ATRAKCIJA

MISTERIOZNI PODZEMNI SVIJET RIJEKE Razotkrivene sve tajne riječkih podzemnih tunela: Koliko je istine u pričama da neki od njih vode i do Slovenije?

 Matija Djanješić / CROPIX

Goran Šarić, savjetnik Grada Rijeke za zaštitu i spašavanje zna sve tajne riječkog podzemlja. Pod njegovom je ingerencijom upravljanje mrežom riječkih podzemnih tunela koje su talijanske vojne vlasti sagradile uoči Drugog svjetskog rata i tijekom njega, u razdoblju od 1939. do 1942. godine.

Istražni zatvor

- Imamo 80 tunela, od kojih Grad upravlja s njih 56 - govori nam Šarić dok nas uvodi u najveći, koji vodi od katedrale svetog Vida do talijanske osnovne škole u Dolcu. Tunel je dugačak 330 metara i ima dva odvojka, jedan izlazi u zgradu u kojoj je danas smješten Kanal Ri, a drugi direktno u riječki istražni zatvor, kolokvijalno poznat kao Via Roma.

Rijeka, 090317.
Grad krece u uredjenje podzemnih tunela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX

Demantirani su mitovi koji su se, zbog nedostupnosti tijekom proteklih desetljeća razvili do razmjera urbanih legendi. Govorilo se o prolazima koji počinju u centru i vode do periferije, od Staroga grada do Trsata, Pećina i slično, čak i kako se kroz neke tunele može doći daleko u riječko zaleđe, do Klane ili, pak, Slovenije. Istina je da se, uglavnom, radi o zasebnim tunelima dužine od par desetaka do par stotina metara, što, naravno, ne umanjuje atraktivnost tih građevina.

Grad Rijeka počeo je, stoga, s uređenjem “glavnog” tunela od katedrale do Dolca, za što se, ovisno o rezultatima natječaja, namjerava izdvojiti do 300 tisuća kuna. Odvojak prema zgradi Kanala Ri, kao i prema Via Romi, gdje su donedavno zatvorenici uzgajali gljive, neće biti obuhvaćen prvom fazom radova.

Instalacije

- Uskoro kreću radovi na strujnim instalacijama u tunelu, postavi novih rasvjetnih tijela i strujnih priključaka, zatim radovi čišćenja i dosipavanja partera te različiti zahvati s ciljem sigurnosti budućih posjetitelja. Očekuje se da će radovi biti dovršeni u svibnju te da će tunel od Dolca do katedrale biti otvoren za posjetitelje već ovog ljeta. Jednako tako, projekt je zamišljen tako da se u budućnosti ondje izvode razni programi i izložbe, - rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Rijeka, 090317.
Grad krece u uredjenje podzemnih tunela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX

U jednom je dijelu tunel nedovršen te se prolazi kroz golu stijenu. Prosječna visina je oko dva i pol metra, a širina oko pet metara. Originalni natpisi “Riservato all U.N.P.A.” (rezervirano za protuzračnu obranu koja je tada bila smještena u zgradi škole u Dolcu) još su jasno vidljivi na zidovima.

- Upoznao sam čovjeka koji se sjeća kako su se, dok je bio dijete, ovdje sklanjali za vrijeme Drugog svjetskog rata kada bi bile uzbune - ispričao nam je Šarić. Iskorištavanje bivših vojnih tunela u turističke svrhe u mirnodopskim uvjetima trend je koji je već zahvatio gradove kao što su Zagreb i Pula, a sada je na redu Rijeka, koja, osim u centru, ima prilično zanimljive tunele sagrađene za potrebe talijanskih fortifikacija na području Katarine, Pulca, Velog Vrha i Rujevice.

Rijeka, 090317.
Grad krece u uredjenje podzemnih tunela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:06