STIGAO I ODGOVOR VRTIĆA

'MAMA, HOĆEŠ LI MI I TI DATI BATINE KAO ŠTO JE HTJELA TETA?' Roditelji digli uzbunu zbog odgajateljice u osječkom vrtiću

 
 Ilustracija/HANZA MEDIA

Status u jednoj Facebook grupi koji je, pod stvarnim imenom i prezimenom, objavila Osječanka u utorak oko 19 sati brzo je izazvao burne reakcije brojnih roditelja - članova te grupe. Ta je majka vrtićarca, navevši ime i prezime odgojiteljice i vrtić u kojem radi, pozvala druge roditelje čije je dijete fizički kažnjavano ili mu se time verbalno prijetilo od prozvane odgojiteljice da joj se jave.

“Ako dotična ovo čita, neka se pripremi na pravne sankcije. Molim da se jave roditelji koji su spremni javno iznijeti svoje iskustvo”, napisala je majka četverogodišnjaka.

U telefonskom je razgovoru objasnila novinarima Glasa Slavonije kako je u utorak (17. listopada) došla po svoje dijete u vrtić i neugodno se iznenadila kad ju je sin upitao hoće li mu i ona “dati batine, kao što mu ih je htjela dati njegova teta”.

- Sin mi je rekao da je “teta” koja na dnevnom boravku (odnosno spavanju) mijenja našu odgojiteljicu bila jako zločesta i da je vikala. Pitala sam ga što je učinio da je vikala, a on je odgovorio da nije htio zatvoriti oči i da mu je rekla da će, ako ih ne zatvori, dobiti batine. To je bilo prvi put da je čuo za tu riječ i pitao me je hoću li mu i ja dati te batine, misleći da je riječ o predmetu. Dva sata je mirno ležao ispod pokrivača i skrivao od odgojiteljice da ne spava. Nedopustivo je da u instituciji koja promiče nenasilje odgojiteljica prijeti djeci na taj način - ispričala je majka, dodavši da je pojam “batine” vrlo subjektivan, zbog čega strahuje za svoje dijete. U svemu tome dobro je, kaže, što njezin četverogodišnji sin nije znao što znači pojam “batine”. Da jest, puno bi se više prestrašio i smatra da bi vjerojatno imao psihičke posljedice.

Osim što je podnijela pisani prigovor Dječjem vrtiću Osijek, majka je pozvala i roditelje sa sličnim iskustvima da joj se jave.

- Čula sam i od nekih drugih roditelja da su i njihova djeca imala ružnih iskustava s istom odgojiteljicom - tvrdi majka.

Sudeći prema komentarima nakon navedene objave na Facebooku, roditelji su zgroženi mogućnošću da bilo tko u vrtiću verbalno ili fizički napadne njihovo dijete.

Odgovor Svjetlane Takač, ravnateljice Dječjeg vrtića Osijek

U srijedu prijepodne o cijeloj je situaciji obaviještena i ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Svjetlana Takač. Stoga je za danas (19. listopada) sazvala sastanak s prozvanom odgojiteljicom, uz prisutnost stručnih službi – pravnika i pedagoga.

- Unaprijed ne mogu ništa reći, prije nego što utvrdim sve činjenice. Ako se pokaže da su tvrdnje iznesene na Facebooku točne, poduzet će se primjerene mjere i sankcije. Pravnica i pedagog napisat će svoja izvješća i nakon toga ćemo vidjeti što učiniti. No nikada nikoga neću prozivati i osuđivati dok ne ispitam sve činjenice i dok ne utvrdim jesu li optužbe istinite - rekla je Takač, dodavši kako prozvana odgojiteljica ima poduži radni staž u Dječjem vrtiću Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:38