TELEVIZIJA U VAKUMU

KOVAČIĆU ISTEKAO MANDAT, HRT 20-AK DANA BEZ RAVNATELJA Krizu upravljanja ne može se riješiti bez Sabora

Siniša Kovačić
 Goran Mehkek / CROPIX

HRT od ponoći ostaje bez odgovorne osobe i glavnog čovjeka te kuće. Naime, u petak, 30. rujna Siniši Kovačiću istekao je produljeni mandat v.d. glavnog ravnatelja, a za HRT je nastupila upravljačka kriza budući da od tog trenutka više ne postoji osoba koja može, primjerice, sklapati ugovore ili vršiti plaćanja.

No, vodstvo te kuće ipak je na vrijeme osiguralo isplatu plaća za rujan za više od 2800 svojih zaposlenika, te je izbjegnut prvi veliki problem.

Dobro organizirani

Oko toga hoće li Siniša Kovačić 1. listopada na svoje staro radno mjesto ili će još neko vrijeme biti u uredu glavnog ravnatelja, mišljenja su podijeljena. Prema jednima trebao bi se vratiti na stari posao jer mu je mandat istekao, a prema drugima, sve dok je upisan u sudski registar može ostati na v.d. poziciji. Izvori bliski vodstvu HRT-a kažu kako se zbog ove situacije ne očekuju neki problemi.

- HRT je dobro organiziran i Vlada ima stav da u narednih nekoliko tjedana do formiranja Sabora ne treba ništa poduzimati. Siniša Kovačić do odluke Sabora upisan u sudski registar kao v.d. i može poduzimati aktivnosti kojima otklanja štetu za poslovanje HRT-a. Ostale odluke ne može donositi, ali sve službe na HRT-u funkcioniraju i neće biti problema do izbora novog glavnog ravnatelja – kazao nam je sugovornik blizak vodstvu HRT-a.

Izvor blizak Vladinim krugovima, pak, ističe primjer Ane Lederer, koja je nakon razrješenja s mjesta intendantice HNK, ostala još 40-ak dana u sudskom registru, a HNK je normalno funkcionirao. No, Nadzorni odbor HRT-a više je puta proteklih mjeseci upozoravao kako bi moglo doći do upravljačke krize na HRT-u. U vrijeme kad je Kovačiću trebao biti produžen mandat, podsjećali su da je 1. listopada 2015. stupio na snagu Zakon o ovlasti Vlade RH da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora te da prema odredbi članka 88. stavka 3. Ustava sve uredbe koje Vlada donese temeljem tog Zakona prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dana dobivene ovlasti, dakle 30. rujna 2016.

Trgovački sud

Smatrali su kako nema opravdanog razloga da se donosi uredba koja bi trebala vrijediti 25 dana, te su više puta u javnosti u svojim priopćenjima, postavljali pitanje - kako Vlada u ostavci može ponovno riješiti isti problem na legalan i u zakonima utemeljen način, nakon što predmetna uredba prestane vrijediti.

Zbog toga su još tijekom ljeta tražili od Trgovačkog suda da se imenuje privremeni upravitelj HRT-a, no Trgovački sud odbio je njihov zahtjev, a Visoki trgovački sud i žalbu. U obrazloženju su naveli da Sud ne može imenovati privremenog upravitelja jer je prema Zakonu o HRT-u predviđeno da nakon isteka mandata glavnog ravnatelja, novog ravnatelja ili v.d.-a imenuje Sabor. Nadzorni odbor koji nadzire zakonitost poslovanja HRT-a, kako doznajemo, sljedeći bi tjedan trebao održati sjednicu. Ovlast Nadzornog odbora, prema članku 23. Zakona o HRT-u je da daje suglasnost na punomoć za zastupanje HRT-a osobama koje na temelju ovog Zakona nisu ovlaštene zastupati HRT.

No, na sjednici planira predložiti novu osobu koja će zastupati HRT do izbora novog ravnatelja ili novog v.d. ravnatelja. Točnije, htjeli bi ovlastiti za to dvije osobe, odnosno, dva člana NO-a jer smatraju da je riječ o ljudima koji su birani u Saboru i od radnika. Te osobe ne bi upravljale HRT-om, nego bi ga zastupale jer ostale poslove može obavljati ravnateljstvo HRT-a koje istekom mandata ravnatelja, automatski postaje v.d. ravnateljstvo, ili u ovom slučaju ostaju v.d. ravnateljstvo, te mogu obavljati tekuće poslove do izbora glavnog ravnatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:44