PRISLUŠKIVANJE

MINISTAR SIGURNOSTI BiH 'Sastali su se šefovi SOA-e i OSA-e, nema nikakve obavještajne afere i sve službe rade u okviru zakona'

Dragan Mektić
 Profimedia

Čelnici obavještajnih agencija BiH i Hrvatske zaključili su da nije bilo nezakonitog prisluškivanja hrvatskih političara i gospodarstvenika, izjavio je u utorak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i sve drugo nazvao medijskim podmetanjem.

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA) Daniel Markić sastao se u utorak u Sarajevu s ravnateljem Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedagićem, nakon što su hrvatski mediji objavili da je OSA prisluškivala hrvatske poslovne ljude i političare iz BiH i Hrvatske.

"Nema nikakve obavještajne afere i sve službe rade u okviru zakona", rekao je Mektić novinarima nakon sastanka.

"Konstatirano je da je suradnja dvije službe jako dobra i da će biti nastavljena u budućnosti. Također je konstatirano da na neki način treba 'spustiti' medijski isprovociranu aferu", dodao je.

Po njegovim riječima, Markić i Mehmedagić su se složili da nije bilo ničega što bi se moglo opisati kao "ofenzivno i nezakonito" djelovanje jedne službe protv druge. Aferu je Mektić opisao kao "medijsko podmetanje" u čije motive nije želio ulaziti. Smatra da na to ne treba nasjedati jer su prioritet dobri odnosi dvije države u sigurnosnom sektoru.

Upitan jesu li preslike dokumenata koje navodno potječu iz OSA-e i objavljene u zagrebačkom tjedniku "Nacional" autentične, Mektić nije žalio izravno odgovoriti ustrajući da je sve rekao kada je kazao da nema nikakve afere i da nije bilo nikakvih nezakonitosti. Nacional je objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

U tjedniku tvrde da su temeljem uvida u više tajnih izvještaja OSA-e došli do dokaza da ta služba "vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:08