BIROKRACIJA

Ministarstvo branitelja zbog novog će zakona zaposliti 50 službenika

Tomo Medved
 Srđan Vrančić / CROPIX

Državna služba do kraja bi se godine trebala povećati minimalno za 50 novih djelatnika, a svi oni, prođe li natječaj u redu, završit će u raznim službama i odjelima Ministarstva branitelja.

Diploma

Tako barem proizlazi iz javnog natječaja koji je ta institucija na čelu s ministrom Tomom Medvedom objavila 4. listopada. Kako je vidljivo iz javno dostupnih dokumenata, Ministarstvo branitelja zapošljava 50 novih službenika, različitih struka, razina obrazovanja i kompetencija, među kojima najveći broj novih službenika ipak mora imati završen diplomski studij, a samo za manji broj njih bit će dovoljna srednja stručna sprema.

Kako Jutarnji doznaje od izvora u Ministarstvu, nova zapošljavanja posljedica su novog Zakona o braniteljima koji je Vlada prihvatila sredinom kolovoza.Njime se, tvrdi naš izvor, navodno znatno proširuju nadležnost i obveze djelatnika Ministarstva branitelja koje i sada, smatraju, radi znatno ispod predviđenih kapaciteta, odnosno broja sistematiziranih radnih mjesta.

Sistematizacija

- Trenutačno u Ministarstvu radi 193 službenika, a prema sistematizaciji, trebali bismo ih imati 303. Dakle, i te kako smo potkapacitirani i prema sadašnjim prilikama, a kamoli s obvezama koje donosi novo zakonsko rješenje - tvrde u Ministarstvu, napominjući da svakodnevno primaju brojne stranke, uglavnom najranjivijih skupina društva, koje često nisu na pravom mjestu pa ih iz ministarstva preusmjeravaju negdje drugdje.

Novim zapošljavanjem, međutim, broj službenika zaposlenih u odjelima Ministarstva branitelja povećat će se gotovo za četvrtinu, odnosno 25 posto, što je jedno od masovnih zapošljavanja u državnoj službi u posljednje vrijeme.

Među ostalim, deset novih djelatnika Ministarstvo će rasporediti u Glavno tajništvo, uglavnom u Službu za ljudske potencijale, ali i u Službu za proračun i financije te u Službu za sigurnosne poslove.

Pravna pomoć

Ukupno 29 novih djelatnika trebalo bi biti raspoređeno na različita radna mjesta u sklopu Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove obitelji, sedam novih službenika dobit će i Uprava za stambene i pravne poslove, a njih devet otići će u Upravu za zatočene i nestale.

Sve u svemu, uzevši u obzir prosječnu plaću u državnoj službi za poziciju stručnog suradnika koja iznosi 5810 kuna bruto, samo bi novi zaposlenici državni proračun mogli stajati 3,5 milijuna kuna godišnje, a procjenjuje se da će novi Zakon o braniteljima proračun opteretiti za dodatnih 525 milijuna.

Iz Ministarstva branitelja poručuju kako se zapošljavanje odvija u okviru plana prijema u službu, i to ponajprije zbog nedostatnog broja službenika. O opsegu posla, kažu, svjedoči činjenica da su lani pravnu i savjetodavnu pomoć pružili više od 41 tisuću puta.

Među ostalim, najviše djelatnika nedostaje im za pružanje usluga fizioterapije i rehabilitacije, u okviru koje se znatno povećao broj korisnika. Jedan od razloga zapošljavanja je i nedostatak djelatnika u područnim jedinicama ministarstva.

Medved: Bez novih djelatnika ne možemo normalno funkcionirati

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak, u vezi najava o zapošljavanju novih 50 djelatnika u tom ministarstvu do kraja godine, kako po uredbi o ustroju Ministarstvo hrvatskih branitelja ima 257 radnih mjesta, od čega je popunjeno 165 mjesta, pa više nije moguće funkcionirati na dosadašnji način.

"Imamo suglasnosti Ministarstva financija i Ministarstva uprave. Radi se o programu koji je planiran cijelu ovu godinu i sad smo u okviru zakonskih postupanja raspisali natječaj za popunu stručnog osoblja", izjavio je Medved uoči sjednice Vlade.

Na primjedbu kako su sve glasnije kritike da je ova administracija prevelika, Medved je rekao kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja u protekloj godini rješavalo 41.000 upravnih predmeta pa bez novog osoblja ne mogu normalno funkcionirati i realizirati sve planirane aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:06