BROJNI POLITIČARI U LISINSKOM

MILANOVIĆ NA KOMEMORACIJI ZA RAČANA, PLENKOVIĆU PORUČIO 'Mi smo ovakve poput Marića uklanjali. Ovaj prag se ne prelazi, prave budale od građana'

 CROPIX

- Otvoreno društvo, to je ono što je stvarao Ivica Račan. Jedina šansa za Hrvatsku je da bude otvoreno društvo, rekao je Zoran Milanović, nekadašnji premijer i predsjednik SDP-a, na komemoraciji održanoj u povodu desete godišnjice smrti Ivice Račana, predsjednika SDP-a koji je početkom 90-ih kao generalni sekretar SKH hrvatsku delegaciju izveo s 14. kongresa SKJ, pridruživši se slovenskoj delegaciji i time je, u mnogome, Hrvatska napustila Jugoslaviju.

Račan je sudjelovao u pripremi prvih višestranačkih izbora, tada je HDZ nazvao "strankom opasnih namjera", a kao premijer nakon Tuđmanove smrti izvukao je Hrvatsku iz neformalne izolacije. Sagradio je autocestu od Zagreba do Splita.

Na komemoraciju u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog došla je većina ministara iz njegove Vlade, među kojima i Goran Granić, Hrvoje Kraljević, Šime Lučin, Radimir Čačić, Gvozden Flego, došao je nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, a Slavko Linić i Zoran Milanović prvi su se put nakon razlaza iz Milanovićeve Vlade našli u istom prostoru. Među onima koji su se došli prisjetiti Ivice Račana bili su Božo Kovačević, Zlatko Gareljić, Ante Kotromanović i drugi poznati SDP-ovci, ali ne i članovi njegove obitelji.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, održao je govor slabašna značaja iz kojega se moglo zaključiti da ga je Račan inspirirao čvrstinom svojih stavova i neposrednošću te da su se upoznali pri dodjeli diploma SDP-ove političke škole. Ciril Ribičič je o Račanu govorio kao o kolegi koji je uvijek našao snage saslušati druge i s njima pokušati pronaći zajedničko rješenje. "Bio je političar koji je zastupao nacionalne interese puno bolje od onih koji su radi njih bili spremni prekidati sve odnose", opisao je Račana.

"Politika je vjera, politika je put, borba za ravnopravnost, jednakost, slobodu, takvu ju je vidio Račan, ali bi sve to bilo bezvrijedno da je tako nije vidio najveći broj SDP-ovaca i jako velik broj hrvatskih građana posljednjih 15 godina", rekao je Zoran Milanović.

"Dolaze teška vremena za Europu, za socijaldemokraciju. Budite natprosječni, budite jaki i ne dajte se", poručio je Milanović.

Ivica Račan stvorio je hrvatsku socijaldemokraciju - to je rečenica koju nitko nije izgovorio.

Milanovićeva poruka Plenkoviću

Milanović je nakon komemoracije, kako piše Novi list, premijeru Plenkoviću poručio da odmah smijeni ministra Marića:

- Ja bih pozvao premijera da smijeni ministra, jer ovo što on radi je neobranjivo, ovo nema smisla, on radi ono što se ne radi, brani ministra koji se ogriješio o moral, rekao je Milanović, pobrojavši pritom Marićeve grijehe, a najviše onaj o njegovoj povezanosti s odlučivanjem u slučaju Agrokor, kao i s regulatornim državnim tijelima, pa sve do povlaštenog kredita koji je bio dobio.

- Ovo nije možda kriminal, možda je pokriveno zakonom i propisima, ali puno stvari u povijesti, neke od najnevjerojatnijih svinjarija, bilo je pokriveno propisima. Ovo se ne radi, ovo je velika kriza, to je praksa koju treba iskorijeniti jednom za svagda, rekao je.

Na pitanje koje je rješenje ove krize, rekao je: - Neka to budu novi izbori, neka premijer smijeni ministra, neka ministar sam da ostavku, ali ovo ovako ne ide. Pa mi smo takve, politički oštećene, ministre uklanjali. Ovo je prag koji se ne prelazi. Ovo je pravljenje budala od naših ljudi, od građana, rekao je.

Kaže i da ga odnos HDZ-Most "ne zanima", a na upit što bi on učinio da je sad na čelu SDP-a i bi li tražio parlamentarnu većinu, rekao je da je to hipotetičko pitanje, ali da je on srećom uvijek imao veliku koaliciju i stabilnu vlast.

- A ne ovo, ovo je umjetno disanje, ne valja od početka, a nažalost ispuhat će se i dobri ekonomski pokazatelji koji su naše naslijeđe, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:02