MARTINA DALIĆ

MINISTRICA GOSPODARSTVA OPOVRGNULA MEDIJSKE NATPISE 'Nema odluke o odustajanju od kupnje dijela Ine, bitno je procijeniti tajming'

Martina Dalić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u petak je opovrgnula medijske napise da je Vlada odustala od kupnje dijela Ine od mađarskog MOL-a.

"Odluke o tijeku procesa provedbe politike o otkupu dijela u Ini provodi Savjet, a Savjet do sada još nije donio odluku o odustajanju", izjavila je Dalić novinarima uoči sjednice Vlade, upitana jesu li točni napisi u medijima da Vlada odustaje od kupnje dijela Ine.

Naglasila je kako se radi o kompliciranom procesu u kojem treba procijeniti i 'tajming' pojedinih koraka. "Sasvim je jasno da to neće biti moguće završiti u kratkom roku i preko noći", poručila je.

Upitana hoće li se prodati 25 posto dionica HEP-a i gdje će biti namijenjen novac od eventualne prodaje, ministrica Dalić je podsjetila kako se o tome razgovaralo u proteklih šest mjeseci. "Osobno smatram da je izlistavanje državnih kompanija na burzi jedan od načina da se poboljša sustav upravljanja, a da se od toga istodobno kroz dionice i dividende ima koristi", rekla je.

Naglasila je kako je cilj Vlade poboljšati učinkovitost upravljanja državnom imovinom, te da sukladno tomu Ministarstvo državne imovine poduzima niz mjera na stavljanju državne imovine u funkciju s obzirom da je efikasnost upravljanja državnom imovinom, ustvrdila je, iznimno važna za Vladu. "Dio cijele te slike je i mogućnost korištenja prednosti tržišta kapitala", dodala je Dalić.

Ona je s premijerom Andrejom Plenkovićem u Kninu posjetila DIV tvornicu vijaka, gdje je izjavila kako je ta tvornica primjer oživljavanja proizvodnje u kojoj radi 400 radnika u industriji koja nije uslužna, već proizvodna i izvozna.

Dalić je najavila kako će Vlada na sjednici raspravljati o mogućnostima poboljšanja gospodarstva u Kninu. "Nakon sjednice Vlade potpisat ćemo i određeni broj ugovora kojima će se dodijeliti sredstva iz različitih ministarstava i izvora za projekte u Kninu. Govorimo o više od 180 milijuna kuna koji će biti dostupni gospodarstvu Knina i Šibensko-kninske županije", rekla je.

Premijer Plenković sa suradnicima u Kninu je posjetio gradsku upravu te razgovarao s gradonačelnikom Markom Jelićem i šibensko-kninskim županom Goranom Paukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04