NAPETA ATMOSFERA

KOJA JE STRUJA POBIJEDILA NA BURNOJ IZBORNOJ SKUPŠTINI Čiji je čovjek postao novi čelnik požeškog HDZ-a - Brkićev ili Karamarkov?

 Robert Fajt / CROPIX

U prilično napetoj, na trenutke burnoj, a prema novinarima neprijateljskoj, atmosferi prošla je izborna skupština Gradskog odbora HDZ-a Požega, na kojoj je za novog predsjednika izabran Darko Puljašić.

Riječ je o aktualnom dogradonačelniku Požege i ravnatelju Doma zdravlja. Njemu su delegati dali 137 od 246 glasova, čime je u prvom krugu pobijedio protukandidate - dosadašnjeg predsjednika Antu Šolića, župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića i Antu Pavličevića.

Loši odnosi

Toliko kandidata za predsjednika dovoljno govori o odnosima u požeškom HDZ-u koji su se očitovali i u tome da je, primjerice, aktualni gradonačelnik Vedran Neferović uoči izbora javno dao podršku Šoliću, a ne svom zamjeniku Puljašiću. Na kraju Neferović nije dobio ni dovoljno glasova da uđe u GO koji ima 19 članova. Apsurdima tu nije kraj ako se uzme u obzir da je Puljašić uvjerljivo pobijedio i župana Tomaševića, također jednog od svojih šefova jer je Dom zdravlja pod upravom Županije. Netrpeljivost koja očito vlada u požeškom HDZ-u isplivala je na površinu već nakon uvodnih 10-ak minuta, kad se trebalo birati Radno predsjedništvo, o čemu su nam posvjedočili ljudi koji su bili na skupštini.

Jedinstvo po poslovniku

Na Šolićev prijedlog ostala trojica protukandidata imala su protuprijedlog. Tomašević je pritom pozivao na jedinstvo, na što mu je Šolić odgovorio da “jedinstvo provodi poslovnik HDZ-a”. A onda su neki od delegata zatražili da se makne novinare. Oni su se na to pobunili i tražili zaštitu od predsjednika Šolića pokazujući mu i uredno primljene pozive za sjednicu. No, Šolić je samo slegnuo ramenima i novinari su morali napustiti prostoriju, a pojedinci su za njima dovikivali: “Udbaši”. Kako će se ovi izbori reflektirati na one za Predsjedništvo HDZ-a teško je procijeniti jer se ne zna je li Puljašić skloniji struji Tomislava Karamarka ili Milijana Brkića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:53