REAKCIJA BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Mesića zgrozila Šprajcova smjena: Javna televizija ne smije biti poligon za ispoljavanje paranoidnih konstrukcija frustriranih pojedinaca

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2011. u 19:55

Povodom smjene urednika Središnjeg Dnevnika na HTV-u Zorana Šprajca zbog javnog odgovora Programskom vijeću o spornom emitiranju priloga o padu Vukovara oglasio se bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kazavši da je vijest primio s nelagodom i iznenađenjem.

Ono što Mesića posebno zabrinjava su najavljene daljne sankcije protiv, kako sam kaže, "novinara koji je samo, u skladu sa zakonima profesije i držeći se načela profesionalne etike, radio svoj posao".

Također, Mesić je istaknuo da se punih deset godina borio za pravo novinara da samostalno i slobodno rade svoj posao, jer tvrdi, informiranost građana smatrao je osnovnom pretpostavkom za osposobljavanje da ti isti u demokratskoj proceduri donose ispravne odluke o kojima ovisi budućnost Hrvatske.

Bivši predsjednik naglašava da bi Javna televizija morala bi biti ogledni primjer za služenje interesima građana i najšire društvene zajednice, a ne poligon za ispoljavanje paranoidnih konstrukcija frustriranih pojedinaca.

Priopćenje Stjepana Mesića prenosimo u cijelosti:

S nelagodom i iznenađenjem primio sam vijest o smjenjivanju g. Zorana Šprajca s mjesta urednika Dnevnika HTV, a zbog javnog odgovora - u TV Dnevniku u nedjelju, 18. prosinca 2011. - na javnu prozivku nekih članova Programskog vijeća HTV.Još veću nelagodu izaziva najava daljih sankcija protiv novinara koji je samo, u skladu sa zakonima profesije i držeći se načela profesionalne etike, radio svoj posao.G. Šprajc i njegov kolega Alfier, kao i ekipa TV Dnevnika polazili su od premise da gledatelji imaju pravo na potpunu, istinitu i objektivnu informaciju, kao i od svojega prava da se pred najširom javnošću obrane od javno izrečenih objeda koje nisu ničim poduprtre.I kao predsjednik Republike Hrvatske punih deset godina borio sam se za pravo novinara da samostalno i slobodno rade svoj posao, što ne znači da sam podupirao tzv. žutilo u dijelu naših medija. Informiranost građana smatram i smatrao sam osnovnom pretpostavkom za osposobljavanje tih građana da u demokratskoj proceduri donesu ispravne odluke o kojima ovisi budućnost zemlje. Ta stanovišta zastupam i danas.Javna televizija, a HTV to jest, ili bi barem trebala biti, morala bi biti ogledni primjer za služenje interesima građana i najšire društvene zajednice, a ne poligon za ispoljavanje paranoidnih konstrukcija frustriranih pojedinaca koji bi željeli uzurpirati ulogu suca i arbitra nad slobodnim novinarima.U potpunosti podupirem izjavu Građanskog odbora za ljudska prava objavljenu u povodu najnovijih zbivanja na HTV.

Izdvajamo