U STISCI S VREMENOM

Mikulić sumnja da do 20. prosinca proračun grada Zagreba može postati razvojan, Kosor se pita tko će biti 'trojanski konj' Milana Bandića

Andrija Mikulić, Milan Bandić i Darinko Kosor
 HANZA MEDIA

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je u četvrtak kako se boji da je malo vremena do 20. prosinca, kada će gradski zastupnici odlučivati o gradskom proračunu za 2017., da se taj proračun toliko popravi da zaista bude razvojan.

Zagrebačka Gradska skupština danas u prvom čitanju razmatra proračun koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, a SDP i HNS najavili su da ga neće poduprijeti ni u prvome ni u drugom čitanju.

Novinari su Mikulića u stanci sjednice pitali zašto zastupnici HDZ-a uopće razmišljaju hoće li poduprijeti gradski proračun na sjednici 20. prosinca kad su se zastupnici drugih stranaka već očitovali da ga neće poduprijeti zbog sumnje da bi gradonačelnik Milan Bandić taj novac trošio u svojoj kampanji za novi mandat na čelu grada na izborima u svibnju iduće godine.

Mikulić je ponovio da će Bandićev prijedlog proračuna pred gradske zastupnike u drugom čitanju doći 20. prosinca, a ono što je njima do danas dostupno jest činjenica da proračun nije na razini na kojoj bi trebao biti. "Bio je sedam milijarda, prijedlog je sada sedam milijarda i 300 milijuna kuna. Taj prijedlog je došao isključivo od gradonačelnika i predstavnika njegove nezavisne liste", rekao je te dodao kako se ni s jednim klubom nije konzultirao o prijedloga proračuna.

Istaknuo je kako osobno misli da je do 20. prosinca malo vremena da se proračun pretvori u nešto što bi trebao biti tzv. "razvojni proračun" Grada te da se tako još više zadužuju Zagrepčani.

Ocijenio je kako HDZ ne ostavlja prostor kalkulacijama. "S obzirom na to da se danas donosi zaključak o prethodnoj raspravi, sve ono što je bilo na skupštinskim radnim tijelima, sve ono što će i biti danas na sjednici Skupštine, ako se takav zaključak donese, mi ćemo obvezati gradonačelnika da u određenom roku odgovori na sva ta pitanja. Prema tome, ne mogu vam prejudicirati odgovore. Ja inače ne odgovaram na hipotetska pitanja", odgovorio je novinarima.

Mikulić je istaknuo kako to apsolutno nije osveta HDZ-a Bandiću jer nije podupro prijedlog te stranke za preimenovanje Trga maršala Tita, podsjećajući kako je Bandić rekao da će poduprijeti taj prijedlog i dao je ruku. "Zašto je on preko noći okrenuo svoj stav, vjerojatno to hrvatska javnost zna jer nije rijetkost da gradonačelnik Bandić nešto kaže danas, sutra radi drugo, a prekosutra više ne radi niti ono prvo što je obećao, a ni ono drugo što je radio jučer", rekao je Mikulić.

Ne treba dizati tenzije

Na tvrdnju novinara kako o HDZ-ovim zastupnicima ovisi hoće li Zagreb za Božić imati gradonačelnika, odgovorio je da je u Gradskoj skupštini 51 zastupnik. Ako prijedlog proračuna ostane na razini na kakvoj je danas stigao, boji se da je do 20. prosinca malo vremena da se popraviti toliko da zaista bude razvojan.

Istaknuo je kako apsolutno ne smatra i ne vidi nijedan razlog da bi se izazvala kriza upravljanja u Gradu ako se odbije gradski proračun.

"Ako proračun ne prođe, kao predsjednik Gradske skupštine sazvat će u roku od osam dana od zadnje sjednice novu sjednicu, a gradonačelnik daje prijedlog odluke o privremenom financiranju. Ako se ta odluka usvoji, do kraja ožujka se mora usvojiti proračun. Ako se ne usvoji, tada Vlada imenuje povjerenika i povjerenik obnaša na temelju zakonskih ovlasti koje ima funkciju gradonačelnika", rekao je.

"Dakle, nemate ni gradonačelnika ni Gradske skupštine ako se dogodi ovaj drugi scenarij. I jedan i drugi scenarij su isto realni", poručio je Mikulić.

"Ne treba dizati tenzije jer je 20. prosinca ključni datum za proračun. Prema tome, tu smo. Ako nam je zajednički cilj razvoj, bolji i kvalitetniji život Zagrepčanki i Zagrepčana, onda ćemo probati nešto napraviti. Ali, to ne znači da ćemo podržati ili da nećemo podržati proračun", dodao je.

Na pitanje je li - ako HDZ ne podupre proračun - spreman da, kao predsjednik Gradske skupštine, Bandiću da još tri mjeseca da tijekom privremenog financiranja ponovno predloži proračun ili bi odmah išao na to da Vlada imenuje povjerenika, Mikulić je odgovorio kako ne može govoriti u ime 51 zastupnika, ali će za nekoliko dana moći reći stajalište HDZ-a jer se danas o tome ne odlučuje.

"Ako ne prođe proračun 20. prosinca, onda ću zasigurno po svojim ovlastima sazvati Gradsku skupštinu jer pretpostavljam da će gradonačelnik ići sa zahtjevom za privremenim financiranjem. Što će on u tom zahtjevu napisati i kako će to izgledati, to ćemo vidjeti. A kad to dobijemo, nakon toga vam ja mogu reći koji će biti naš konačni stav", rekao je.

A na pitanje je li realno da Grad Zagreb dobije povjerenika, Mikulić je odgovorio kako je to svakako jedna od mogućnosti.

Darinko Kosor: Tko će biti trojanski konj Milana Bandića - HDZ ili SDP?

Gradski zastupnik HSLS-a Darinko Kosor rekao je u četvrtak novinarima kako će se vidjeti tko će biti "trojanski konj" Milana Bandića - HDZ ili SDP jer je, kako kaže, znakovito da gradski zastupnici SDP-a nisu podržali gradskog zastupnika HNS-a koji je zatražio da se sa predloženog dnevnog reda skupštinske sjednice povuku točke o prijedlogu za promjenu Statuta Grada Zagreba i prijedlogu odluke o financiranju mjesne samouprave.

"Znakovito je da je SDP prvi put nakon tri i pol godine podržao neki prijedlog Milana Bandića, a to je uvrštenje točki u dnevni red. Simptomatično je da se to desilo kako se približavamo 20. prosincu i izglasavanju gradskog proračuna. To je ključno pitanje, ne za danas, nego za 20. prosinca - Tko će biti trojanski konj Milana Bandića - da li će to biti HDZ ili SDP?", rekao je Kosor te izrazio nadu da neće biti ni jedni niti drugi.

Kosor tvrdi da pad proračuna nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora ne bi prouzročio nikakvu štetu ni za građane, ni za korisnike proračuna niti za zaposlenike.

U slučaju imenovanja povjerenika za Grad Zagreb, plaće bi se i dalje isplaćivale, korisnici bi svoja sredstva dobivali i nitko ništa ne bi osjetio, osim što Bandić ne bi novce proračuna mogao koristiti za svoju predizbornu kampanju, rekao je Kosor.

Gradski zastupnik SDP-a Domink Etlinger u izjavi novinarima je istaknuo kako je SDP i do sada, sve prijedloge za koje su smatrali da su o.k, podržali da uđu na dnevni red te su tako i danas podržali dva prijedloga.

Objasnio je da su gradski zastupnici SDP-a bili za to da na dnevnom redu skupštinske sjednice ostane točka o prijedlogu za promjenu Statuta grada Zagreba i prijedlog odluke o financiranju mjesne samouprave zbog toga što žele da se to raspravi. Etlinger kaže da u SDP-u podržavaju sve prijedloge "koji su normalni i koji su u interesu građana Zagreba". Dodao je da su SDP-ovi zastupnici predložili 20 amandmana i zaključak.

"Mi smo za potpunu reformu lokalne samouprave. Prije tri godine smo to predlagali u Gradskoj skupštini, međutim, nije prošlo. I zato nam je drago da se otvorila ta tema i da imamo priliku o tome raspravljati, a što će biti vezano za promjenu Statuta, vidjet ćemo 20. prosinca na sjednici Gradske skupštine. A prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017. nećemo podržati", poručio je Etlinger.

Za zastupnika Darinka Kosora (HSLS) rekao je da je imao priliku 2014. srušiti gradonačelnika Bandića dok je bio u pritvoru. "Međutim, on je odlučio tada ga 'ostaviti na životu' i njegove izjave su zaista deplasirane", poručio je Etlinger.

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak rekao je da on ne vidi nikakav problem u tome što kolege iz SDP-a nisu podržale njegov prijedlog da se na skupštinskoj sjednici na ovaj način ne raspravlja o statutarnim promjenama mjesne samouprave u Zagrebu. Kaže da zastupnici SDP-a "očito procjenjuju da su ovi statutarni prijedlozi koji su došli od gradonačelnika Milana Bandića dobri, i to je njihovo pravo". "Smatram da to nije dobar način na koji ćemo mijenjati lokalnu samoupravu u Zagrebu i zato smo odlučili tražiti izostavljanje te dvije točke s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine u ovom obliku, tražeći da se prije nego što se uopće odlučuje o promjeni mjesne samouprave u Zagrebu otvori jedna široka, sveobuhvatna rasprava u čitavom gradu, sa građanima, sa mjesnim odborima, sa gradskim četvrtima, na zborovima građana kako bi se saznalo kako oni vide ustroj mjesne samouprave u Zagrebu", poručio je Stojak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:57