CURENJE INFORMACIJA?

MINISTAR POLICIJE SUMNJA NA POLITIČKU ZLOPORABU Orepić istražuje je li Bertina obrađivao Linića

 Darko Tomaš/CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić inicirao je internu istragu koja bi trebala preispitati slučaj navodne političke zloupotrebe PNUSKOK-a iz 2014. u svrhu unutarstranačkih obračuna u SDP-u. Povod je novi dokument PNUSKOK-a koji je potpisao njegov načelnik Marijo Bertina od 10. srpnja 2014. iz kojega je vidljivo kako je Bertina bez dogovora s Državnim odvjetništvom tražio nastavak obrade nad Linićem, i to nakon što je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost utvrdio da ga nisu istraživali.

Nije uvod u smjenu

Premda dokument kompromitira Bertinu na čijoj smjeni već dugo inzistira prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, istragu koju je naložio Orepić ne treba tumačiti kao uvod u smjenu načelnika policijskog ureda s najvećim ovlastima u borbi protiv kriminala. Naglasak istrage koju je naložio Orepić biti će, prema informacijama iz vrha MUP-a, na curenju dokumenata. Dakle, ako istraga bude dala rezultate, onda treba očekivati da će najprije nastradati netko od zaposlenika PNUSKOK-a odgovoran što njihovi dokumenti o krim-istraživanju bivšeg SDP-ovog ministra financija završavaju u rukama medija, a onda i samog Linića koji već drugu godinu inzistira na tezi zloporabe policije. Linić ne odustaje u nastojanju da dokaže kako je bivši premijer Zoran Milanović zloupotrijebio represivni aparat da bi ga lažno teretio za kriminal i politički eliminirao. Za provedbu Milanovićeva naloga Linić proziva bivšeg ministra policije Ranka Ostojića i šefa PNUSKOK-a Bertinu, kojega označava kao glavnog operativca.

Kako se vidi iz dokumenata koji su do sada iscurili u javnost, Linić je bio pod policijskom obradom nakon što je smijenjen s funkcije ministra. “Prijateljska veza”, kako je PNUSKOK opisao svoj izvor, tvrdila je da se raspolaže saznanjima da je Linić za vrijeme boravka u SAD-u položio oko milijun dolara na račun svoje pokćerke Maje Čule koja je tamo studirala.

Milijun dolara

“Prijateljska veza” je tvrdila i da Linić u Švicarskoj posjeduje vilu čiji su suvlasnici i Ivan Franolić, bivši vlasnik Riječkih tržnica, te Veljko Knežević koji je zastupao tvrtku Ri-stan. Do Linića su došle te informacije te je o svemu obavijestio javnost, a 9. lipnja 2014. obratio se Odboru za unutarnju politiku sa zahtjevom da ispita je li policija zloupotrijebljena za obračun s njima. Odbor je saslušao Bertinu i još nekoliko dužnosnika, u Operativno-komunikacijskom centru se provjeravalo jesu li prisluškivani telefoni Linića, njegove supruge, drugih članova obitelji i prijatelja. Policija je negirala da su se nelegalno bavili Linićem, a Odbor je 9. srpnja 2014. ustvrdio da nije bilo zloupotrebe.

Nakon toga se pojavio dokument PNUSKOK-a s datumom od 14. kolovoza iste godine iz kojega je bilo vidljivo da je Bertina od Ureda za sprječavanje pranja novca tražio ispitivanje anonimnih optužbi. Slučaj je ispitao i DORH koji nije utvrdio da bi optužbe protiv Linića bile utemeljene. Sam Linić se ponovno, i to 14. rujna prošle godine, obratio saborskom Odboru za unutarnju politiku tražeći da se opet preispita je li ga policija ilegalno istraživala, a 17. rujna dobio je odgovor DORH-a da tužitelji protiv njega nisu pokrenuli nikakav postupak. Predstavka nije došla na dnevni red jer je u međuvremenu raspušten Sabor. Sada je na čelu Odbora Ranko Ostojić, osoba koju Linić optužuje za zloupotrebe policije.

Anonimne optužbe

U odnosu na predstavku Ostojić kaže da je taj predmet Odbor zaključio u prošlom mandatu, te ukazuje da je upravo policija utvrdila nakon provjere kako je informacija o Linićevu transferu novca u SAD netočna. O novom dokumentu PNUSKOK-a koji se pojavio u medijima i Linićevim optužbama Ostojić nema komentara.

- Kada DORH, kako je Linić ustvrdio, utvrdi neku nezakonitost u radu policije ili moju, onda ću to komentirati. Neistina i bučnih najava sam se naslušao od Linića još dok mu je Karamarko bio špijunčina - rekao je Ostojić.

Noviji dokument o kojem je riječ interni je dopis PNUSKOK-a s datumom 10. srpnja 2014. na kojemu Bertina traži žurno postupanje protiv Linića i napominje da se mora pripremiti materijal kako bi se u istragu uključio i američki FBI.

Bilo je tu kršenja propisa

Poznavatelji procedure kažu da je tu nekoliko elemenata kršenja propisa: pouzdanost izvora (oznaka X) je najnižeg mogućeg stupnja, bez koordinacije s Državnim odvjetništvom angažiraju se tijela međunarodne suradnje (FBI) te se uključuje Ured za sprječavanje pranja novca bez informacije o predikatnom kaznenom djelu. Da bi postojalo pranje novca, potreban je podatak o kriminalu iz kojega potječe - droga, korupcija ili što drugo, a takvo što se kod Linića i ne spominje. ( A.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:18