SUSTAV PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA

MILANOVIĆ OTVORIO RADOVE U ČAKOVCU 'Imamo dobru flaširanu vodu, ali ja želim da pijete iz slavine'

 Zeljko Hajdinjak / Cropix

VARAŽDIN - Predsjednik Vlade Zoran Milanović svečano je u ponedjeljak otvorio radove na izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec. Ukupna vrijednost projekta je oko 273 milijuna kuna, od čega će Europska unija financirati 73 posto, po 10 posto država i Hrvatske vode te sa po 7 posto jedinice lokalne samouprave na čijem će području biti realiziran projekt.

- Kad sam prije dvadesetak godina kao diplomat putovao po istočnoj Europi, u Prag, Varšavu ili Bukurešt, prva stvar na koju su nas upozoravali jest da ne smijemo piti vodu iz slavine. U Hrvatskoj imamo i kvalitetnu industriju flaširane vode kojoj želim veliki uspjeh i na svjetskom tržištu ali ja želim da se što više vode, kvalitetne vode pije iz slavine i zato je ovaj projekt jako važan. Važan je i da si dokažemo da možemo dobiti novac iz Europske unije. Nije stvar u tome da EU prepozna projekt nego da se lokalna zajednica organizira i da nametne svoj projekt i dođe do novca iz fondova EU koji je u stvari naš novac - naglasio je premijer Milanović.

- Novca u EU ima puno, ali bez znanja, dobre organizacije i koncentracije do tog novca ne možemo doći. Ovo je uspjeh Međimuraca, ali nije jedini. Tu su Osijek, Vukovar, Županja, Poreč. Sve te investicije premašuju 250 milijuna eura. To je jako veliki novac. I kada mjerimo hladne glave koliko nam je korisno članstvo u EU onda je to koliko novca na ovaj način uspijemo izvući i uložiti u kvalitetne projekte, koliko robe uspijemo izvesti na europsko tržište i koliko turista iz Europe i svijeta uspijemo privući u Hrvatsku koji imaju novaca i koji to mogu platiti. To su tri najvažnija kriterija po kojima to možemo ocijeniti. Na ovome se mjeri tko radi i ima rezultate, a tko samo priča, priča i priča - zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:18