OBIŠLI HVAR

LUKSUZNI ODMOR Na bivšoj Kerumovoj jahti drugo ljeto zaredom plove Čermakovi i Kotromanovići

Ante Kotromanović sa supruguom i Ivan Čermak
 Tom Dubravec

Jahta Sagitta alba jučer je uplovila u hvarsku gradsku luku, a na njoj druge godine zaredom ljetuju umirovljeni general Ivan Čermak i ministar obrane u Milanovićevoj Vladi Ante Kotromanović.

Pridružili su im se i članovi obitelji, Kotromanovićeva supruga te dvije kćerke, kao i Čermakova supruga Marijana. Umirovljeni general većinu vremena proveo je na krmi jahte s karakterističnom cigarom u ruci, a Kotromanović je zajedno s obitelji otišao u obilazak grada Hvara.

Zasad im se nije pridružio Ante Gotovina, treći kotačić ratnog trojca koji je prošle godine s Čermakom i Kotromanovićem ljetovao na Hvaru.

On je u nedjelju bio na otkrivanju spomenika Miri Barešiću u Dragama. Brod Sagitta alba nekad je bio u vlasništvu Željka Keruma i nosio je ime Joke.

Matična luka Rijeka

Matična luka bila mu je Split, dok je danas Rijeka. U lipnju 2012. godine mediji su se raspisali o tome kako je Kerum svoju jahtu Joke prodao Čermaku, i to po cijeni od 3,6 milijuna eura.

Dva mjeseca poslije Čermak je snimljen na toj jahti u rapskoj luci dok je još nosila ime Joke. Čermak je na istoj jahti snimljen 2015. godine, no ona je tada već promijenila ime u Sagitta alba. Tada je na brodu prvi put i viđen Ante Kotromanović koji je tada još bio ministar obrane.

Samo nekoliko mjeseci ranije Kotromanović je prozivan jer je sudjelovao u reklamnoj kampanji Croduxovih benzinskih postaja, nakon što je tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak objavio kako Crodux prodaje loše gorivo.

Nakon što je SDP izgubio izbore, Kotromanović je odustao od saborskog mandata. Iako se pričalo kako je dobio posao u SAD-u, Kotromanović je poslovnu sreću našao u Croduxu u vlasništvu Ivana Čermaka koji ga je zaposlio kao svog savjetnika.

Kotromanovića se od tada rijetko vidi u javnosti. Tek na nekim promotivnim Croduxovim akcijama, kao što je primanje hrvatskih vaterpolista u povodu sponzoriranja Hrvatskog olimpijskog odbora.

Sagrađena u Italiji

Željko Kerum je prodaju jahte Joke demantirao uz tvrdnju da se ona nalazi u čarteru i da je svatko može unajmiti. Nakon što je jahta prebačena na vez u Rijeku, kao vlasnik se navodi Erste Steiermärkische S - leasing koji brod iznajmljuje za 100.000 eura na tjedan. Željko Kerum je luksuznu jahtu izgrađenu u talijanskom brodogradilištu Fipa Maiora kupio 2007. za gotovo deset milijuna eura. Jahta je dugačka 32,5 m, ima četiri kabine, dostiže brzinu od 26 čvorova i s članovima posade može primiti 13 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:31