ZEMLJA ZA TRANZIT

MILANOVIĆ 'Hrvatski kapaciteti su ograničeni. Ne znam hoćemo li uspjeti evidentirati sve izbjeglice ako se broj poveća'

Premijer je ponovio kako će Hrvatska biti konstruktivna i surađivati, ali "postoje granice naših kapaciteta". "Nakon toga, ako se broj poveća, ne znam hoćemo li sve ljude moći evidentirati, to ne mogu jamčiti"
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - U povodu sve većeg broja izbjeglica koji ulaze u Hrvatsku premijer Zoran Milanović poručio je u četvrtak s Vladine sjednice kako je riječ o humanitarnoj krizi u kojoj institucije rade sve što treba "u najboljem interesu, prije svega Hrvatske, humanosti i poštivanja europskih pravila", ali i upozorio da su hrvatski kapaciteti ograničeni.

Dužnost nam je evidentirati ljude koji ulaze u Hrvatsku dok to budemo u stanju, ovisno o dolasku novih ljudi, kazao je Milanović dodavši da je riječ o ljudima koji ne žele ostati u Hrvatskoj.

"Dakle, mi smo tranzit i ponašat ćemo se prema njima sigurno bolje nego neke druge države, kao što smo vidjeli zadnjih dana", rekao je.

No, bez obzira na našu organiziranost, hrvatske mogućnosti su ograničene, naglasio je Milanović dodavši kako su ograničene i mogućnosti Austrije, koja je veća i jako bogata zemlja.

Milanović je prije Vladine sjednice sat vremena razgovarao s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom. "Podijelili smo iskustvo, dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije", rekao je premijer.

Premijer Milanović s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom (foto: Goran Mehkek/Cropix)

Ponovio je kako će Hrvatska biti konstruktivna i surađivati, ali "postoje granice naših kapaciteta".

"Nakon toga, ako se broj poveća, ne znam hoćemo li sve ljude moći evidentirati, to ne mogu jamčiti. Moramo voditi računa prije svega o hrvatskim interesima, ali mislim da smo već na početku pokazali da se znamo ponašati kao ljudi", zaključio je Milanović.

Vlada je u nastavku sjednice donijela odluku o osnivanju Stožera za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku kojem je na čelu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U Hrvatsku je tijekom noći ušlo gotovo 6000 izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:05