VRAŽJE NEMATODE

MARJANU PRIJETI OPASNI PARAZIT 'Zbog njega su znale nestajati cijele šume!'

 Mario Todorić / HANZA MEDIA

Sušenje borova na splitskom Marjanu se nastavlja. Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan Robert Koharević tvrdi kako je, nakon početnih 300 borova koji su se osušili u dva mjeseca, intenzitet sušenja nešto oslabio. Sada je, kaže, riječ o desecima stabala koja su se osušila, piše Slobodna Dalmacija.

– Pratimo stanje, siječemo osušena stabla. Proces se nastavio zbog visokih temperatura, ali u manjoj mjeri. Očekujemo da će se pojava zaustaviti s prvim ozbiljnijim hladnoćama – smatra Koharević.

Za dvadesetak dana Hrvatski šumarski institut trebao bi utvrditi je li uzrok naglom sušenju borova na Marjanu opasni parazit nematod.

– Prvi nalaz nije utvrdio prisutnost nametnika nematoda, ali želimo biti posve sigurni. Riječ je o vrlo malim organizmima, koji nisu vidljivi ljudskom . Bude li mikroskopska analiza sumnjiva, poslat ćemo uzorke na DNK analizu da se ispitaju na razini molekula – kazuje nam dr. Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarstvo na Hrvatskom šumarskom institutu, te dodaje kako će se analize obavljati u laboratorijima u Zagrebu i Mađarskoj.

Vražje nematode

Otkrije li se postojanje nematoda, bit će, kaže Pernek, velikih problema na Marjanu. Puno većih negoli već postoje zbog šume koja je zbog desetljetne neodgovarajuće brige previše ostarjela.

– U Portugalu su se zbog nematoda osušile šume na golemim površinama od 600-700 hektara. No, u Španjolskoj su ga otkrili na vrijeme i uspjeli zadržati pod kontrolom – napominje Pernek.

Zašto niste odmah prihvatili tezu da se borovi na Marjanu suše od starosti?

– Ako je starost stabala u pitanju, onda bi se to pokazivalo na pojedinim površinama koje bi se sušile. Ovdje imamo "razbacana" stabla koja su sasušena. Jedno je stablo osušeno koje je staro devedeset godina, a pokraj njega devet stabala starih isto toliko nije zahvatio taj proces. Zašto se jedno stablo osušilo, a devet nije? Ništa ne možemo isključiti. Stres ima veliki utjecaj na stabla; kad smo radili po Dalmaciji, bilo je više takvih slučajeva. Bila je riječ o stresu suše, padu vlage i nakon toga su se naseljavali organizmi koji su sekundarni, ali unište stablo. No, ovdje nismo našli taj obrazac i to nas je ponukalo da tražimo nematod – pojašnjava Pernek.

U "Hrvatskim šumama", čiji djelatnici stavljaju doznake na stabla koja će se sjeći na Marjanu, čekaju da se utvrdi uzrok sušenja.

– Nakon analiza u Hrvatskom šumarskom institutu, u suradnji s djelatnicima Javne ustanove Park-šuma Marjan, poduzet ćemo sve kako bi se spriječilo daljnje sušenje borova u park-šumi Marjan – poručuju iz Hrvatskih šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:41