'TU ČETNIK SJEDI, VI RED UVODITE'

KAOS NA SJEDNICI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE U KUTINI Razbijene čaše, teške riječi i međusobne optužbe vijećnika, a Ivica Pandža Orkan (HSP) prevrnuo stol!

Ivica Pandza Orkan
 Mate Piskor / CROPIX

Prevrnuti stolovi, razbijene čaše, teške riječi i međusobne optužbe vijećnika i županijskih dužnosnika, obilježili su sjednicu Skupštine Sisačko-moslavačke županije održane u četvrtak u Kutini.

Sve je počelo na aktualnom satu na kojem je postavljeno svega pet pitanja, i to uglavnom iz redova vladajućeg HDZ-a. Zbog dužine odgovora i činjenice da je ostao bez prava da postavi pitanje negodovao je HSP-ov vijećnik Ivica Pandža Orkan, koji je predsjednici Županijske skupštine Ivanki Roksandić (HDZ) dobacivao iz klupe poručujući joj da zloupotrebljava Županijsku skupštinu.

„Molim vas da u buduće ne kršite Poslovnik i ne koristite ovu govornicu protiv Poslovnika“, rekla je Roksandić zbog čega je vijećniku Pandži prekipjelo. Hodajući prema stolu za kojim je sjedio zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Dušan Bjelajac, Ivica Pandža Orkan je rekao: „Tu četnik sjedi, vi red uvodite. Ne date pitanja. Sram vas može biti“. Zatim je prevrnuo stol za kojim je sjedio dožupan Bjelajac dovikujući vodstvu županije da ih može biti sram.

Župan Ivo Žinić nakon incidenta je rekao: „Ne dopuštam da bilo tko vrijeđa bilo koga. Iskoristi ću sve svoje ovlasti da ova Skupština funkcionira na dostojanstven način. Neću dopustiti da vijećnici jedni druge vrijeđaju, napadaju, maltretiraju bez obzira na bilo kakve probleme“, rekao je Žinić. Podsjećajući kako je i u prošlom sazivu bilo cirkusa oko nekih točaka, župan Žinić je zaključio kako je dožupan Bjelajac izabran za dožupana iz redova srpske nacionalne manjine prema odredbama hrvatskog zakona i da ima sva prava kao i ostali dužnosnici vijećnici.

Za govornicu je ponovno došao Pandža: „Ova gesta nije usmjerena protiv Srbina Dušana Bjelajca, ova gesta je usmjerena protiv toga kako vodite ovu Skupštinu. Pa ja imam prijatelja Srba. Ja sam vama samo htio postaviti pitanje, a niste mi dali“, rekao je Pandža, na što mu je predsjednica Roksandić ponovo oduzela riječ.

Komentirajući jučer incident na sjednici Skupštine, župan Žinić istaknuo je kako će na iduću sjednicu dovesti zaštitare, da neće dopustiti ovakve rube incidente, a onima koji ih izazivaju poručio je da svoje probleme, frustracije ili mentalne bolesti liječe u bolnici, a ne na sjednici Skupštine.

Inače, ovo nije prvi grubi incident na sjednicama Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Prigodom konstituiranja ovog saziva Skupštine vijećnik Anđelko Hrupački pljunuo je kolegu vijećnika Dražena Juranovića i pokazao mu srednji prst. U prošlom mandatu srpski dožupan Boro Rkman bio je čestom metom napada vijećnika, uglavnom iz redova HSP-a. Sjednice Skupštine bile su i prije poprište svađa, bacanja torbi i novina, vrijeđanja, pokušaja fizičkih nasrtaja, medicinskih intervencija, čudnih prelazaka i potpora, ali nikada nitko nije prevrtao stolove i razvijao čaše kao da je riječ o pijanki u seoskoj krčmi…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:44