REORGANIZACIJA

MINISTAR ŠPRLJE NAJAVIO NOVU REFORMU SUDSTVA Uspostavit će se Visoki kazneni sud, a prekršajni i općinski sudovi će se objediniti

Ante Šprlje
 Ranko Suvar / CROPIX

Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje za RTL Danas otkrio je što planira poduzeti u sljedeće dvije godine kako bi pravda stizala brže i učinkovitije. Prvi korak je, kaže, osnivanje novog suda.

- Visoki kazneni sud bi, prema sadašnjim projekcijama, bio osnovan 1.7.2017., a sa stvarnim radom bi počeo 1.1.2018. godine - izjavio je Šprlje.

Naime, na presudu s nekog županijskog suda neće se više slati žalbe Vrhovnom sudu, nego novoj instanci između njih - Visokom kaznenom sudu. Na tom novom sudu radili bi neki suci dosadašnjih županijskih sudova, a imali bi zadatak ujednačiti sudsku praksu i ispraviti propuste županijskih sudova.

Ideju novog suda dali su suci Vrhovnog suda - prvenstveno zbog čestih, potpuno različitih, presuda s 15 županijskih sudova.

- To bi apsolutno bilo ujednačavanje sudske prakse. To je najznačajnija stvar koju bismo dobili osnivanjem Visokog kaznenog suda jer mi sada imamo 15 županijskih sudova koji odlučuju o žalbama općinskih sudova koje mogu biti različite - a nemamo sud koji bi tu praksu mogao ujednačiti - kazala je Ana Garačić, zamjenica predsjednika Vrhovnog suda.

Visoki kazneni sud bi bio još jedan filter za sudske procese pa bi i na Ustavni sud trebalo dolaziti manje tužbi - vjeruje ministar i tvrdi da se ne bi povećavao broj zaposlenih, nego bi raspodijelili postojeće kadrove.

Osim toga, kako RTL doznaje - uštede bi se postigle još jednom novom mjerom, koja stiže već 2017. godine - objedinjenjem općinskih s prekršajnim sudovima.

- Time bi se na godišnjoj razini postigao učinak od dodatnih 60 tisuća riješenih predmeta pa bi Hrvatska, kroz nekoliko godina, došla na nekakvu sredinu europskih pravosuđa - dodaje Šprlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:04