ZBUNJENI MINISTAR

Medved ne zna je li mu šef Karamarko ili Orešković? 'Ne razumijem Vaše pitanje'

Bruno Konjević / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će do kraja godine Hrvatska dobiti jedinstveni zakon o pravima braniteljima koji planira početkom trećeg kvartala ove godine pustiti u javnu raspravu.

- To je temeljni akt koji će nakon 20 godina prepoznati populaciju branitelja i stradalnike Domovinskog rata u potpunosti. Svi prije doneseni zakoni bili su stradalnički zakoni i samim time, vidljivo je da 400 000 branitelja nije bilo reguliran tim zakonom. Postojeći zakon o pravima ne prepoznaje najveću populaciju, njihova statusna i materijalna prava. Temelj za donošenje kvalitetne odluke je temeljna analiza stanja. Oformio sam 11 skupina koje su započele ili će u ponedjeljak započeti sa radom i naš plan je da u trećem kvartalu ove godine provedemo javnu raspravu i i uputimo u proceduru jedinstveni zakon o pravima braniteljima – rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Iako je najavljivao i u kampanji HDZ najavljivao da će zakon o braniteljima biti ustavni, Medved kaže da će se za to boriti, ali da mu je trenutno najvažniji sadržaj tog zakona.

- Ostavimo to projektnoj skupini koju čini preko 200 osoba i po prvi puta uz struku izravno u projektnoj sudjeluju i korisnici, uz njih je tu niz prepoznatljivih imena i stručnjaka – rekao je Medved.

Ministar branitelja potvrdio je kako u izradi zakona sudjeluju i Đuro Glogoški i Josip Klemm, jedni od vođa prosvjeda u Savskoj 66.

- Đuro Glogoški je voditelj projektne skupine izrade nacrta teksta jedinstvenog zakona o braniteljima i stradalnicima domovinskog rata, a Josip Klemm voditelj projektne skupine organizacija udruga iz Domovinskog rata i financiranje Udruga iz domovinskog rata – rekao je ministar Medved.

Na pitanje kome odgovara u Vladi, premijeru ili prvom potpredsjedniku Vlade kao ministar Medved nije želio dati jasan odgovor.

- Ustroj Vlade je jasan, nema potrebe komentirati sami ustroj Vlade. Ja kao ministar hrvatskih branitelja odgovaram Vladi Republike Hrvatske i član sam Vlade Republike Hrvatske – rekao je Medved.

Na pitanje čija je zadnja, od premijera ili prvog potpredsjednika Vlade Medved je rekao da ne razumije pitanje.

- Naglašavam da sam prvo ministar hrvatskih branitelja, nakon toga član Vlade – ponavljao je Medved.

Upitan hoće li šator iz prosvjeda otići iz Vukovara, Medved je postavio propitanje zašto bi šator otišao iz Vukovara.

- Zašto bi otišao iz grada heroja? Dakako da on ima veze s Vukovarom. Hrvatski branitelji će odlučiti gdje će šator pozicionirati. On ne ugrožava nikoga. Šator je ujedinio branitelje – rekao je Medved.

Upitan boji li se sudbine Freda Matića rekao je da se ne boji i da je svjestan posla kojeg se primio.

- Sudjelovao sam ratu, u nizu reformi poslije u oružanim snagama, u vrlo zahtjevnim reformama gdje se vojska smanjivala i smatram da mi to daje zapravo da posjedujem dovoljno iskustva za donošenje i predlaganje odluka – rekao je Medved.

Na pitanje što bi on napravio da se njemu pojavi šator ispred ministarstva odgovorio je kako bi on, da se tako nešto dogodi, sam sudjelovao u njegovom dizanju.

- Zajedno s njima bih dizao taj šator – rekao je Medved.

Razgovarajući o fondu branitelja Medved je najavio promjenu zakona i rečenice koja je omogućivala da se sedam posto iznosa od privatizacije ne mora nužno uplaćivati u Fond branitelja.

- Nužno je promijeniti zakon i da se uslijed novih privatizacijskih postupaka obavezno dodjeljuje taj postotak fondu u cilju njegove održivosti. Svakako ćemo razgovarati i da se sedam posto od prodaje Croatia Osiguranja uplati u fond što se nije baš zbog tog zakona – rekao je Medved.

Medved nije želio komentirati iznošenje zdravstvenih podataka saborskog zastupnika Andrije Mikulića o kolegi Miri Bulju koji je hrvatski branitelj i otkud mu ti podaci i je li se to smijelo iznositi tako u javnost.

- Nisam do detalja upoznat u detalje. Koliko sam uspio preko radija čuti radi se o optužbi vezano za stan i invalidnosti. Što se tiče stana, to je u nadležnosti Ministarstva obrane obzirom da je Bulj bio djelatna vojna osoba. Invalidnost je u nadležnosti Zavoda za mirovinsko osiguranje. Obzirom da sam čuo da se poziva DORH dalje ne bi komentirao taj predmet – rekao je Medved.

Na dodatno pitanje vjeruje li u navode Andrije Mikulića rekao je kako to ne može komentirati jer nema dovoljno saznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:25