HLADNOĆA

LIJEČNICI POZIVAJU STARIJE NA OPREZ 'Starac iz Like s temperaturom od 28 stupnjeva čudom je živ'

Kod starijih osoba bazalni je metabolizam smanjen te su vrlo osjetljive na niske temperature i moraju biti oprezne
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Ekstremne hladnoće ovih dana, a osobito u nekim dijelovima zemlje poput Like ili Gorskog kotara, posebno su opasne za starije osobe.

Tako je ovih dana u gospićku bolnicu primljen promrzao 78-godišnjak bez svijesti, a tjelesna temperatura bila mu je samo 28 Celzijevih stupnjeva.

Slojevita odjeća

Liječnici mu pokušavaju spasiti život, ali kažu kako je pravo čudo što je preživio s obzirom na to da je normalna tjelesna temperatura oko 36 do 37 stupnjeva. - Vjerojatno je preživio jer inače nije imao većih zdravstvenih problema, a i nije bio pothranjen. Može se pretpostaviti da je možda imao i slojevitu odjeću na sebi, pa mu je i možda spasilo život. S obzirom na to da je kod starijih osoba bazalni metabolizam smanjen, vrlo su osjetljive na niske temperature - kaže dr. Spomenka Tomek-Roksandić, pročelnica Gerontološkog centra u Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

- Prostorija u kojoj borave starije osobe ne bi smjela imati temperaturu nižu od 18 Celzijevih stupnjeva jer to kod njih dovodi do hipotermije, a ako imaju neku kroničnu bolest, opasnost se povećava - objašnjava dr. Tomek-Roksandić.

- Osim toga, starije osobe zimi se ne bi trebale baviti težim fizičkim poslovima jer im to može ugroziti život. Primjerice, čišćenje snijega ili cijepanje drva, odnosno svaka aktivnost koja uzrokuje ubrzano disanje, često su razlog nagle smrti starijih ljudi - kaže dr. Tomek-Roksandić i naglašava da je preživljavanje pothlađenog starca iz Vrhovina zapravo prava sreća.

Zavod Andrija Štampar izdao je jučer preporuke kako se zaštiti od hladnoća. Preporučuje se izbjegavanje izlaganja hladnoći, posebno u ranojutarnjim i noćnim satima. Prilikom izlaska preporučeno je odijevanje slojevite, ne preuske odjeće, te tople i komotne obuće, kao i izbjegavanje kretanja po zaleđenim površinama.

Unositi tekućinu

U slučaju simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu kožu, a pri utopljenju izrazito crvenu kožu, treba se javiti liječniku. U organizam je nužno unositi dovoljno tekućine, toplih čajeva ili juha, a izbjegavati alkohol i više od dvije šalice kave dnevno. U slučaju pojave drhtavice, nužan je hitan povratak u unutrašnji prostor. Starije osobe sklone oticanju nogu trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje prekriženih nogu.

Prva pomoć za pothlađenu osobu:

- unijeti je u toplu prostoriju

- zamijeniti mokru odjeću suhom

- staviti pacijenta pokraj izvora topline

- ako je osoba bez svijesti, provjeriti disanje i početi s oživljavanjem ako nema znakova disanja

- zagrijavanje pothlađene osobe bez svijesti treba raditi postupno, primjerice tako da se cijelo tijelo umota u deku (osim lica)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:57