da ne pobijedi na izboru za ravnatelja Parka”, pitaju se izvori Jutarnjeg lista.

Velike ovlasti

Zanimljivo je pritom kako je Ministarstvo zaštite okoliša, čiju punu podršku ima, Novoselu dalo neobično puno ovlasti za status vršitelja dužnosti ravnatelja Parka. Naime, iako bi se realno za nekoliko dana moglo dogoditi da ga na tom mjestu zamjeni netko drugi, Novosel je u mandatu v. d. pokrenuo proces izrade temeljnog strateškog dokumenta Parka, takozvanog Plana upravljanja na temelju kojeg će sve buduće uprave Plitvičkih jezera biti dužne voditi i upravljati tom institucijom.

Riječ je o dugoročnom, desetogodišnjem dokumentu, čija se revizija dopušta tek nakon pet godina, što znači da će sudbinu Plitvičkih jezera, u narednom desetljeću, odrediti dokument izrađen u mandatu čovjeka koji formalno-pravno uopće nema “puni mandat” za upravljanje Parkom.

Kako bi stvar bila još nevjerojatnija, Javna ustanova u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša izradu tog temeljnog dokumenta Parka, konzultantski posao vrijedan 1,09 milijuna kuna, konzultantima je povjerila direktno, mimo procesa javne nabave koja je inače obvezna za poslove vrijedne preko 200 tisuća kuna. Posao je dobio tim domaćih i stranih stručnjaka, a nositelj projekta kao pravna osoba jest tvrtka Granulum Salis d.o.o., u vlasništvu Ognjena Škunce, jednog od konzultanata.

Pored njega, tu je još i Vesna Vukadin, bivša djelatnica Državnog zavoda za zaštitu prirode, a od stranih stručnjaka, angažirani su 67-godišnji Paul F. J. Eagles, emeritus sa Sveučilišta Waterloo i stručnjak za prostorno planiranje i zaštitu okoliša te Stephen F. McCool, stručnjak za turizam u zaštićenim područjima. Kako su posao doista dobili mimo javne nabave, Jutarnjem je potvrdio vlasnik Granulum Salisa Ognjen Škunca.

Legalizacija

- Konzultantski tim angažiran je direktnim ugovaranjem, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi koji omogućuje izuzeće od postupka javne nabave za usluge istraživačko-razvojnog karaktera, posebno u slučajevima kad od tih usluga naručitelj nema isključivu korist, pojašnjava Škunca te dodaje kako je isto potvrđeno i zaključkom Upravnog vijeća Parka.

Istovremeno, pozornost izaziva činjenica da tvrtka Granulum Salis, prema podacima Poslovne Hrvatske, u 2015. godini ima prihod od samo 62 tisuće kuna, ali joj je svejedno, na direktan poziv Parka i Ministarstva zaštite okoliša, dodijeljen milijunski posao za koji je Škunca, pojašnjava u razgovoru za Jutarnji, osigurao bankarsku garanciju u iznosu od 150 tisuća kuna.

Objašnjenje kako je Novosel došao u kontakt baš s tim konzultantima moglo bi ležati u njegovu prijateljstvu s Vesnom Vukadin, i to još iz razdoblja kad su zajedno radili u Državnom zavodu za zaštitu okoliša. Ona je, otišavši iz Zavoda, lani osnovala privatnu tvrtku Park bureau d.o.o., ali umjesto nje, bankarsku je garanciju za posao s Parkom ipak dala Škuncina kompanija.

Bilo kako bilo, temeljni strateški dokument za desetogodišnje upravljanje jedinim hrvatskim nacionalnim parkom pod UNESCO-ovom zaštitom tako je kratkim postupkom otišao prijateljici vršitelja dužnosti ravnatelja. Iz kratkog opisa posla koji su nam dostavili, vidljivo je da bi s novim planom upravljanja, koji će vrijediti od 2018. godine, moglo biti sličnih problema kao i s prethodnim koji vrijedi do kraja ove godine.

Naime, osim što većina onoga zapisanog u trenutačno važećem planu nije izvršena, dokument niti jednom jedinom riječju ne spominje ugostiteljsku djelatnost Parka - upravljanje njegovim trima hotelima i restoranima - a iz kojih se, prema podacima iz 2014. godine, generira 40 posto prihoda Parka. U temeljnim ciljevima novog plana upravljanja ugostiteljstvo se ponovno ne spominje niti jednom jedinom riječju, a v. d. ravnatelja Novosel već je u praksi pokazao kako ga taj segment posla pretjerano ne zanima.

Vidi se to na primjeru restorana Labudovac na Prošćanskom jezeru, koji je uprava Parka propustila otvoriti za prošlu sezonu, a čime su prihodi Parka smanjeni za barem 3,5 milijuna kuna. Obnovu tog restorana, naime, započela je još bivša ravnateljica Natalija Božičević, ali je s njom morala stati u trenutku kad joj je Novosel, tada stručni voditelj Parka, pozvao inspekciju zbog bespravne gradnje.

Formalno-pravno Novosel je bio u pravu jer je bila riječ o drvenom bespravno sagrađenom objektu, ali objektu koji je na Plitvicama postojao godinama, prije 1968., i za koji je bilo potrebno samo zatražiti legalizaciju. Nakon dolaska inspekcije, Božičević je krenula u postupak legalizacije i prikupila papire, no ubrzo su je smijenili i postavili Novosela koji je bio dužan dovršiti taj posao.

Bez Labudovca

Zašto je to propustio napraviti, nikome nije jasno, ali činjenica je da su Plitvice cijelu prošlu sezonu goste dočekivale bez Labudovca, koji je praktično bio posljednja točka razgledavanja, a na kojoj turisti nisu mogli popiti niti čašu vode. To je šteta, baš kao što je šteta i sudbina triju plitvičkih hotela, od kojih niti jedan nema više od tri zvjezdice, a niti su u planu njihove obnove, a kamoli podizanje kategorije, na što stručna javnost upozorava već godinama.

Anđelko Novosel, kao i prethodne uprave Parka, teško može pomiriti funkciju zaštitara prirode i komercijalnu ugostiteljsku djelatnost, a sustav i dalje ne dopušta da se ugostiteljstvo izdvoji iz cjeline upravljanja Parkom, što mnogi zazivaju kao jedino rješenje ove apsurdne situacije. Ipak, valja podsjetiti da aktualnom vršitelju dužnosti ravnatelja Plitvica komercijalna djelatnost nije baš u potpunosti nepoznanica, o čemu svjedoči jedna zanimljiva epizoda iz njegove prošlosti.

Prije nego što je Novosel postao stručni voditelj Plitvica, Park je 2008. s Udrugom Društvo za ekološka istraživanja Paks potpisao ugovor o snimanju dokumentarnog filma “Plitvička jezera - put vode”. Riječ je bila o 25-minutnom materijalu za koji je Park Udruzi isplatio 184 tisuće kuna - znači 7360 kuna po minuti filma - a onda je još dogovorena i zanimljiva raspodjela prihoda, prema kojoj Plitvicama odlazi 30, a Udruzi 70 posto zarade.

Ironično, Udrugu su tada, a i danas vodili Anđelko Novosel i njegova supruga Maja, a podaci o njenom poslovanju pokazali su kako je Društvo, nakon sklapanja ugovora za film, ostvarilo i značajan rast prihoda, sa 191 tisuću na čak 400 tisuća kuna. Sve to i više je nego dovoljno razloga da se za poziciju čelnog čovjeka ustanove - stvorila gužva.

Kakvi god im bili izgledi na natječaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:09