MINISTAR JOJ MOŽE POMOĆI

Mesut Duman: Nemojte moju ženu dati turskim vlastima. Okrutni su

ZAGREB - U Hrvatsku je stigla u privatni posjet, na deset dana turističkih obilazaka i druženje s prijateljima iz Zagreba. Doletjela je avionom iz Njemačke gdje živi sa suprugom i radi kao prevoditeljica engleskog i španjolskog.

Međutim, izlet u Hrvatsku za tursku državljanku Bašak Šahin Duman u utorak ujutro pretvorio se u noćnu moru nakon što su je policajci na Plesu uhitili temeljem crvene Interpolove tjeralice čim je sletjela. Sada joj, jer je 2004. godine u Ankari predvodila studentske prosvjede, prijeti deportacija u jezive turske zatvore koji su po tvrdnjama UNHCR-a i Amnesty Internationala, među najgorima na svijetu.

Ne žali se na uvjete

- Bašak je zbog uhićenja u stanju šoka, kaže njen hrvatski odvjetnik Tihomir Mišić, dodajući da je inače u dobrom stanju i da su uvjeti na ženskom odjelu zatvora u Remetincu dobri. Nije se žalila na uvjete niti ponašanje zatvorskih čuvara prema njoj. Strepi nad svojom sudbinom. Čim je saznao da mu je supruga uhićena u Zagreb je na jedan dan doletio i njen suprug Mesut Duman koji je inače rođen u Njemačkoj.

- I on je šokiran, jer njih dvoje nisu znali da je za njom raspisana Interpolova tjeralica. Stoga su iznimno iznenađeni. Rekao je kako su zatvori u Turskoj užasni i da se nada da Bašak neće biti izručena -ističe Mišić. Duman se jučer vratio u Njemačku, ali bi se u Zagreb mogao vratiti već u utorak kada će se žaliti na ekstradicijski pritvor.

Bašak Šahin Duman je inače u Turskoj osuđena na šest godina i tri mjeseca zatvora jer je sudjelovala u studentskim prosvjedima u Ankari prije osam godina.

Tada je imala 25 godina i prosvjedovala je protiv tek donesenog spornog antiterorističkog zakona koji je represivnom aparatu dao širok raspon ovlasti. Studenti su izašli na ulice jer su smatrali kako će zakon ugušiti svako pravo prosvjeda i kritiziranja političke opcije na vlasti. Iako je bilo i nereda, Bašak tvrdi da u njima nije sudjelovala. Prosvjedi su poznati pod imenom Protest 46, jer je tada uhićeno 46 osoba, među kojima i Bašak. Dotada nije uhićivana i bila je uzorna studentica medicine.

Svi zatvoreni proglašeni su mogućom terorističkom prijetnjom, pa su mnogi izbjegli iz Turske. Dobili su političke azile u Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj i Nizozemskoj, a Bašak je život nakon nekoliko privođenja nastavila u Njemačkoj. Tamo je upoznala supruga Dumana, udala se i započela novi život kao prevoditeljica engleskog i španjolskog, a tečno govori četiri jezika. U međuvremenu je u Turskoj osuđena na 6 godina i tri mjeseca zatvora.

Život u Njemačkoj

- Bašak u Njemačkoj ima stalno boravište, ali državljanstvo još nema jer je proces kompliciran i dugotrajan. Osim što mora najmanje šest godina živjeti u Njemačkoj, morala bi položiti ispite i pohađati tečajeve njemačkog - kaže Mišić dodajući kako je Bašak znala za presudu, ali ne i za tjeralicu.

Kako doznajemo Turska je međunarodnu tjeralicu raspisla prije par dana, baš uoči njenog puta u Hrvatsku.

- Još uvijek nije jasno kako to da je Interpol nije potražio u Njemačkoj. Jedno je sigurno, u Tursku nikako ne želi - kaže njen odvjetnik.

Po uhićenju na Plesu prebačena na Županijski sud u Zagrebu gdje joj je određen ekstradicijski pritvor.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:44