OČAJNE OBITELJI TRAŽE ISTINU

KORNATI: 10 GODINA OD TRAGEDIJE Najcrnji dan hrvatskog vatrogastva ostao je misterij, a roditelji stradalih uvjereni su da država zataškava uzrok

 
Vatrogasci u trenutku nakon desanta na Kornat
 Stanko Ferić / Hanza Media

Namo je svon cviću nestalo boja, namo je i dite postalo ratnik, namo je umrla i radost moja, stihovi su koji stoje na ulazu u zgradu Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Tisnom, koji tako vjerno opisuju tragediju koja je prije deset godina zavila u crno Tisno, Murter, Vodice i Šibenik, ali i cijelu Hrvatsku.

Kaciga spasa

Pri gašenju požara na otoku Veliki Kornat, u klancu iznad uvale Šipnate, poginulo je dvanaest heroja, na licu mjesta srce je prestalo kucati Dini Klariću, Ivici Crvelinu, Ivanu Marinoviću, Marku Stančiću, Gabrijelu Skočiću i Hrvoju Strikomanu, a vrlo brzo od zadobivenih ozljeda na drugi će svijet preseliti Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. Nitko ni danas ne zna kako, a teško je shvatiti - zašto.

Njihov prijatelj, Tišnjanin Frane Lučić, nosio je nešto više opreme pa je za grupom kasnio pedesetak metara, a na glavi je imao kacigu s vezirom. To je bio ključni razlog zbog kojeg je uspio izbjeći smrti.

Tog najcrnjeg dana u povijesti hrvatskog vatrogastva, nešto prije podneva, zaprimljena je dojava o požaru niskog raslinja koji je prijetio objektima. Buknuo je u uvali Vrulje. Već oko 13 sati 23 vatrogasca stigla su na otok, nakon čega su se razdvojili. Šestorica su ostala kraj uvale Kravljačica, a 17 ih je otišlo za Šipnatu. Marko Stančić (17), najmlađi među njima, šalje ocu poruku: “Tata, na Kornatima smo, čekamo da nam dostave vodu”. Kruška s vodom će stići, ali podalje od njih, na Veli vrh. Trojica su se izdvojila od skupine jer su zagubili mobitel i radiovezu pri izlasku iz helikoptera, a Joško Klarić penje se na uzvisinu hvatajući signal kako bi javio bazi u Šibenik da je požar prevelik, pa prema kruški s vodom kreće njih 13. Vodi ih Dino, Joškov sin, koji će nešto prije 15 sati još jednom zatražiti pomoć.

Kornati, 300807.
Vatrogasci u momentu nakon desanta na Kornat. Pozar na Kornatu.
Foto: Stanko Feric
-desk JL-
Stanko Ferić / Hanza Media
Vatrogasci u trenutku nakon desanta na Kornat

Pokvareno vitlo

Možda pola kasnije upast će u podmuklu vatrenu zasjedu. Joško će se spojiti sa skupinom. Sada su to već izgorjela, karbonizirana i izmučena i iznakažena tijela. Neki od njih ne daju znakove života. Sekunde su vječnost, a sati koji su prošli do helikoptera s HGSS-ovom pomoći, teška muka. Iskusni alpinist Stipe Božić spušta se prvi. Nikad u životu nije vidio takvu strahotu. Susreće Joška, a onda mu Joško pokaže gdje mu leži sin. Stipe je tri mjeseca prije u prometnoj nesreći izgubio sina Joška. Plaču obojica.

Na letjelici je pokvareno vitlo pa ne mogu dizati preživjele. Prve vijesti, a onda krenu i slike. Hrvatska je u šoku. Na Kornatu završava istraga, ali kreće potraga za istinom, koja traje i danas.

Što je nahranilo vatrenu neman, samo jaki jugo ili nehomogena plinska smjesa, kako su stručnjaci nazvali još jedan prirodni fenomen, ili pak curenje 400 litara goriva iz helikoptera, odnosno odbačena NATO-ova bomba, u što vjeruju njihove obitelji? Koliko god politički i pravosudni krugovi šutjeli o te dvije teorije, toliko su obitelji sve glasnije, od suđenja do suđenja vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici i od obljetnice do obljetnice obilježavanja strahote.

Uvjereni su da se deset godina od njih krije istina i da ju je netko iz tadašnjeg državnog vrha zataškao. Boli ih to što nitko nema sluha za njihove privatne istrage i brojne propuste na koje upozoravaju, kao npr. slanje vatrogasaca na teren i njihovo izvlačenje s mjesta nesreće, ali i na uzroke požara. Za smrt njihove djece nitko neće biti odgovoran, čak i ako vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica u drugom, ponovljenom suđenju bude proglašen krivim, jer je u prvom planu tog postupka utvrđivanje njegovih eventualnih propusta u lancu zapovijedanja, kao i moguća loša reakcija pri spašavanju, a ne traženje uzroka smrtonosnog požara.

Kornati, 300807.
Kornat pozar.
Foto: citatelj
-desk JL-
Čitatelj / Hanza Media

I možda zbog toga što odgovora na ključna pitanja još nema, uvjerene su obitelji stradalih, deset godina nitko iz državnog vrha nije bio na obljetnici stradanja na Velikom Kornatu.

Tadašnji premijer Ivo Sanader na Kornate je poslao izaslanicu Jadranku Kosor. Kad je ona postala premijerka, na Kornate je otišao Tomislav Karamarko. Zoran Milanović bio je na mimohodu sjećanja u Tisnom, no na Kornatu je njegov izaslanik bio Ranko Ostojić. Svoje izaslanike onamo su slali i Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

Spomenik od suhozida

A na Veliki Kornat danas će kao i svake godine krenuti obitelji, prijatelji, rodbina i brojni vatrogasci iz cijele Hrvatske. Obići će dvanaest kamenih križeva koje su graditelji suhozida podigli za dvanaest duša. Ti križevi počeli su se podizati u rano proljeće 2010. godine prema zamislima arhitekta Nikole Bašića. Gradili su ih uglavnom vatrogasci iz cijele Hrvatske, kako se njihovi kolege koji su poginuli nikad ne bi zaboravili. Deset godina nakon jezivog 30. kolovoza 2007. obitelji poginulih upravo se toga najviše boje, jer zaborav je najgori neprijatelj onoga za čime toliko žude - istine.

Kronologija nesreće na rajskom arhipelagu: Od početka požara u Vruljama do ispraćaja mladih junaka

Četvrtak, 30. kolovoza 2007.

  • 11.48 sati

Dojava da je izbio požar na otoku Kornatu u uvali Vrulje, nedaleko od objekta Nacionalnog parka Kornati zvanog Karaula.

  • 12.30 h

U šibenskoj vojarni Bribirskih knezova okupljaju se 23 vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, DVD-a Tisno, DVD-a Vodice i DVD-a Zablaće.

  • 13 h

Vatrogasci se prebacuju helikopterom HV-a na otok Kornat: šestorica su iskrcana kod uvale Kravljačica, a preostalih sedamnaest iznad uvale Šipnata, u Murteru se pripremaju kruške s vodom radi prebacivanja na otok Kornat.

  • 13.30 h

Zadnji put uspostavljena veza prve i druge skupine: nešto se kasnije trojica vatrogasaca Krešimir Grgas, Ivica Perković i Kristijan Popović izdvajaju jer su im pri iskrcavanju iz helikoptera ispali radiostanica i mobitel; vatrogasac Joško Klarić penje se na uzvisinu kako bi uspostavio vezu s operativnim dežurstvom i vatrogasnim zapovjedništvom.

  • 13.44 h

Joško Klarić javio je u Šibenik da je požar velik i da ga ne mogu kontrolirati. Kruška s vodom bačena je oko 700 metara od vatrogasaca.

  • 14.30 h

Kanader polijeće sa Zemunika i gasi požar na Kornatu 50-ak minuta.

  • 14.53 h

Zapovjednik Dino Klarić posljednji se put javlja VOC-u Šibenik.

  • 15.26 h

Vatrogasna ekipa opkoljena požarom i traži hitnu pomoć.

  • 15.33 h

Prva grupa (vatrogasci DVD-a Zablaće), u kontaktu s kolegama u VOC-u Šibenik, upozorava da nema kontakt s drugom grupom.

  • 15.35 h

Kanader se upućuje na požarište kod Vodica.

  • 15.45 h

Razmatra se mogućnost slanja još jedne grupe vatrogasaca kako bi pomogli kolegama.

  • 16.25 h

Od jednog vatrogasca stiže prva alarmantna vijest da ima stradalih.

  • 17.20 h

Helikopter stiže na Kornat i počinje traganje.

  • 17.35 h

Na mjesto tragedije dolazi vatrogasac iz prve grupe Joško Klarić i nalazi karbonizirana tijela kolega.

  • 17.35 - 18 h

Diže se Gorska služba spašavanja predvođena Stipom Božićem i kreće u akciju izvlačenja unesrećenih vatrogasaca.

  • 19.40 h

Izvučen je zadnji stradali vatrogasac.

  • 20.45 h

Četvorica vatrogasaca prevezena su brodovima pomorske policije u Sukošan, a trojica unesrećenih helikopterom u Zemunik. Već je izvjesno kako su na požarištu smrtno stradali Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog.

Sedam teško ozlijeđenih vatrogasaca - Tomislav Crvelin (23), Frane Lučić (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog te Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje - prevoze se u bolnicu u Zadru.

  • 22.30 h

Petorica teže ozlijeđenih vatrogasaca: T. Crvelin, J. Lučić, A. Crvelin, K. Ševerdija i M. Knežević, prevezeni su vozilom Hitne pomoći u zagrebačku Traumatološku bolnicu te KB Dubrava.

  • 23.30 h

Kreće očevid u uvali Vrulje. Tijekom noći na otok su upućene snage policije i Hrvatske vojske radi pretrage terena i osiguranja požarišta, a na mjesto nesreće izašli su i istražni sudac Županijskog suda i županijski državni odvjetnik iz Šibenika, policijska ekipa za očevide te stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a RH, kao i inspektori za požare Inspektorata unutarnjih poslova Republike Hrvatske - više od osam sati nakon nesreće.

Petak, 31. kolovoza

  • 3.30 h

Ekipa za očevid vraća se u Šibenik.

  • 8.15 h

Istražitelji tek sada kreću na mjesto stradanja vatrogasaca.

  • 10.30 h

Ekipa za očevid dolazi u uvalu Vrulje i pregledavaju prostor. Zatim odlaze do uvale Šipnata.

  • 12.30 h

Ekipa za očevid stiže na mjesto nesreće.

Subota, 1. rujna 2007.

Ante Crvelin (24) iz Tisnog preminuo je u 2.45 sati u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju od posljedica teških opeklina. Pašku Petrini iz Šibenika određen je pritvor u trajanju od 48 sati zbog odbacivanja opuška, nekoliko dana poslije pritvor je produljen na 30 dana

Ponedjeljak, 3. rujna

Dino Klarić i Ivan Marinović pokopani su u Šibeniku, a Ivica Crvelin i Marko Stančić u Tisnom.

Oko 13 sati preminuo je 23-godišnji Tomislav Crvelin iz Tisnog u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju - osma žrtva kornatske tragedije.

Srijeda, 5. rujna

Josip Lučić (19), ročni vojnik iz Tisnog, preminuo u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Četvrtak, 6. rujna

Preminuli Marinko Knežević (52) iz Boraje i Karlo Ševerdija (17) iz Vodica. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Dražen Slavica uhićen je zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti

Subota, 8. rujna

Liječnici objavljuju kako ozlijeđeni Frane Lučić komunicira s okolinom.

Nedjelja, 16. rujna

Ante Juričev Mikulin, 22-godišnji vatrogasac iz Vodica, preminuo je u 8.30 sati u splitskoj bolnici od posljedica teških opeklina - 12. žrtva. Gordan Alfirev (67), dugogodišnji tajnik i jedan od osnivača DVD-a Vodice, objesio se u svojoj kući u Vodicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 12:46