E-ŠKOLE

MINISTRICA DIVJAK OBEĆALA UVESTI MODERNU TEHNOLOGIJU U SVE ŠKOLE DO 2022. GODINE Računala, tableti, monitori osjetljivi na dodir, zvučnici...

Blaženka Divjak
 Srđan Vrančić / CROPIX

Ukupno 101 osnovna i 50 srednjih škola od jeseni će biti spremno za primjenu modernijeg načina poučavanja. Po povratku u razrede, oko 23 tisuće učenika i oko 7000 djelatnika će dočekati učionice opremljene računalnom opremom, nastavnici koji će se u poučavanju koristiti računalima i tabletima i novi scenariji poučavanja za prirodoslovne predmete – biologiju, fiziku i kemiju te matematiku za 7. i 8. rezrede, odnosno 1. i 2. razrede srednjih škola, najavljeno je danas u CARNet-u, na prezentaciji projekta e-Škole kojoj je prisustvovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Svaka od 151 škole bit će opremljena s dva različita tipa učionica, prezentacijskom s PC računalom, monitorom s funkcijom dodira, zvučnicima te interaktivnom, koja uz prezentaciju opremu uključuje i 30 tableta. Riječ je o pilot projektu e-Škole vrijednom 307 milijuna kuna, većinski sufinanciranom kroz europske fondove.

Iako je u planu bilo nakon pilot projekta koji je pred završetkom u glavni projekt uključiti 60 posto škola (njih oko 700), ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak jučer je na prezentaciji projekta e-Škola najavila osobno zalaganje da se umjesto 60 posto škola uključe sve, u istom predviđenom razdobolju od 2019. do 2022.

- Obuhvat svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj je nešto za što ću se osobno zalagati. Hrvatska ne smije zaostajati, ovo je važan projekt i treba ga staviti u prvi plan. Projekt digitalno zrelih škola značajni je dio Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, tako treba i biti, a ostat će i dio Akcijskog plana jer iskoraka u smislu obrazovanja 21. stoljeća sigurno nema bez značajnog unaprjeđivanja digitalne zrelosti naših škola i opremanja naših nastavnika i učenika kompetencijama, koje nam osiguravaju da se u tom dijelu izjednačimo s ostatkom Europske unije - izjavila je Divjak, po kojoj je važno da svi učenici, nastavnici i škole budu u jednakom položaj u te da se međusobno umreže.

Upitana za komentar ima li saznanja tko je i zašto izmaknuo projekt e-Škola iz nacrta Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja, odgovorila je da kako u ovome trenutku Akcijski plan provedbe nemamo, jer prijedlog kakav je donijelo Posebno stručno povjerenstvo nije prihvaćen. Po njoj, važno je da se Strategija implementira, a zadatak Povjerenstva jest u suradnji s Ministarstvom donijeti novi Akcijski plan koji će biti podloga za državni proračun ali i sredstva koje ćemo povlačiti iz EU-fondova.

- Tu svi moramo snositi dio odgovornosti. Od svoje odgovornosti ne bježim, i sigurna sam da ni Posebno stručno povjerenstvo koje je imenovao premijer ne može pobjeći od svoje odgovornosti, upozorila je.

Na upit ima li predsjednica Povjerenstva Dijana Vican njezino povjerenje, ministrica je odgovorila da ona nije imenovala Vican, niti profesorica treba imati ministričino povjerenje.

- Ministarstvo će surađivati s legitimno imenovanima, ali odgovornost ministrice je da odgovara Saboru koji ju je imenovao. Prema tome, svoj posao radit ću odgovorno, ali i u skladu sa Strategijom koju je donio Sabor, odgovorila je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:25