OSTAVLJENO DIJETE

MISTERIJ OSTAVLJENE CURICE U ŽUTOJ HALJINICI Policija je već primila niz dojava građana, a mi smo razgovarali sa ženom koja ju je pronašla

 

Niz dojava građana policija je zaprimila samo nekoliko sati nakon što je u srijedu objavila fotografije djevojčice u dobi između pet i sedam mjeseci pronađene prošlog četvrtka 20. srpnja ispred župnog ureda Župe Dobrog pastira u zagrebačkim Sesvetama.

Radi se o djevojčici koju je slučajna prolaznica na večer, blizu 22 sata, pronašla uplakanu u kišobran-kolicima. Kad je ustanovila da je dijete samo, bez pratnje odrasle osobe, pozvala je policiju.

Policija tijekom proteklih tjedan dana redovnim izvidima nije uspjela ustanoviti identitet djevojčice te je u srijedu objavila niz fotografija i zamolila javnost za pomoć. S obzirom na to da se ne radi o novorođenčetu, nego o djetetu od oko sedam mjeseci, pretpostavili su da će netko od građana ili rodbine prepoznati plavooku, plavokosu djevojčicu u žutoj haljinici, koja je proteklih tjedan dana provela zbrinuta u zagrebačkom Dječjem domu.

Malenu djevojčicu pokraj živice uz župnu crkvu pronašla je susjeda M. Z. koja živi u Ulici ciklama.

Vraćala se s posla

- Da, ja sam pronašla djevojčicu, no o tome ne želim razgovarati. Oprostite - bilo je sve što nam je rekla.

Ona se prošli četvrtak vraćala kući s posla kada je začula dječji plač pokraj crkve.

Prišla je djetetu, uzela ga u naručje, no dijete nije prestajalo plakati.

Prema pričanju susjeda, tada je naišla jedna majka s djetetom te je napuštenu djevojčicu željela podojiti. No djevojčica je to odbijala kao i hranu s bočicom.

Župnik u Brestju Ivan Filipčić rekao nam je kako nije bio u župnom dvoru kada je djevojčica ostavljena.

Došla i liječnica

- Kada sam se vratio, vidio sam susjedu koja mi je rekla da je pronašla djevojčicu. Obavijestili smo policiju, došla je i liječnica. Koliko mi je poznato, malena djevojčica nije iz našeg kraja. Tko su roditelji djevojčice, ne znamo, nadamo se da će malena biti dobro - rekao nam je kratko župnik Filipčić.

Odmah nakon dolaska policije u četvrtak navečer, kontaktirana je i dežurna socijalna radnica sesvetskog Centra za socijalnu skrb kako bi pronašla odgovarajući smještaj za dijete. Odlučeno je da dijete prije trajnijeg smještaja pregleda pedijatar te je djevojčica noć provela u KBC-u Rebro. Ustanovljeno je da se radi o potpuno zdravoj djevojčici, bez ikakvih tragova zlostavljanja ili zanemarivanja, higijenski njegovanoj i dobro uhranjenoj - djevojčici o kojoj je, čini se, netko dobro brinuo.

Sljedećeg jutra, u petak, smještena je u Dječji dom, gdje će boraviti do daljnjega: čak i ako se jave njezini roditelji ili ih pronađe policija, može se očekivati da će protiv njih biti podnesena kaznena prijava zbog napuštanja djeteta. Dijete im u tom slučaju ne bi bilo vraćeno, nego bi moglo dulje vrijeme boraviti u domu ili udomiteljskoj obitelji ili bi, procijene li stručnjaci da je to optimalna opcija, mogla biti smještena kod nekoga od rodbine. Ako pak ne budu pronađeni biološki roditelji ni obitelj, dijete bi kroz nekoliko mjeseci moglo ući u postupak posvojenja. Sljedeći tjedan bit će pokrenut administrativni postupak imenovanja djevojčičina skrbnika.

Pronalazak napuštene djevojčice i njezin plač ostao je urezan u sjećanja stanara Ulice ciklama u Brestju. Uz crkvu se nalaze obiteljske kuće, dok je preko ceste zgrada osnovne škole. Oko crkve nema nadzornih kamera.

U večernjim satima tog četvrtka kada je djevojčica ostavljena u svojoj obiteljskoj kući nedaleko od crkve bila je i Tonka Lacković.

Glavno da je dobro

- Majčice draga kako je teško bilo slušati taj plač. Od tog dana mi ne izlazi iz glave - rekla nam je Tonka Lacković. Taj plač čula je i supruga Zlatka Požege koji živi tik uz živicu gdje je djevojčica pronađena. Zlatko Požega u tim trenucima nije bio kod kuće.

- Moja supruga sjedila je na terasi kada je čula plač. To dijete je plakalo, plakalo, plakalo. Uskoro se pojavila policija i djevojčica je odvedena. Tko zna što je bilo majci. Dok se sve ne dozna, ne treba osuđivati. Samo da malena bude dobro - rekao nam je.

'Crnka srednje visine'

Zlatan Požega je za RTL rekao kako je njegov susjed prošao pored žene koja je navodno ostavila dijete.

- Susjed je prošao kraj te ženske kad je gurala kolica i još ga je pitala za ulicu, zahvalila i otišla", kazao je Požega, dodajući kako se radi o crnke srednje visine.

U 20 godina samo četiri slučaja

Napuštanje djeteta u Hrvatskoj iznimno je rijetko - u posljednjih 20-ak godina u Dječji dom u zagrebačkoj Nazorovoj ulici stiglo je samo četvero ostavljene djece, nahočadi - troje novorođenčadi i jedna djevojčica od tri godine.

- Takvi su slučajevi vrlo rijetki. U slučajevima novorođenčadi koja su bila smještena u Nazorovoj, njihovi biološki roditelji nikad nisu pronađeni - kaže ravnateljica Doma Jasna Ćurković Kelava.

Jedino dijete koje nije bilo ostavljeno netom nakon rođenja bila je Mirjana Paris, djevojčica pronađena u parku u Velikoj Gorici na jesen 2015., u jeku migracijskog vala. Sumnjalo se da je dijete bilo dio skupine migranata. Ustanovljeno je da su je roditelji “slučajno” ostavili: tijekom svađe otac i majka, koji ne žive zajedno, razišli su se, uvjereni da je djevojčicu sa sobom poveo drugi roditelj. Ona je u sustavu socijalne skrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:23