POGREŠNA INTERPRETACIJA

MANIPULACIJE SAVJETNIKA BIVŠEG MINISTRA CRNOJE 'Jurčevićeva teza o rastu suicida branitelja zbog objave registra je neutemeljena i opasna’

 Nikola Vilić/EPH

Savjetnik ministra branitelja Josip Jurčević, povjesničar s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, u emisiji “Otvoreno” prije nekoliko dana izjavio je kako je nakon objave registra branitelja u Hrvatskoj porastao broj samoubojstava u braniteljskoj populaciji.

- Ima cijeli niz tema o kojima treba govoriti. Ako već želimo biti atraktivni, ovdje je jedna krivulja koja govori o samoubojstvima. Radi se o jednom projektu, knjizi koja je objavljena, ali nikoga ne zanima. Kad se već radi o spornim stvarima, tu se vidi da su, otkad je objavljen registar branitelja, porasla samoubojstva, kao što je bilo najavljivano. Postoji niz ozbiljnih tema, važnijih od toga dal’ se nekom ministar sviđa ili ne - rekao je Josip Jurčević u “Otvorenom” koje se bavilo optužbama na račun ministra Mije Crnoje, pokazujući prema kameri graf s krivuljama samoubojstava braniteljske i opće populacije.

Problem interpretacije

Graf je dio studije “Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj”, koju je financirao zagrebački Gradski ured za branitelje, a predstavljena je prošli mjesec. Podatke za studiju, koja obuhvaća period do konca 2014., dostavilo je Ministarstvo branitelja dok ga je vodio Fred Matić, a izradili su je psiholog mr. Zoran Komar, profesor vojne psihologije i bivši državni tajnik u Ministarstvu obitelji i branitelja dok ga je vodila Jadranka Kosor, te psihijatrica dr. Elvira Koić, voditeljica Hrvatske udruge za prevenciju suicida. Oba autora opovrgnula su da su se u studiji na bilo koji način bavili utjecajem objave registra na povećanje broja samoubojstava među braniteljima te ustvrdili da te dvije pojave ni na koji način nisu dovodili u vezu.

- Nigdje u studiji ne piše ništa slično. Brojke u grafikonu su točne, ali interpretacija je Jurčevićeva, bez podloge. U studiji smo upozorili na 10-godišnji trend povećanja stope samoubojstava u braniteljskoj populaciji i istovremeni pad samoubojstava u općoj populaciji. Taj je trend posebno izražen u posljednje tri-četiri godine, ali je počeo daleko prije. Mi razlažemo i moguće razloge tog trenda, no objava registra branitelja nije dovođena s njim u vezu - kaže mr. Komar.

Prvi, neslužbeni registar branitelja na webu je objavljen na proljeće 2010., a službenu verziju objavio je ministar Matić 19. prosinca 2012. godine, objavom svojeg ratnog puta.

Manje suicida žena

Podaci pak govore da si je 2010. - godine na čijem je početku objavljen prvi, neslužbeni registar - život oduzelo 137 branitelja, dvojica manje nego 2009. U 2011. broj branitelja koji su počinili suicid pao je na 107, a 2012. porastao na 152. Uspoređujući broj samoubojstava u 2012. u odnosu na 2011. porast je doista velik - za 42 posto. No, čak ni u onoj najplošnijoj analizi, koja uzima gole podatke i ne zamara se stvarnim uzrocima, taj se porast ne može pripisati objavi službenog registra branitelja, jer je objavljen 12 dana prije isteka te godine.

U 2013. godini život su si oduzela 133 branitelja (manje nego 2009. i 2010. ), a 2014. njih 142.

Manipulira se i stopama samoubojstava na 100.000 osoba u općoj i braniteljskoj populaciji te se tvrdi da je ta stopa u braniteljskoj populaciji dvostruko viša od one u općoj populaciji. Ta je tvrdnja, pišu u knjizi autori, za pojedine godine statistički točna, ali samo zbog činjenice da se u općoj populaciji uzimaju u obzir i žene, koje čine više od polovice općeg stanovništva, a koje su daleko manje sklone samoubojstvu od muškaraca. Uzmu li se u obzir samo muškarci koji su si oduzeli život, stopa samoubojstava u općoj populaciji viša je nego u braniteljskoj od 1991. do 2008. godine, kad stopa samoubojstava branitelja prerasta onu opće populacije za - 0,75. Te se godine na 100.000 muškaraca u općoj populaciji ubilo 28,6 osoba, a u braniteljskoj 29,35.

Dobar dio stručnih sugovornika nije htio javno komentirati Jurčevićev istup. No, zajednička neslužbena ocjena njegovih zaključaka bila je: nisu samo neutemeljeni, nego i krajnje opasni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:01