SRCEDRAPAJUĆA PRIČA IZ DRAGANIĆA

KROZ NAPUKNUTE ZIDOVE IM PUŠE, RODITELJI MORAJU GLADOVATI ZA VLASTITU DJECU 'Ovakav život ne bih htjela najvećem neprijatelju. Ovako kako mi živimo'

 Screenshot Nova TV

I dok se jedni vesele Božiću i zimskim praznicima, obitelj u Draganiću pored Karlovca ima sasvim drugačije brige. Ekipa Provjerenog s Nove TV u četvrtak je objavila priču o šesteročlanoj obitelji koja živi u trošnoj kućici s prozorima prikucanim čavlima kroz koje uvijek puše, a kad pada kiša sve stvari sele na sredinu sobe jer im prokišnjava.

Kućica se sastoji od dvije prostorije pod krovom koji se jedva drži, a nekoliko crjepova koje je u zadnje vrijeme nevrijeme razbilo zamijenili su plastičnim vrećama.

- Ovakav život ne bih htjela najvećem neprijatelju svom. Ovako kako mi živimo. Ovako se nisam zamišljala. Nikada - rekla je u suzama Biserka, majka četvero djece za Provjereno. Najstarija Valentina, Ivana, Vlatka i devetogodišnji Ivica, obiteljski mezimac super se slažu što im je najvažnije.

- Nemamo što imaju svi ostali, na primjer, oni imaju možda svatko svoju sobu, nije im hladno, toplo im je. Imaju više prostora za učenje... i to je to - 18-godišnja Valentina svjesna je svega. Tri djevojke dijele jedan mobitel, a da svaka želi svoj, ne želi ni spominjati.

- Meni mama i tata to ne mogu priuštiti - kaže 12-godišnja Vlatka.

Screenshot Nova TV

Njih šestero živi od 4390 kuna dječjeg doplatka i socijalne pomoći, a kako izguraju od mjeseca do mjeseca, Biserka priznaje da ni sama često ne zna. I osnovne stvari njima su često luksuz, a roditelji nerijetko ostanu gladni kako bi njihova djeca bila sita.

Tata Ivica ovih dana pomaže u sječi drva za što dobije 120 kuna dnevno što njima puno znači, a sestra Jelena, ravnateljica Caritasa zagrebačke nadbiskupije ističe da je to obitelj koja želi raditi te da ne čekaju da im se sve da na dlanu. Iako su im u trošnu kuću uveli struju, nabavljaju im drva za ogrjev, to im nije dovoljno. Treba im novi dom.

Screenshot Nova TV

- Doista se tužno osjećam i jadno. Jadno da u državi u kojoj sam sigurna da ima jako puno praznih prostora i kuća i stanova da se ne može pronaći zakonski okvir u okviru kojeg bi se takvoj jednoj obitelji pomoglo - kaže sestra Jelena.

Odbili su je svi jer kažu da su ograničeni nekim zakonskim regulativama izvan kojih ne smiju ići. Zato je akciju za obitelj Brajković pokrenuo Caritas,a dosad su prikupili 20 tisuća eura što je za novi dom i dalje nedovoljno. No Elza i Robert iz Caritasa zagrebačke nadbiskupije s Biserkom su pogledali neke od kuća koje su na prodaju.

Screenshot Nova TV

Bitno im je da ima dovoljno mjesta za njih šestero, malo zemljišta za vrt i životinje. Njima je najbitnije da više ne moraju brinuti o tome hoće li biti hladno, gdje će tko spavati, hoće li im pokisnuti kreveti, knjige, odjeća.

Ako ste u mogućnosti pomoći obitelji, to možete učiniti na ovaj način:

Sve uplate za pomoć obitelji Brajković možete izvršiti na račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije isključivo uz na poziv na broj: 03000.

Screenshot Nova TV

Na taj način osigurava se da će vaše uplate biti usmjere isključivo obitelji Brajković. Uplate ne vršimo na njihov osobni račun jer postoji mogućnost da zbog većeg broja uplata i priliva novca na račun, obitelj Brajković izgubi pravo na socijalnu pomoć, a to nitko ne želi.

Ovo su podaci za uplatu: Caritas Zagrebačke nadbiskupije Kaptol 31, pp 71, Zagreb Zagrebačka banka IBAN HR18 23600001 1013 4027 7 Poziv na broj: 03000 Uplate iz inozemstva: SWIFT ZABA HR2X, IBAN HR18 2360 0001 1013 40277 Poziv na broj: 03000 ili naznaka da je uplata za obitelj Brajković

Screenshot NOVA TV

Screenshot NOVA TV

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:26