PRATITE UŽIVO

KAOS U SABORU, JANDROKOVIĆ IZGUBIO KONTROLU NAD ZASTUPNICIMA Oporba lupa po klupama, pljušte uvrede, Beljak urla: 'Dođi ovamo, je... kukavice'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski sabor zasjedanje je u četvrtak trebao nastaviti raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun. No, sve se pretvorilo u brojne stanke, rasprave i svađe oko ukinutog Istražnog povjerenstva za Agrokor. Oporba je u jednom trenutku lupala pločicama za replike po stolovima, jer su se žalili na stanke. Lupanje je trajalo oko 40 minuta.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je ustrajao na tome da zastupnici nastave s iznošenjem replika, a oporba je nastavila lupati po klupama. Goran Beus Richembergh (Glas) upozorio je predsjedavajućeg da mu osigura uvjete za rad. - Ne čujem vas uopće - poručio mu je Jandroković. - Ni ja vas ne čujem. Osigurajte mi uvjete za rad. Ne možete silovati proceduru, rekao je Beus Richembergh.

Za govornicu je izašao šef SDP-a Davor Bernardić koji je upozorio da se na ovakav način ne može raditi, a Jandroković mu je poručio da se makne. Premijer Andrej Plenković čitavo vrijeme je iz klupa pratio što se događa. Prije 13 sati počela je još jedna stanka uzrokovana silnim kaosom zbog stanki.

Ovdje pogledajte galeriju fotografija s najzanimljivijim trenucima sa sjednice!

-------------------------------------

13:30 Nismo završili s replikama jer niste dopustili kolegama da odgovore, vikao je Božo Petrov Jandrokoviću koji je htio završiti replike za premijera. Jandroković je rekao da su replike za premijera završene, da će dati stanku i da je to gotovo.

Ponovno je nastao kaos, deranje i dovikivanje u sabornici. Sabina Glasovac (SDP) na to mu je čitala pravila koja nalažu da mora dati pravo na repliku svima koji su to zatražili.

-------------------------------------

13:00 Umjesto rasprave o proračunu, u sabornici je u srijedu oko podneva nastao kaos, oporba je tražila stanke, predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovarao je kako će je odobriti nakon replika na proračun, no oporba je odgovorila neprekidnim lupanjem po saborskim klupama.

Jandroković je naime, nakon niza prijepodnevnih stanki na temu Agrokora, u nastavku saborske sjednice napomenuo, pozivajući se na Poslovnik, kako neće više davati stanke na temu rada radnih tijela Sabora. Potom je HSS-ovac Krešo Beljak zatražio stanku na temu sigurnosti u prometu, a predsjedavajući mu je rekao kako će stanke moći dobiti tek nakon replika. Uslijedila je salva nezadovljstva iz oporbenog dijela sabornice, a zastupnici su pločicama lupali po saborskim klupama onemogućavajući tako govornike.

Neću popustiti pod nasiljem, ustrajavao je Jandroković, no uporba je nezadovoljna uzvraćala kako Poslovnik krši upravo on. "Ovo je jako zabavno i publika vjerojatno uživa, vi možete opstruirati a na meni je da omogućim da se normalno radi. Ovo je objesna zaloupotreba Poslovnika", poručivao je predsjednik Sabora.

No oporba je ustrajavala kako upravo on onemogućava rad. "Ja se javljam za riječ već pola sata, a ovdje govore drugi. Želim stanku, a govorit ću o katastrofalnoj situaciji", poručivao je razljućeni Beljak kroz buku.

Miro Bulj predsjedniku je poručivao da radi cirkus, da nije faraon, da ovo nije nečija prćija nego Hrvatski sabor. "Nema šanse da ćete nasilnim putem dobiti stanku. Moj je prijedlog da završimo s replikama, pa ćemo je dati", poručio je Jandroković, no bez rezulatta s lijeve strane sabornice.

Na konstataciju šefa SDP-a Davora Bernardića što bi bilo sa zakonima ako su tako spremni kršiti poslovnik, Jandroković mu je uzvratio: "Ma dajte, dosadni ste, optužbe su vam toliko prazne da nemaju smisla". Sveopćem kaosu pridružio se i Božo Petrov (Most) no zbog galame u sabornici nije se moglo čuti što govori no odgovor predsjednika Sabora bio je kratak: "Rado bih vam prepustio ovo mjesto ali sami ste krivi što niste ovdje." "Osigurajte normalne uvjete za rad i nemojte nas dovoditi u situaciju da ne možemo koristiti svoja zastupnička prava", pozivao je Glasov Goran Beus Richembergh, no svi su zastupnički pozivi ostali bez odjeka do trenutka kada je nerazgovjetno Beljak iz klupe vikao "Dođi, ovamo, j..., kukavice" .

Čini se da je predsjednik Jandroković to ipak čuo jer je kazao kako će s obzirom na izrečeno odobriti 15 minutnu stanku, ali će Sabor nastaviti s replikama.

-------------------------------------

12:45 SDP-ov zastupnik i predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor Orast Miljenić rekao je u srijedu nakon još jedne saborske stranke kako je "nepoznat netko" naložio saborskim stručnim službama da ne dolaze na sjednicu povjerenstva i obavijeste svjedoke da ne moraju doći, te poručio da je to nezapamćen događaj.

Postoje dvojbe oko tumačenje zakona, prestaje li povjerenstvo ex lege raditi ili ne, dvojbe dopuštam, no danas smo došli u situaciju da nepoznat netko nalaže stručnim službama da bez ikakve odluke, ne samo da ne dolaze na sjednicu povjerenstva, nego nazovu svjedoke i obavijeste ih da ne moraju doći, kazao je Miljenić.

--------------------------------------

Ranije: Pozivajući se na Zakon o istražnim povjerenstvima, klubovi saborske većine u srijedu su ponovili da povjerenstvo za Agrokor treba prestati s radom, jer je istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna. HDZ-ov Branko Bačić osvrnuo se prozivku SDP-ova Davora Bernardića o HBOR-ovu kreditu Agrokoru iz 2016. i poručio mu da selektivno pamćenje kao malo gdje drugdje stanuje u SDP-u.

Taj zaborav posebno je uočljiv kad se raspravlja o radu Vlade u mandatu 2012.- 2015., dakle u mandatu Zorana Milanovića, poručio je Bačić šefu SDP-a koji je nakon stanke problematizirao HBOR-ov kredit dan Jamnici, Ledu, Zvijezdi i PIK-u Vrbovec. Taj je kredit, tvrdi Bačić, dan s istom kreditnom ocjenom kojojm je unutar HBOR-a ocjenjivan status i kreditni potencijal Agrokrokora u vrijeme Milanovićeve Vlade, kad je HBOR odobrio kredite u iznosu od 365 milijuna kuna.

"Ako vam je sporan taj kredit iz 2016., onda su na isti način sporni i oni dani od 2012. do 2015. godine", rekao je šef Kluba HDZ-a.

Podsjetio je da je u mandatu Milanovićeve Vlade "eksplodirao dug Agrokora", da se koncern zadužio kod Sberbanke za milijardu eura, da su neki ministri čestitali Todoriću na najboljoj akviziciji.

HNS nema ništa protiv da bilo tko dođe pred istražno povjerenstvo, da se otkriva bilo što o nastanku Agrokora, no ima ako se ne držimo zakona, rekao je Stjepan Čuraj, pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, koji kaže da će povjerenstvo odmah prestati s radom ako je pokrenut sudbeni postupak.

Nezavisni Željko Glasnović ustvrdio je kako se na istražnom povjerenstvu "redaju svjedoci – kumrovački đaci, članovi Partije, pripadnici OZNE" i svi imaju selektivnu amneziju, pa je, možda, trebalo dovesti detektor za laž da se vidi tko govori istinu, a tko ne. "To je samo dimna zavjesa koja prikriva genezu privatizacije", ustvrdio je Glasnović za povjerenstvo za Agrokor. Oporbeni IDS drži pak da povjerenstvo treba nastaviti svoj rad, Ono istražuje činjenice koje nisu u koliziji s istragom DORH-a, građani trebaju znati istinu o nastanku i funkcioniranju koncerna, poručio je Tulio Demetlika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:11