LOVA DO KROVA

KOLIKO JE SDP ZAPRAVO PLATIO USLUGE ALEXA BRAUNA? Mislilo se da je riječ o milijun kuna, a zapravo su za podizanje rejtinga dali nekoliko puta više

 Boris Kovačev / CROPIX

Nakon objave državnoga ureda za reviziju, ispostavilo se da je SDP u 2015. potrošio više nego što je zaradio, što ni ne čudi jer je imao i trošak više.

Naime, angažirao je američkog spin doktora Alexa Brauna, koji je trebao poraditi na imidžu stranke i poboljšati joj rejting, piše Tportal.

To je stranku, kojoj je tad na čelu bio Zoran Milanović, stajalo 4,6 milijuna kuna. SDP je Braunu platio milijun kuna samo za potrebe službene izborne kampanje, što su i prijavili, a ostatak je davao u razdoblju od studenog 2014. do prosinca 2015.

SDP je Amerikanca na mjesec plaćao 36.500 eura bez PDV-a. Braun je u Zagrebu bio s još jednim suradnikom, a stranku su njihov smještaj, prijevoz i prehrana stajali dodatnih 61.000 kuna.

Zbrojem mjesečnih iznosa s PDV-om, troškovima smještaja i prehrane dolazi se do iznosa od 4,6 milijuna kuna, prenosi Tportal.

Dodaju kako ugovori koje je SDP predočio revizorima nemaju pečat Braunove tvrtke Penn, Shoen & Berland jer im Amerikanac još nije dostavio potpisane ugovore, iako ga je stranka tako molila.

Za vrijeme trajanja Braunova angažmana rejting stranke je narastao s 24,8 posto u veljači 2015. na 31,9 posto u listopadu 2015., a u SDP-u potvrđuju da je Amerikanac sve svoje usluge izvršio u cijelosti.

Prema nalazu revizije, SDP je krajem prošle godine imao 50 zaposlenih. Ostvario je 46,3 milijuna kuna prihoda, dok su rashodi bili nešto viši - 47,2 milijuna kuna.

Od članarina su prikupili 2.255.546 kuna, a od donacija nešto više od pola milijuna kuna.

Ali SDP ima i problema s naplatom članarine. Naime, članovi su od 2008. do kraja 2015. godine dužni stranci 15 milijuna kuna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:03