STRDALAO 14 NEVINIH CIVILA

KOMEMORACIJA U GORNJIM JAMAMA 'Ubojice kapetana Dragana nisu ovdje branile Jugoslaviju, ubijali su djecu u samostalnoj Hrvatskoj'

'Kapetan' Dragan Vasiljković na suđenju
 Tom Dubravec / Hanza Media

U Gornjim Jamama obilježena je 25.obljetnica stradanja 14 nevinih civila i jednog hrvatskog branitelja tijekom Domovinskog rata. Gornje Jame su samo jedno od brojnih mjesta na području Gline u kojima su tijekom Domovinskog rata počinjeni zločini. Na glinskom području četnici su ubili 392 hrvatska branitelja i civila. Ivica Kuštreba, jedan od organizatora obilježavanje obljetnice ističe kako za zločine u Gornjim Jamama još uvijek nitko nije odgovarao.

-Ovdje je ubijeno troje djece, vidite kako su lijepe i nasmijane bile. One nisu imale puške u rukama, niti su napadale Jugoslaviju, nego su bile u svojoj samostalnoj Republici Hrvatskoj, na svom kućnom pragu. Ubili su ih iz JNA, dobrovoljci Srbije koji su tu došli, i kapetan Dragan koji je danas u zatvoru i kaže da je nevin, da je on branio Jugoslaviju. Jugoslavije se nije branila u Gornjim Jamama. Jugoslavija se brani na svojim granicama, ovdje su njegovi ubojice ubijali civile i djecu - rekao je Kuštreba.

Zamjenica sisačko-moslavačkog župana Anita Sinjeri Ibrišević je istaknula kako je glinskog područja mnogo ljudi stradalo u Domovinskom ratu.

- Ono što je najtužnije, te žrtve su pale, a počinitelji ni dan danas nisu kažnjeni. Stoga svi mi koji smo se okupili odati počast tim mučki ubijenim žrtvama, prozvali smo institucije da počnu obavljati svoj posao. Točno se zna za neke zločine tko ih je počinio, ali još uvijek ti počinitelji nisu kažnjeni. Da bismo mogli gradili normalan i miran suživot moramo znati tko je počinio ta zvjerstva i oni moraju odgovarati za to - rekla je Sinjeri Ibrišević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:57