PROPALO MIRENJE

Karamarko tražio ispriku, sveučilišni profesor odbio: 'Nije mi na kraj pameti, idemo na sud!'

Za uvredu traži 180, za sramoćenje 360, a za klevetu 500 dnevnih dohodaka
Tomislav Karamarko
 Dragan Matic / CROPIX

Zbog intervjua danog prije godinu dana u tjedniku Nacional, u kojem je o Tomislavu Karamarku iznio šarolik spektar informacija, sveučilišni profesor Ante Barišić završio je na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, i to povodom Karamarkove tužbe u kojoj navodi da ga je Barišić oklevetao, osramotio i uvrijedio.

Iako je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a na ročištu za mirenje bio spreman povući tužbu samo ako mu se Barišić ispriča, Barišiću ispričavanje nije ni na kraj pameti jer tvrdi da sve što je rekao je istina te da će to i dokazati tijekom suđenja. Karamarko u tužbi traži da se Barišića novčano kazni zbog kaznenog djela uvrede sa 180 dnevnih dohodaka, zbog sramoćenja sa 360, a zbog klevetanja sa 500 dnevnih dohodaka.

Karamarkova tužba protiv Barišića uslijedila je nakon što je već tužio Josipa Manolića koji ga je u tom istom tjedniku nazvao suradnikom Udbe, a s čijim se tvrdnjama, potom, u drugom intervjuu Barišić složio rekavši da Manolić govori istinu. Šefu HDZ-a sporne su tako izjave objavljene lanjskog 16. lipnja pod naslovom “Svjedočit ću o vezama Karamarka s Udbom, ispovijest bivšeg špijuna šefa Odsjeka SDS-a koji je pokrivao neprijateljske djelatnosti iz redova vjerskih zajednica koji tvrdi da su Karamarka pripremali za cinkanje katoličke mladeži” kao i zbog ekskluzivne najave na naslovnici tjednika: “Ispovijest bivšeg špijuna koji je na sudu spreman potvrditi vezu šefa HDZ-a i Udbe, Ante Barišić: ‘Kako smo vrbovali Karamarka - Uzeli smo mu pasoš da ga lažno prikažemo kao državnog neprijatelja’ “

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:38