DRASTIČNO POSKUPLJENJE

MOGUĆE JE DA DO BOŽIĆA NAMIRNICA KOJU SVAKODNEVNO KORISTIMO NESTANE S POLICA Sve ga je manje, a cijena je u samo nekoliko mjeseci narasla za 80 posto

Ilustracija
 CROPIX

Cijena maslaca na svjetskim burzama vrtoglavo raste. Potražnja je sve veća, a maslaca je sve manje zbog čega je u samo nekoliko mjeseci u maloprodaji poskupio i do 80 posto.

Naime, dok je pakiranje maslaca od 250 grama u siječnju koštalo 16 kuna isti je proizvod u lipnju stajao 20 kuna. U rujnu mu se maloprodajna cijena popela na 23 kune.

Zbog poremećaja na tržištu, Europi prijeti nestašica te namirnice. Pitanje je hoće li maslaca uoči božićnih blagdanaga uopće biti.

- Hrvatski mljekarski sektor se već posljednjih nekoliko godina susreće s ogromnim padom proizvodnje mlijeka. Međutim, ova nestašica maslaca se događa na europskom tržištu i ona se reflektira i na naše tržište - kaže Rašeljka Maras iz Gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar za Dnevnik.hr

- Došlo je do toga da su se pojavili užasni tržišni viškovi maslaca. Cijena je pala i sada kada su se te zalihe koje su se godinama gomilale prodale, sada je došlo do značajnog rasta u cijeni - kaže Maras.

Zalihe su po niskim cijenama razgrabili Kinezi. A kako pada proizvodnja mlijeka dolazi do manjih količina masalaca te je neizvjesno što možemo očekivati u idućim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:40