ZAKON TRŽIŠTA

MASOVNA LJETNA SNIŽENJA NA RAZNE ZAHVATE U HRVATSKOJ Drastično pojeftinilo povećanje grudi, skidanje dioptrije na dva oka nudi se po cijeni jednoga...

 Natalie Boucher / YOUTUBE

Već je uobičajeno da čekamo rasprodaje ne bismo li kupili pokoju krpicu, cipele, tenisice pa i kućanske aparate. No, manje je poznato da na “akcijama” možemo jeftinije korigirati dioptriju, klempave uši, kapke, popraviti ili izbijeliti zube, napraviti sistematski pregled, liposukciju, povećati grudi!

Upravo ovo ljetno vrijeme, kad su nam na umu uglavnom druge zanimacije, dobro je dio godišnjeg odmora ostaviti i za uljepšavanje, ali i zdravlje. U oglasima se nude do kraja ovog mjeseca upola jeftiniji zahvati, što znači da se može uštedjeti pozamašni iznos uz žrtvu samo pokojeg dana godišnjeg.

Naime, već je uobičajeno da su građani “ljeti manje bolesni”. Bolnice rade smanjenim kapacitetom, a ambulante obiteljskih liječnika samo u jednoj smjeni. Naravno da bolest ne bira vrijeme pa hitni pacijenti ipak ne dozvoljavaju kolektivni godišnji odmora zdravstvenih ustanova, ali je jednako tako činjenica da oni koji to mogu izbjegavaju posjete liječniku u te vruće srpanjske i kolovoške dane koje radije povode na moru, jezeru, planini ili se jednostavno odmaraju u vlastitom domu.

Po nekoj inerciji u to se vrijeme ne razmišlja ni o uslugama koje ne plaća zdravstveno osiguranje, a rado bismo ih probali kad ne bi bile toliko skupe. No ljeto je vrijeme i te vrste rasprodaja, a logika je vjerojatno - bolje ikakva nego nikakva zarada.

Dva oka po cijeni jednog

Tako se svakog, pa i ovog ljeta nudi lasersko skidanje dioptrije po sistemu “dva za jedan”, odnosno dok je cijena tijekom godine od 7000 do 13.000 kuna po oku, trenutačno se za taj iznos mogu operirati oba oka. Čak za 70 posto snižena je cijena očnog pregleda, i to sa 750 na samo 250 kuna. Oni koji su zainteresirani za sistematske preglede mogu to obaviti za 279 umjesto da plate 560 kuna, a liječnici će uz internistički pregled ultrazvukom ženama pregledati dojke, a muškarcima prostatu. Magnetska rezonanca kralježnice, ako netko ne želi čekati na listama HZZO-a, ljeti se može dobiti i za 990 kuna umjesto uobičajenih 1600 kuna. I liječnički pregled za vozačku dozvolu je jeftiniji i nudi se za 279, dok je puna cijena 437 kuna.

Laseri za zube

Odlazak zubaru nije stresan samo zbog straha od bušilice, nego sve češće i zbog cijena stomatoloških usluga. No i te su cijene trenutačno akcijske. Plombu, uklanjanje kamenca, poliranje, fluoridaciju, pregled i savjetovanje može se dobiti već za 200 kuna umjesto za 1000, koliko će taj rad stajati od rujna do srpnja. Zubi se od kamenca mogu očistiti i laserom, što je poprilični izdatak jer mu je cijena 3500 kuna, dok je “na rasprodaji” cijena samo 1250 kuna. Oni koji se boje zubarske bušilice i boli koju stvara rado bi popravljali zube laserom, ali zbog cijene od 1000 kuna po zubu trpe žrtvu. Trenutačno se ta usluga nudi za 350 kuna.

Ljubitelji uljepšavanja “nožem” također mogu proći bitno jeftinije ako to učine tijekom ljetnih mjeseci. Liposukcija će ih koštati 10.000 umjesto 15.000 kuna, a povećanje grudi 19.000 umjesto 26.000 kuna.

Sve je popularnija blefaroplastika, odnosno “sređivanje kapaka”, što također ide u ponudu “dva u jedan”. “Intervencija” na gornjim kapcima, i to za oba oka, stajat će 3750 kuna, a redovita cijena je 7000 kuna.

Očito je dobro povremeno razmisliti o ljetnom ulaganju u zdravlje i ljepotu umjesto u “sunce i more” i iskoristiti ponude koje traju samo dva mjeseca jer će u tom slučaju ostati više kuna za godišnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:29