PODJELE U STRANCI

ZAVRŠILA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDP-a Bernardić kaže da ima podršku, Rajko Ostojić: 'O sankcijama ćemo naknadno, Grbin je povukao svoj prijedlog'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 22:14 Inače, prije Rajka Ostojića, dok je Predsjedništvo još zasjedalo, pred novinare je izašao Peđa Grbin, koji je na sjednici, uz Bojana Glavaševića, bio suzdržan kada se glasovalo o podršci Davoru Bernardiću.

- Raspravljalo se o povjerenju Davoru Bernardiću, a on vas je obavijestio da smo se Glavašević i ja izuzeli od glasovanja. Razlozi tome su što Predsjedništvo SDP-a nema statutarne temelje za odlučivanje o predsjedniku. To je na Konvenciji stranke, a donekle i Glavnom odboru. Odluka je to koja nije na Predsjedništvu. Smatrao sam da u takvom nestatutarnom odlučivanju ne trebam sudjelovati. Ali on je dobio jednoglasnu potporu od onih koji su sudjelovali. S obzirom na to povukao sam prijedlog za sazivanje Konvencije jer je očito da barem na Predsjedništvu nema sluha za ove prijedloge, rekao je Grbin, a prenosi N1.

- Tužan sam zbog situacije koja se dogodila, a to je da nismo raspravljali o tome je li Bernardić dobro ili loše vodio stranku niti se on osvrnuo na možebitnu odgovornost za pad rejtinga stranke i njegovog osobnog. Razgovaralo se samo o istupima nekih drugih uključujući i mene za narušavanje ugleda stranke. Trenutno se vodi rasprava o tome treba li neke sankcionirati. Za Opačić i Mrsića je predloženo sankcioniranje te sam zatražio da se odlučuje i o mojoj odgovornosti jer u mojim izjavama nema bitnih razlika u odnosu na njihove. Napustio sam sjednicu dok se ne donese odluka o mojoj odgovornosti. Ovisno o tome ovisit će hoću li sutra biti član stranke, kazao je Grbin.

----------------

21:58 Nešto prije 22 sata pred novinare je izašao Rajko Ostojić rekavši da je velika većina članova Predsjedništva izdvojila Milanku Opačić i Miranda Mrsića kao članove koji su svojim istupima nanijeli štetu stranci i izazvali destrukciju, no o sankcijama prema njima nije bilo riječi.

- Raspravljali smo o istupima pojedinih članova diljem Hrvatske, ne samo Zagreba. Svaki član Predsjedništva je rekao svoj stav, što misli tko je nanio štetu, bila je to katarza svih nas koji smo bili na Predsjedništvu. Devedeset devet posto ljudi je navelo ova dva imena, rekao je Ostojić.

Poručio je da će Predsjedništvo stranke na sljedećoj sjednici raspravljati o discplinskim postupcima svih koji su svojim istupima naštetili ugledu stranke, ali nije otkrio kada bi se ta sjednica mogla održati.

- Donijet ćemo jednoglasan zaključak, čekamo sljedeću sjednicu. Ne daj Bože ako se takvi istupi nastave. Nitko nije iznio konkretnu mjeru, niti opomenu, niti suspenziju, niti isključivanje. Samo smo svi konstatirali da su nanijeli štetu SDP-u, rekao je Ostojić.

Rekao je kako je Peđa Grbin predložio točku dnevnog reda o sazivanju Konvencije SDP-a, koju je poslao mailom, ali je on danas takav prijedlog povukao pa se o tome nije ni raspravljalo.

Također je poručio da je Davor Bernardić danas dobio nedvojbenu podršku članova Predsjedništva SDP-a.

----------------

Gotova je prva točka dnevnog reda sjednice Predsjedništva SDP-a: šef stranke Davor Bernardić dobio je podršku Predsjedništva. Suzdržani su bili Peđa Grbin i Bojan Glavašević.

Prošao je prijedlog Siniše Hajdaša Dončića, odnosno zagorskih SDP-ovaca da Glavni odbor SDP-a, koji će se sastati u subotu, tajnim glasanjem odluči hoće li od izvještajne konvencije zatražiti proširenje dnevnog reda uvrštavanjem pitanja povjerenja šefu stranke Davoru Bernardiću.

Od izvora u SDP-u doznajemo i kako sastanak još traje te da je najkritičniji bio, očekivano, Peđa Grbin, ali da je, sve što je rekao na sastanku, u okvirima kritika koje je dosad javno iznosio.

Zagreb, 260917. 
Iblerov trg 9.
Sjednica Predsjednistva SDP-a.
Na fotografiji: Davor Bernardic, predsjednik SDP-a dao je izjavu za medije nakon sjednice.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Zagreb, 260917. 
Iblerov trg 9.
Sjednica Predsjednistva SDP-a.
Na fotografiji: Davor Bernardic, predsjednik SDP-a dao je izjavu za medije nakon sjednice.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Prema porukama koje se mogu dobiti od članova predsjedništva, sjednica bi mogla potrajati dugo u noć.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u utorak navečer 'da će se sve unutarstranačke stvari rješavati unutar stranke'. Sjednica Predsjedništva SDP-a počela je u 17 sati, a šef stranke izašao je pred novinare na Iblerovu trgu oko 19 sati, nakon čega se vratio unutra.

- Dali su mi jednoglasno povjerenje osim Peđe i Bojana koji su se izuzeli od glasanja. Tražit ću povjerenje i od članova Glavnog odbora, rekao je Bernardić.

- Nastavit ćemo zasjedanje. Puno je toga na dnevnom redu, još 4 sata ćemo najmanje zasjedati. Jedna od tema je i Agrokor. Pozivam Plenkovića da što prije stave na dnevni red istražno povjerenstvo paće zajedno Todorić i Plenković svjedočiti o sastancima u Vladi i o ovoj skupo brakorazvodnoj parnici Agrokora - rekao je Bernardić.

- Ja nisam sudac, nego trener, moj zadatak je uigrati tim da pobijedimo na izborima - poručio je Bernardić.

Nije želio izravno odgovoriti na pitanje što je sa zahtjevom predsjedništva zagrebačkog ogranka SDP-a da se pokrene procedura isključivanja Milanke Opačić i Miranda Mrsića iz stranke, ponovivši nekoliko puta da će se o svim unutarstranačkim problemima raspravljati unutar stranke., no istaknuo je da "ne trebamo biti zabrinuti za SDP".

- Sasvim sigurno je nanesena velika šteta SDP-u, rekao je novinarima Bernardić.

Podsjetimo, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u utorak prije stranačkog Predsjedništva da ne bi trebalo raspravljati ni o čijem izbacivanju iz stranke. Na pitanje treba li to visoko stranačko tijelo raspravljati o bilo čijem izbacivanju iz stranke Grbin je, prije početka sjednice Predsjedništva SDP-a kratko odgovorio - "po mom mišljenju ne".

Goran Mehkek / CROPIX
Zlatko Komadina

Spomenuo je i da je, kada je prije tjedan dana javno istupio o sadašnjoj situaciji u stranci, to učinio jer je svjestan da u SDP-u postoji čitav niz problema.

"Učinio sam to kako bih potaknuo raspravu u stranci, ali isto tako sam to učinio svjestan da bi zbog toga mogao snositi sankcije. Za mene je SDP stranka koja je imala izuzetan doprinos u dosadašnjoj hrvatskoj povijesti a moj cilj je da takav doprinos nastavi davati i u budućnosti", rekao je.

Goran Mehkek / CROPIX
Predrag Matić

Goran Mehkek / CROPIX
Bojan Glavašević

Istovremeno, SDP Krapinsko-zagorske županije predložio je stranačkom Predsjedništvu da pokretanje odgovarajućega disciplinskog postupka utvrdi nakon rasprave na subotnjem Glavnom odboru SDP. Također, Glavni odbor bi trebao, na njihov zahtjev, tajno glasovati o tome treba li na stranačkoj konvenciji u prosincu uvrstiti i točku dnevnog reda o povjerenju predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:45