POSVAJANJE JE O.K. I ZA GAY

Ministar branitelja Fred Matić: Da, bolje je da djeca žive s gay parovima nego u domovima!

 Goran Mehkek / CROPIX

Djeca trebaju obitelj i mislim da bi bila sretnija da o njima brinu dvije žene ili, ako baš hoćete, dva muškarca homoseksualca nego da žive u domu. Možda bi u početku bila šikanirana, ali društvo treba mijenjati, a ne posustati u evoluciji zbog nekih desnih, radikalnih stavova - rekao je ministar branitelja Fred Matić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

To je prvi put da se jedan SDP-ov ministar - i to upravo u trenutku kad se počinje raditi novi zakon koji će regulirati prava istospolnih zajednica - vrlo jasno odredio prema najspornijem pitanju kad se radi o LGBT populaciji: trebaju li imati pravo na posvajanje djece.

Suzdržana Opačić

- To je moj osobni stav, a ne stav Vlade, jer službeni stav još nismo definirali. Ja nisam nikakav stručnjak, ali kao čovjek smatram da svima moramo osigurati istu razinu ljudskih prava, a posebno djeci. A, ponavljam, za dijete je uvijek bolje da odrasta u obitelji - ponovio nam je ministar Matić.

Do sada se ovako jasno izražavala samo Vesna Pusić u ime HNS-a, stranke koja nedvosmisleno traži izjednačenje prava osoba različitih spolnih orijentacija i ukidanje svih oblika diskriminacije, pa je uložila amandman i na Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, traživši da se MPO omogući i lezbijkama. S druge strane, pak, resorna ministrica i potpredsjednica Vlade, SDP-ovka Milanka Opačić prilično je suzdržana, i to, kako je govorila, ne zato što bi smatrala da su homoseksualne osobe loši roditelji, nego zato što se boji da bi njihova djeca u hrvatskom društvu bila stigmatizirana.

Zakon na jesen

U Ministarstvu uprave doznajemo da je resornim ministarstvima - Ministarstvu socijalne politike i Ministarstvu pravosuđa - te pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić upravo upućen zahtjev da imenuju stručnjake u radnu skupinu za izradu zakona, koji bi se trebao zvati Zakon o registriranom (životnom) partnerstvu, a očekuje se da će prijedlog Zakona na prvo saborsko čitanje stići krajem ove godine.

Taj bi Zakon, kako je najavio sam premijer Zoran Milanović, trebao riješiti statusna i materijalna pitanja istospolnih parova i u tim ih segmentima izjednačiti s bračnim partnerima. Zbog potpuno pragmatičnih razloga - da se ne izazove bijes Katoličke crkve i konzervativnog dijela građana - zajednica istospolnih parova neće se nazivati brakom i neće biti dio Obiteljskog zakona. Odlučeno je da će se Zakon o registriranom (životnom) partnerstvu u javnu raspravu i proceduru pustiti tek nakon što bude izglasan novi Obiteljski zakon. Njegovo donošenje najavljeno je za jesen.

Naime, slovensko je iskustvo pokazalo da svijest na ovim prostorima još nije sazrela da se istospolni partneri nazivaju bračnima. Slovenija je početkom ove godine izradila novi Obiteljski zakon - koji je struka ocijenila iznimno dobrim - ali je taj zakon pao na referendumu jer je regulirao i prava istospolnih zajednica.

Društveni konsenzus

- Prava homoseksualnih osoba posljednje su pitanje ljudskih prava o kojem još nema društvenog konsenzusa. Ohrabruje nas što se i desne stranke u Hrvatskoj više ne protive izjednačavanju materijalnih i statusnih prava istospolnih i heteroseksualnih parova, i to moramo iskoristiti. Hoćemo li i kada dozvoliti istospolnim zajednicama posvajanje djece, ne mogu reći. Konkretna rješenja još nisu definirana, a vjerojatno će se o tome odlučiti tek nakon široke javne rasprave. A s obzirom na buku oko Zakona o MPO-u, očekujemo da će rasprava biti žestoka i duga - kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a.

Djeca partnera

U Europi je klasično posvojenje još privilegij koji istospolnim zajednicama dozvoljavaju samo najrazvijenije, sjeverne zemlje, poput Danske, Islanda, Norveške i Švedske. Iznimka je Španjolska, južnoeuropska zemlja s izrazito visokim stupnjem prava istospolnih zajednica.

U središnjoj i istočnoj Europi još im nijedna država ne dozvoljava pravo posvojenje. Međutim, ono o čemu se razmišlja i u hrvatskoj Vladi jest model koji su prihvatile Njemačka i Irska. Radi se, naime, o zakonskim rješenjima koja dozvoljavaju posvojenje biološke ili posvojene djece partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:42