INTERNET

Lažni PayPal traži od prodavača novac da bi “proveo transakciju”

 Kacper Pempel/Illustration/File Photo / REUTERS

Mateja Belužić iz Mihovljana nije ništa sumnjala kad je uplatila 150 eura navodnom kupcu predmeta koji je prodavala preko jednog domaćeg internetskog oglasnika. Dobila je mail od PayPala, kompanije koja omogućava uplate preko interneta, u kojem je stajalo kako joj je novac kupca uplaćen, no da bi došla do njega mora uplatiti oko 1000 kuna. Premda ispočetka nije ni u što sumnjala, na kraju se ispostavilo da je bila žrtva nove vrste internetske prevare.

- Sandra, kako se zove žena koja je htjela kupiti odijelo, zvučala je uvjerljivo. Kad mi je stigao mail od navodnog PayPala, u kojem je stajalo kako je dogovoreni iznos uplaćen, pisalo je i da moram uplatiti novac - kaže Mateja koja je potom otišla na poštu i preko Western Uniona uplatila 150 eura.

Ništa joj ne bi bilo sumnjivo da nakon toga nije stigao još jedan mail, u kojem se tražila uplata od 250 eura, navodno trošku carine.

- Istovremeno su s navodnog PayPala stizali mailovi u kojima mi se prijetilo kako sam se prihvatom prve transakcije obvezala da ću sudjelovati do kraja, ako ne uplatim dodatnih 250 eura da mogu biti optužena, prijavljena FBI-u i slično. Odmah sam otišla u poštu i zatražila povrat dotad uplaćenog novca. Uspjelo mi je samo zato što Sandra, ili kako god se osoba zove, nije odmah otišla po novac - kaže Mateja, koja kaže kako je na kraju ostala bez dvjestotinjak kuna, koliko je Western Union uzeo u ime inicijalne transakcije.

U pošti je, dodaje, saznala da se identičan slučaj u dva dana dogodio čak pet puta. Stručnjaci za sigurnost na internetu kažu kako treba biti svjestan činjenice da iza prevara više ne stoje amateri, nego su to organizirane kriminalne skupine, obično smještene u zemljama koje nisu u dosegu naše regulative. Iz MUP-a doznajemo kako su početkom prošlog mjeseca imali dvije prijave o prevarama koje uključuju PayPal račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:47