SDP-OVAC IZ SPLITA

Marin Jurjević pozdravlja kršćanske demokrate, ali je protiv zabrane petokrake

 Damhjan Tadić / CROPIX

Član SDP-a iz Splita Marin Jurjević u ponedjeljak je ocijenio "dobrom inicijativom" nedavnu najavu stranačkoga kolege Mirka Lukića iz Zagreba da će osnovati udrugu kršćanskih socijaldemokrata, ali se usprotivio njegovu zauzimanju za zabranu petokrake.

U otvorenom pismu Jurjević je Lukiću poručio da već na početku, olakim potezanjem ideološkog okidača - traženjem zabrane petokrake - ne uništava jednu tako dobru ideju kao što je osnutak udruge kršćanskih socijaldemokrata.

Jurjević je rekao da je s velikim zanimanjem pratio Lukićevo pozivanje na 'teologiju oslobođenja' kao temelj djelovanja udruge kršćanskih socijaldemokrata te je dodao kako osobno nije vjernik, ali pretpostavlja da je to većina članova stranke.

Podsjetio je da se živeći u Latinskoj Americi uvjerio kako se kršćanski socijalni nauk itekako isprepleće s lijevim političkim idejama te da su predstavnici teologije oslobođenja, predstavnici narodne crkve najbolji primjer za to. Mnogi su od njih, kako je rekao, njegovi osobni prijatelji i aktivisti su najrazličitijih lijevih političkih opcija.

"Utoliko je za mene bilo veće iznenađenje kada sam pročitao da se istovremeno zalažete za zabranu petokrake opravdavajući taj zahtjev argumentom da su pod petokrakom vršena silovanja žena u Berlinu 1945. godine i po Bosni u ne tako davno završenom ratu. Teško mi je bilo razumljivo da ste petokraku, kao jedan od simbola antifašizma, tako olako izjednačili s nesumnjivim, strašnim zločinima.

Istom logikom Vi bi ste se mogli zalagati i za zabranu križa jer su se upravo na području Latinske Amerike za vrijeme konkviste desili najveći zločini, desio se najveći genocid u povijesti ljudskog roda kada je u ime Križa i pod Križem istrebljeno 95 posto autohtonoga, domorodačkog stanovništva, indigena - koji su do trenutka Kolumbova dolaska na latinoameričko tlo činili čak 30 posto svjetskog stanovništva", navodi Jurjević u otvorenom pismu stranačkom kolegi Lukiću.

Nikomu ne pada na pamet zabraniti Križ, ističe Jurjević te dodaje kako je "čisti nonsens i krajnja ignorancija povijesnih činjenica kao i neoprostivo iskrivljivanje istine tražiti zabranu petokrake, a istovremeno se pozivati na teologiju oslobođenja i antifašizam".

Jurjević podsjeća stranačkoga kolegu Lukića kako je 'otac' teologije oslobođenja i njezina preteča bio kolumbijski svećenik Camilo Torres, jedna od najvećih revolucionarnih (gerilskih) ikona Latinske Amerike, koji je poginuo 1966. kao pripadnik Ejército de Liberación Nacional (Vojske nacionalnog oslobođenja), a jedan od povijesnih vođa te vojske bio je svećenik Manuel Pérez.

"Ti svećenici su se borili pod simbolima koje biste Vi zabranjivali", ističe Jurjević u pismu kolegi iz SDP-a Lukiću reagirajući na njegovu nedavnu najavu da će osnovati udrugu kršćanskih socijaldemokrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:11