ĐAKOVO

Lipicanac Slavonia prodan za samo 6500 kuna. Nekad su bili i trostruko skuplji

Ivan Boras iz Starih Mikanovaca bavi se konjogojstvom, a ovaj će mu pastuh biti jedan od ukupno 15 grla
 Emica Elveđi / CROPIX

Pastuh Neapolitano Slavonia, star 4,5 godine, jedini je od 11 ponuđenih lipicanaca na prvoj aukciji konja upriličenoj u zatvorenoj jahaonici Državne ergele u Đakovu koji je našao kupca. Po početnoj cijeni od 6500 kuna kupio ga je konjogojac Ivan Boras iz Starih Mikanovaca.

On je ujedno bio i jedan od dvojice ponuditelja koji su se uopće prijavili za sudjelovanje na premijernoj aukciji konja u Hrvatskoj.

- Došao sam s ciljem da kupim upravo ovog pastuha jer njegova veličina, izgled vrata, dužina i visina su približno slični onima kakve ima jedan pastuh u mojem vlasništvu i želio sam drugoga kako bih ih upario - rekao je Boras, koji je ponudu dao nakon što je voditelj aukcije drugi put pozvao ponuditelje.

Zadovoljan cijenom

- Čekao sam da vidim hoće li netko ponuditi više jer sam pripremio upravo početni iznos. Zadovoljan sam jer sam ga dobio po početnoj cijeni, koja je iznimno povoljna, osobito u usporedbi s nekim prijašnjim godinama kada su ovakvi konji bili trostruko skuplji - istaknuo je Boras, rekavši nam u šali da samo ne zna kako će supruzi objasniti da je kupio novoga konja. Njima se bavi rekreativno, a Neapolitano Slavonia bit će 15. konj u njegovoj ergeli. Nada se da će se brzo uklopiti s ostatkom grla. Ostalih osam lipicanaca đakovačke ergele u pastuharnicu su dovezeni s nedaleke ergele Ivandvor, gdje žive u slobodnom uzgoju, što se vidjelo po njihovu ponašanju. Bili su prilično nervozni i gledali kako bi izašli iz zatvorene jahaonice u kojoj ih je promatralo 70-ak znatiželjnika i ljubitelja konja koji su došli vidjeti njihovu prvu hrvatsku aukciju. Jedna je kobila pritom čak i srušila djelatnika Ergele koji ju je pokušao primiriti. Srećom, bez težih posljedica.

Povećati svijest

Iako nisu predstavljeni najbolji od najboljih, jer u prodaju ili tzv. remont obično idu konji koji vlasnicima više ne odgovaraju, i ovih 11 ljepotica i ljepotana koji su istrčali pred publiku pokazali su svu ljepotu i gracioznost ovih plemenitih životinja. Zadovoljan je bio i Nidal Korabi, ravnatelj Ergele.

- Očekivali smo da nećemo ništa prodati jer je ipak prvi put pa mogu i s te strane biti zadovoljan. Nadam se da će smanjenje recesije utjecati na bolju prodaju konja u cijeloj Hrvatskoj, a ovo je bio jedan dobar indikator potreba tržišta. Nama je cilj povećati svijest o lipicancu. To je jako dobar konj koji i u sportskim disciplinama postiže vrhunske rezultate jer lako uči, dobar je i s djecom, ali i kao rekreativni, jahaći, vozni konj. - rekao je Korabi, dodajući da su za ovu prigodu, ionako nisku, cijenu konja spustili za dodatnih 10 posto. Najjeftiniji njihov konj nudio se za 6500, a najskuplji za 16.500 kuna. Imali su i dva privatna prodavatelja, Alojzija i Petra Zdravčevića iz Beketinaca, kojima su konji velika ljubav i hobi. Iz Trnjanskih Kuta stigao je Mata Kaluđer, predsjednik Konjogojske udruge Slavonija iz Slavonskog Broda.

- Zanima me Neapolitano Mima, kojega bih po fizionomiji mogao upariti s jednim svojim pastuhom. Vidjet ćemo, možda ga i kupim. Naime, velika je stvar imati konja s đakovačke ergele. To je u našem svijetu stvar prestiža i kada se konju na butu vidi slovo “Đ”, znate da imate brend na svjetskoj razini. Terat đakovačkog konja nije mala stvar - rekao je Kaluđer, čija je ruka na kraju ipak ostala spuštena na aukciji, no to ne znači da je bio nezadovoljan.

Zahtjevni konji

- Danas za 1500 eura možete kupiti kvalitetnog konja, ali to zahtijeva i dosta brige, rada.... No, kad se nešto voli, onda se nađe i novca i vremena - poručio je Kaluđer, s čijim se riječima složio i Josip Mihaljević iz Tenje, koji je u partnerstvu s kumom pokrenuo prvu privatnu ergelu lipicanaca. - Plasirali smo na tržište više od 200 konja, no zbog ekspanzije grla i pada cijena sada se time bavimo samo rekreativno sa 10 konja. Riječ je o podmlatku, a možda opet krenemo i u reprodukciju - poručio je Mihaljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14