VOJNI BUDŽET

KAKVO ORUŽJE I OPREMU HRVATSKA KUPUJE OVE GODINE, ŠTO SVE IDE NA REMONT Objavljen je MORH-ov plan nabave, evo na što će se potrošiti milijarde

S lijeva na desno: Mig 21, hrvatski vojnik i helikopter Kiowa Warrior
 Nikola Vilić / Robert Fajt / Luka Gerlanc / Hanza Media

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u srijedu je predstavljen plan nabave za 2017. godinu koji iznosi 4,38 milijardi kuna, što je za oko 400 milijuna kuna više u odnosu na plan za prošlu godinu, piše Dnevnik.hr.

Uvećana financijska sredstva usmjerena su, ističu u MORH-u, u poboljšanje života i rada pripadnika Oružanih snaga RH.

Oko 1,7 milijardi kuna predviđeno je za nabavu sredstava za materijalno zbrinjavanje. Od tog iznosa oko 470 milijuna kuna odnosi se na obveze stvorene u prethodnom razdoblju - riječ je o višegodišnjem financiranju, zakonskim obvezama, dijelu režijskih troškova te nabavu koja se realizira u inozemstvu za operacije potpore miru, dok je oko 1,3 mlrd. kuna iznos financijskih sredstava za koje se provode postupci nabave, navode iz MORH-a.

Od značajnijih predmeta nabave u 2017. godini ističe se nastavak postupka nabave UbS-a (ubojitih bojnih sredstava), remont helikoptera Mi-171 SH, nabava inženjerijskih strojeva i opreme, vojnih kamiona i cisterni, dijelova za oklopljena vozila (MRAP), generalna revizija tenka M-84, komunikacijska oprema, izgradnja i adaptacija objekata, infrastrukture te nabava odjeće i obuće.

Marin Tironi / Hanza Media
Helikopter Mi171 Sh

Iz prethodnog razdoblja MORH ima obveze izgradnje obalnih ophodnih brodova, kupnje i remonta samohodnih haubica PzH2000, nabave helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, kao i izgradnje zapovjednog objekta u vojarni "pk. Predrag Matanović" u Petrinji te smještajnog objekta na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:23