NARUČIO KRIM OBRADU

Ljubavni trokut pod ilegalnim nadzorom: Policajci prisluškivali suprugu ljubomornog liječnika!

Uglednog zagrebačkog pulmologa ( M. M.) ljubomora je mjesecima izjedala. Tog prokletnika s Ruđera, njegova vršnjaka, najradije bi propustio kroz šake, ali nije mogao dokazati da ljubuje s njegovom suprugom, poznatom zagrebačkom stomatologinjom. Sjetio se starog znanca, visokopozicioniranog policajca, i zatražio pomoć. Nakon kraćeg razmišljanja, ovaj ga je uputio u postaju u Maksimiru.

- Javi se tom čovjeku, ne bi tu trebalo biti problema - rekao mu je policijski šef. I tako, M. M. je došao u postaju u Petrovu i potražio čovjeka na kojega ga je uputio znanac.

Tako je otprilike počela priča iz vrućeg srpnja 2009. koja je ovih dana kulminirala potvrdom USKOK-ove optužnice protiv dvojice zagrebačkih policajaca zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i odavanja službene tajne. Na optuženičku će klupu i 60-godišnji pulmolog M. M. koji je policajce potaknuo da pribave popis telefonskih poziva njegove supruge kako bi potvrdio sumnju da ga vara sa 60-godišnjim doktorom kemije s Instituta “Ruđer Bošković”. Kemičarsko-medicinski ljubavni trokut, naime, bio je predmet ilegalne krim obrade koju je ljubomorni suprug naručio izravno u policijskoj postaji.

Privatna istraga

Optuženi su policajci M. R. (41) i N. O. (38), obojica solidno pozicionirani službenici Policijske postaje Maksimir. Njih su dvojica od srpnja do studenoga 2009. sustavno kršili članak 68 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, te članak 101 Zakona o policiji. USKOK smatra da su bili svjesni činjenice da za poduzimanje takvih radnji ne postoje zakonske osnove. Sve to činili su na poticaj liječnika koji je od njih zatražio da mu prikupljaju službene podatke, konkretno izliste telefonskih razgovora svoje supruge i muškarca za kojeg je sumnjao da mu ugrožava brak.

Nakon što je u srpnju 2009. došao u policijsku postaju, M. M. je policijskim službenicima ispričao kako je uvjeren da ga žena vara, te kako mu je za to potrebna potvrda do koje se može doći samo praćenjem telefonskih kontakata između njegove supruge i muškarca na kojeg sumnja. Policajci su se, premda znaju da tako krše ovlasti i zlorabe resurse MUP-a, dali na posao.

Liječnik im je dao sve telefonske brojeve svoje supruge i svog vršnjaka, znanstvenika do čijih je podataka došao privatnom istragom. Tražio je da mu istraže učestalost poziva i njihovo trajanje.

Policajac M. R. je dao potpisani nalog Sektoru krim policije, a kako bi tražena provjera imala opravdanje, napisao je da istražuju ozbiljne prijetnje upućene pulmologu. Za pet dana iz Heinzelove je ulice u Policijsku postaju Maksimir stigao traženi popis. Istoga dana ljubomorni je liječnik došao u postaju i dobio od policajca N. O. tražene rezultate.

Posjeti pulmologa Policijskoj postaji u Petrovoj ulici evidentirani su i sada služe kao jedan u nizu dokaza na kojima se temelji optužnica USKOK-a.

Mig iz vrha policije

Ono što je pokopalo zavjeru je i liječnikov odustanak od ionako nepostojeće prijave prijetnji doktora kemije s Instituta.

Slučaj je iznenadio sve koji se njime bave jer je gotovo nejverojatno da policija po narudžbi građana špijunira druge građane . S druge strane, apsurdnom se čini i naivnost policajaca.

No, ono čega zasad u optužnici nema, a Jutarnji neslužbeno doznaje, dvojica policajaca dobila su s visoke instance u MUP-u mig da pomognu liječniku oko problema sa ženom. Ime nalogodavca zasad se ne spominje, no s obzirom na to da su oba policajca provela više od mjesec dana u pritvoru i prijeti im do pet godina zatvora, ne isključuje se da bi to ime moglo biti spomenuto na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:52