NAJGORE TEK SLIJEDI

MEĆAVA IZAZVALA KAOS Na autocesti A4 nemoguće je prometovati! DRAMA I NA AUTOCESTI ZAGREB-KARLOVAC Vozač vozi u suprotnom smjeru!

Središnja fotografija - Varaždin; Lijeva strana, s gore prema dolje - Macelj i Karlovac; Desna strana, s gore prema dolje - Macelj i Novi Marof
 Željko Hajdinjak / kamere HAK / Hanza Media

Kratkotrajni predah od zime Hrvatskoj je donio temperature i do deset stupnjeva, no kratkotrajno razdoblje toplog vremena ipak neće potrajati. Već je počeo pad temeprature, pa je kiša prešla u snijeg u središnjim i istočnim krajevima, a u gorju snijeg pada već nekoliko sati.

Varazdin, 130117.

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA
Snijeg, koji je počeo padati na sjeveru Hrvatske, u vrlo kratkom vremenu zabijelio je ceste u Varaždinu.

Iz ZG holdinga RTL doznaje da se prije ralice sa Sljemena počeo spuštati jedan kombi koji je u međuvremenu zapeo na cesti i blokirao put ralici. Četiri autobusa s djecom, polaznika škole skijanja "Žuti mačak" zapelo je danas poslijepodne na Sljemenu uslijed snježnog nevremena.

S obzirom da se zbog snijega četiri ZET-ova autobusa s djecom nisu mogla spustiti u grad, organizatori škole skijanja tražili su od Zagrebačkog holdinga da pošalju ralicu. Za nešto više od sat vremena ralica je i stigla te je počela čistiti cestu.

Međutim, iz Zagrebačkog holdinga doznajemo da se prije ralice sa Sljemena počeo spuštati jedan kombi koji je u međuvremenu zapeo na cesti i blokirao put ralici.

Kako kažu iz ZG Holdinga, djeca su na toplome i sigurnome, a autobusi će s polazišta krenuti kada se s ceste ukloni kombi i ralica počisti cestu.

Krenula je tada akcija izvlačenja kombija koja je okončana nešto prije 19 sati te su autobusi s djecom sigurno i sretno stigli u grad, piše RTL.

HAK javlja da je na autocesti A1 od Karlovca prema Zagrebu vozač vozio u suprotnom smjeru, ali u međuvrenu to upozorenje je nestalo.

Iz Državnog metereološkog zavoda (DHMZ) upozoravaju da nas tijekom petka i u noći na subotu očekuje mjestimice obilna oborina, ponajprije na Jadranu gdje može biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Lokalno može pasti između 70 i 100 mm kiše. Za područje Istre i Kvarnera danas je proglašen crveni alarm i upozorenje na obilnu kišu i izražene pljuskove s grmljavinom. Očekuje se 50 do 100 milimetara kiše, a moguće su i bujične poplave.

Ekstremne količine oborine očekuju se i u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije gdje će u početku padati kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, a zatim pritjecanjem hladnog zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. U gorju je izgledno i stvaranje snježnog pokrivača visine od 15 do 35 cm, lokalno i više. I u ostalim kopnenim područjima također će biti kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom, a poslijepodne će uz zahladnjenje prelaziti u susnježicu i snijeg. Pritom se očekuje stvaranje snježnog pokrivača visine i do 25 cm.

Varazdin, 130117.
Snijeg, koji je poceo padati na sjeveru Hrvatske, u vrlo kratkom vremenu zabijelio je ceste.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

U subotu i nedjelju najavljuje se prolazno smirivanje vremenskih prilika, a zatim od ponedjeljka novo zahladnjenje i povremene oborine: snijeg u unutrašnjosti, a na Jadranu uz kišu mjestimice susnježica i snijeg. Takvo bi vrijeme trebalo potrajati sve do četvrtka.

Prema prognozi DHMZ-a hladno i vjetrovito vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan, a izgledno je i do kraja siječnja. Promjenu vremena možda najbolje dočarava ova snimka s vrha Biokova gdje bjesni prava snježna oluja. Već je napadalo 20 centimetara snijega, a temperatura se spustila do nule.

Nešto poslije 17 sati HAK je iznio niz upozorenja zbog zimskih uvjeta:

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb prekinut je promet zbog prepriječenih teretnih vozila:

  • između čvorova Novi Marof i Breznički Hum u smjeru Zagreba.

Zimski su uvjeti na autocestama: duž cijele A2 Zagreb-Macelj te A4 Goričan-Breznički Hum.

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta, a na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje.

Autoceste A1, A3 Bregana-Lipovac te Jadranska magistrala (DC8) Rijeka-Split-Dubrovnik-GP Karasovići otvorene su za sve skupine vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:22