KSENIJA URLIČIĆ

MOJ ZET, NOVI GLAVNI RAVNATELJ HRT-a Umirovljena Čelična lady HTV-a o imenovanju Kazimira Bačića

Ksenija Urličić (77), umirovljena tv legenda, nekadašnja glavna urednica Zabavnog programa HTV-a koju su nazivali Čelična lady HTV-a i Superbaka, jer je prvu unuku dobila prije 36 godina iz braka svoje kćeri Katarine i Kazimira Bačića, a danas je četverostruka baka
 Darko Tomaš / Hanza Media

Kazimir Bačić, novi glavni ravnatelj HRT-a kojeg je u petak na tu funkciju imenovao Sabor s devedeset glasova, svoje imenovanje, povjeravaju nam njegovi prijatelji, proslavio je u krugu obitelji. Sa suprugom Katarinom, koju njeni najbliži odmilja zovu Kaća, i kćeri Lucijom (koja sa suprugom Emanuelleom živi u Ravenni), novi šef Prisavlja ‘feštao’ je u Samoboru. Prvo su na radost Bačićeve unuke Beatrice Kate prošetali među maškarama, a potom otišli na večeru u jedan poznati samoborski restoran. Tamo se slavilo imenovanje Kazimira Bačića na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, ali to je ujedno bila oproštajna večera jer je Bačićeva kći Lucija, nakon kraćeg boravka u Hrvatskoj, ponovno otputovala u Italiju.

Strpljiv

Kazimira Bačića njegovi prijatelji i poznanici opisuju kao pravog obiteljskog čovjeka. Iznimno je staložen, skroman, brižan, ali i vrlo emotivan, kažu njegovi prijatelji.

- Rođen je 29. travnja 1961. godine. Strpljiv je po prirodi. On je od onih koji polako, ali sigurno koračaju do svog cilja. Jednom kad nešto odluči, to će sigurno i napraviti. Uporan je, racionalan i stabilan, prijatelji se na njega uvijek mogu osloniti. U slobodno vrijeme voli skijati i ploviti - kaže prijateljica novog glavnog ravnatelja HRT-a, koji se ove zime prvi put u životu prijavio na natječaj za neku visoku funkciju na Prisavlju.

- Kada se doznalo da je i Kazo podnio kandidaturu za šefa, mnogi su govorili da je prije nego što je to učinio možda dobio nečiji ‘mig’ da to napravi. S druge strane, možda je čovjek jednostavno shvatio da je došlo vrijeme da se i on kandidira - priča jedan televizijski urednik.

Kazimir Bačić na dužnost glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije došao je s mjesta rukovoditelja radne jedinice Televizijska tehnika HRT-a. Njegovi kritičari upravo mu to zamjeraju, jer ističu da je HTV-ova tehnika poprilično zaostala u odnosu na ostatak Europe.

Sve najbolje

Diplomirao je na Elektrotehničkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i završio studij menadžmenta na Bledskoj školi menadžmenta. Dugogodišnji je zaposlenik HRT-a. Od 1984. godine radio je na inženjerskim poslovima, potom je bio rukovoditelj Tehnike i pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a za razvoj i tehnologiju.

Sudjelovao je u tehničkome ostvarenju najvećih i najzahtjevnijih projekata HRT-a kao što su natjecanje za pjesmu Eurovizije, praćenje posjeta pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj, prijenosi Svjetskoga skijaškog kupa i Olimpijskih igara i brojnih drugih projekata. Vodio je ili sudjelovao u izradi i provedbi mnogih projekata televizijske tehnike i tehnologije kao što su projektiranje i opremanje HRT-ovih velikih televizijskih studija Anton Marti i Angel Miladinov, digitalizacija proizvodnje Informativnog programa, uvođenje sustava virtualne scene, automatizacija televizijskog programa, uvođenje eksperimentalnog emitiranja televizijskog signala visoke razlučivosti...

Sudjelovao je u radu ekspertne skupine projekta Vision 2020. Europske radiodifuzijske unije. Ujedno je bio član radne skupine Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za prijelaz s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje, a od 2006. godine aktivni je član Tehničkog odbora Europske radiodifuzijske unije (EBU TC), krovnoga tehničkog tijela EBU-a za tehnologiju i inovacije. Od studenoga prošle godine na dužnosti je dopredsjednika Međunarodne skupine za povezivost medija koja djeluje u sastavu Svjetskih radiotelevizijskih unija. I, da ne zaboravimo, zet je televizijske legende, Ksenije Urličić, nekadašnje glavne urednice Zabavnog programa javne radio-televizije.

- O svom zetu mogu kazati sve samo najbolje. No, ne bih željela previše govoriti o njemu, da netko ne bi nešto krivo shvatio. Ipak, ako već inzistirate, mogu kazati kako smatram da je njegovo imenovanje jako dobra vijest za HRT jer je Kazo iznimno vrijedan, pošten i dobar čovjek, a nakon tridesetak godina rada na televiziji mislim da se s punim pravom može kazati kako je on i dijete HRT-a - govori Ksenija Urličić, nekadašnja alfa i omega Zabavnog programa HRT-a, čija oba zeta danas rade na Prisavlju.

Željen Klašterka, koji je oženio Ksenijinu kći Nedu, radi na HRT-u kao urednik u Zabavnom programu, u mladosti je završio Muzičku akademiju na odjelu klasične gitare u klasi profesora Darka Petrinjaka, a neko vrijeme predavao je i na Srednjoj muzičkoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Skladao je mnoge pjesme i televizijske špice. Svojom skladbom ‘Nek’ ti bude ljubav sva’ u izvedbi Tonyja Cetinskog 1994. godine pobjeđuje na Dori, a na Eurosongu se ta pjesma plasirala na šesnaesto mjesto.

I Kazimir Bačić, doznajemo, voli dobru glazbu, no njegova punica najviše bi voljela kada bi njen zet na HRT vratio dobru radnu atmosferu koja je, smatra, posljednjih godina nekako nestala.

- Televizija je timski rad. To nije posao, nego poziv. Mi, pripadnici starijih generacija, izgarali smo za posao koji smo radili. Kada se ‘podizao’ novi projekt, nikad nismo gledali na sat. Svi smo se trudili da taj program koji stvaramo bude i kvalitetan i zanimljiv i gledan - podsjeća Ksenija Urličić, čiji zet se kao glavni ravnatelj ne smije pačati u sam program.

- Ali može nadahnuti ljude, stvoriti sjajan tim vrhunskih profesionalaca koji su u stanju HRT vratiti na puteve stare slave - ističe Ksenija Urličić, koja je zahvaljujući današnjem ravnatelju HRT-a baka postala kada je imala samo četrdeset i jednu godinu.

Četvero djece

Njezina starija kći Katarina imala je samo osamnaest godina kada je ostala trudna, a njezin tadašnji dečko, Kazimir, bio je tek godinu dana stariji.

- Kad sam dobila prvu unuku, Andreu, portir me na HRT-u pozdravio tako da mi je rekao ‘Dobar dan, gospodična baka’. Poslije se to ustalilo, svi su govorili ‘dolazi gospodična baka’. I moji suradnici su me, misleći da ja ne čujem što govore, zvali ‘baka’, ali meni je to bilo baš zgodno, sviđalo mi se biti mlada baka - ispričala je jednom Ksenija Urličić.

Njezin zet Kazimir Bačić danas je otac četvero djece. Njegova najstarija kći Andrea rođena je 1980. godine, kći Lucija na svijet je došla 1985. godine, dvije godine kasnije rodio se današnji ekonomist Luka, dok je student Matija rođen 1992. godine. Bačić je i trostruki djed: Andrea mu je podarila dva unuka, a Neda unuku.

I Kazimir Bačić, poput svoje punice nekoć, djed je postao prije negoli je navršio pedesetu godinu, a njegovi prijatelji kažu kako je bio presretan kada je čuo da će dobiti prvu unuku, Beatrice Kate (5,5 godina) u koju se zaljubio čim ju je prvi put uzeo u naručje.

- Kazimir je mladi djed, obožava sve svoje unuke, a jako je vezan uz Beatrice, koju viđa rjeđe od ostalih. Ona je njegova prva unuka, a i daleko je, pa su na Skypeu skoro svaki dan. Čim dođem k njima, kaže: ‘Sad ćemo zvati Luciju i Beatrice’. Mislim da ne prođu dva-tri tjedna, a on već sjeda u auto i vozi u Ravennu vidjeti Beatrice. Nevjerojatna je to povezanost, dirljiva - nježno je ispričala Ksenija Urličić prije tri godine.

Na isti način, uostalom, i ona je bila povezana sa svojom prvom unukom Andreom, kćeri današnjeg glavnog ravnatelja HRT-a.

- Andrea je bila prva, mala, krhka... Od prvog dana prema njoj sam imala poseban odnos. Držala sam je na rukama, emocije su me preplavile. Najviše sam je razmazila, ali mislim da sam razmazila i sve ostale unuke - priznala je ponosna baka Ksenija, čije unuke unatoč kratkim televizijskim izletima nisu krenule bakinim stopama. Lucija je kao tinejdžerica vodila nekoliko emisija za mlade, a Andrea je glumila unučicu u HRT-ovoj ‘Božićnoj priči’.

Lijepa uspomena

- Jako je dobro to izvela i danas čuvamo tu lijepu uspomenu. To je bilo zlatno vrijeme HRT-a, kada je Dječji program proizvodio prekrasne priče, male igrokaze, filmiće, s finim scenarijem, glumcima, ali to je zamrlo - ispričala je Ksenija Urličić, napominjući kako njezine unuke televizija ipak nije začarala poput nje. Starija kći glavnog ravnatelja HRT-a umjesto televizije odabrala je studij prava, dok je Luciju, koja je kao djevojčica plesala balet, neko vrijeme Hamed Bangoura nagovarao da se okuša u manekenskoj karijeri. No, Lucija je na vrijeme shvatila da to ipak nije za nju.

- Lucija je previše plaha i previše nježna za taj svijet - kazala je svojedobno njezina baka, koja je, naravno, ponosna i na Bačićeve sinove: Luku koji je, kaže, uvijek bio savršen, odlikaš, među najboljima na fakultetu, a dobivao je i stipendije, te najmlađeg unuka Matiju.

- Obje moje kćeri oduvijek su bile jako vezane uz obitelj i kuću. I Katarina i Neda malo su radile, a kad su došla djeca, posvetile su se njima. Katarina i Kazo imaju četvero djece. Mnogo je tu bilo posla, ali oni su sve gurali s užitkom - istaknula je Ksenija Urličić, koja je, poput svake bake, prije trideset i sedam godina priskočila u pomoć mladom paru kada su prvi put postali roditelji.

- Kao i svim mladim roditeljima nije im bilo lako ni jednostavno, ali uz puno ljubavi i malo pomoći sve su izdržali - priča jedna prijateljica Katarine Bačić, koja se nakon Andreinog rođenja posvetila majčinskim obavezama, dok je njen suprug Kazimir Bačić nastavio studirati. Diplomirao je u rekordnom roku, a na televiziji se zaposlio, govore nam njegovi prijatelji, na poziv Jerka Vukova, tadašnjeg šefa elektronske proizvodnje. Bačić je rođen u Zagrebu, porijeklom je iz Dubrovnika, njegov otac Kazimir i majka Zdenka imali su i drugog sina Emila koji je tragično poginuo na motociklu nedaleko Zagreba.

Baš kao i Željena Klašterku, drugog zeta Ksenije Urličić, uvijek su ga nervirale insinuacije o nepotizmu na HRT-u, o čemu je za Jutarnji list prije nekoliko godina progovorio Klašterka:

- Češće se viđamo na ručku kod punice nego na poslu, jer ja radim u Zabavnom programu, a on je šef Tehnike. Naravno, tu i tamo sretnemo se i na Prisavlju, ali teme naših razgovora nisu poslovne. Mnogo češće hvalimo Ksenijine sarme ili puricu s mlincima - ispričao je Klašterka i dodao:

- Iskreno, uopće mi nije drago pričati na temu obiteljskih veza na HRT-u, jer ja do svog posla nisam došao zahvaljujući puničinim vezama, nego vlastitim sposobnostima. Čim netko otvori temu o rodbinskim odnosima na HTV-u, odmah svi viknu ‘nepotizam!’, a zaboravljaju da u mnogim tvrtkama skupa rade muževi i žene, braća i sestre ili roditelji i djeca. HRT po tome doista nije nikakva iznimka - izjavio je svojedobno Klašterka, šogor novog glavnog ravnatelja HRT-a tijekom čije će se ere, najavili su saborski zastupnici ovog tjedna, smanjiti RTV pristojba. Umanji li se taj namet tijekom ove kalendarske godine doista na šezdeset i pet kuna, bit će to kraj HRT-a kakvog smo poznavali. Upućeni govore da bi toliko smanjivanje pretplate podrazumijevalo i ogromno smanjivanje broja ljudi koji rade na HRT-u, a kalkulira se da bi se današnja brojka od oko 2800 zaposlenika u tom slučaju morala smanjiti za oko 1000 njih. Vrijeme će pokazati kako će se Kazimir Bačić nositi s takvim ogromnim poslovnim izazovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:18