JEZIVI DETALJI ISKAZA UBOJICE

Monstrum Paravinja: Rekla mi je da sam četnik. Pao mi je mrak na oči. Zadavio sam je

U Ravnateljstvu hrvatske policije smatraju da je Paravinjin iskaz samo djelomično istinit
 MUP RS

ZAGREB - “Zamračilo mi se pred očima... izgubio sam kontrolu kad me počela vrijeđati na nacionalnoj osnovi!” - tim se riječima pred policijskim istražiteljima pravdao Dragan Paravinja zbog ubojstva 17-godišnje Antonije Bilić.

Odbio se zaustaviti

Prema iskazu koji je policiji dao u ponedjeljak, nesretnu je djevojku povezao isključivo s jednim ciljem, a nasrnuo je već nakon nekoliko minuta vožnje.

Antonija je pružila jak otpor, a svađa je kulminirala nakon što je odbio zaustaviti kamion nedaleko od njenog rodnog sela Kričke.

POTRAGA ZA ANTONIJOM BILIĆ: Reporteri Jutarnjeg u akciji, sve o potrazi i uhićenju Dragana Paravinje pročitajte OVDJE

Monstrum Paravinja otkrio detalje: Nabacivao sam joj se, a ona me počela vrijeđati. Izgubio sam živce...

“Ni sam ne znam što mi je bilo. Nakon što me opsovala na nacionalnoj osnovi i rekla da sam četnik, pao mi je mrak na oči i zaustavio sam kamion!” - izjavio je Paravinja tijekom poligrafskog ispitivanja, koje je uglavnom potvrdilo njegove navode.

Nakon što je, kako tvrdi, zadavio žrtvu, kamionom se nastavio voziti prema obližnjem mostu na rijeci Krki. Osvrnuo se kako bi vidio ima li svjedoka, otvorio vrata i djevojku gurnuo kroz njih, u Krku.

Prije kobnog događaja Paravinja se vraćao s istovara iz Splita.

Zaustavio se u Solinu, gdje je u poduzeću Solin građa platio neke privatne dugove. Potom je krenuo u pravcu Zagreba.

Torba na ramenu

“Na raskršću puteva Split - Drniš, Drniš - Šibenik, pored puta s moje lijeve strane, vidio sam djevojku koja je stopirala u suprotnome smjeru. Primijetio sam da je bila lijepa, crne, duže kose i da je na sebi imala traperice i majicu, ne mogu se sjetiti koje boje. Na ramenu je imala žensku torbu. U prolazu sam je kroz otvoreni prozor upitao želi li da je povezem u Zagreb, a ona je odgovorila da želi u Split” - opisivao je Paravinja susret sa žrtvom.

Nakon što je produžio 50-ak metara do proširenja na cesti, okrenuo je kamion i vratio se do Antonije Bilić.

Odmah nakon ulaska u kabinu počeo joj je dijeliti komplimente. Odbila je njegovo udvaranje i zatražila da zaustavi kamion. Svađa se potom pretvorila u naguravanje i tučnjavu, tvrdi Paravinja. Zaustavio je kamion nakon čega mu je, kako tvrdi, pao mrak na oči... “Ubio sam je, ali je nisam silovao!” - izjavio je policiji.

U Ravnateljstvu policije RH smatraju da je njegov iskaz samo djelomično istinit. Procjenjuju da Paravinja izmišlja svađu na nacionalnoj osnovi kako bi politizirao svoj slučaj.

“Dakako da nećemo povjerovati svemu što kaže! Riječ je o teškom sociopatu, osuđivanom za silovanje!” - podsjeća Milijan Brkić, zamjenik ravnatelja policije RH, koji je i osobno saslušavao Paravinju.

Izmicao priznanju

Kriminalistički inspektori MUP-a Republike Srpske “lomili” su ga nekoliko sati.

Ispočetka je izmicao priznanju, migoljio i mijenjao raspoloženja, bio vrlo samouvjeren, a potom naglo “propadao”, započinjući plač.

Iza podneva preuzeo ga je tim hrvatskih istražitelja. Predvodio ih je Milijan Brkić, već nagrađivan zbog uspješnog isljeđivanja osumnjičenika.

U listopadu 2005. ishodio je priznanje Damira Rovišana, djelatnika osiguranja britanskog veleposlanstva u Zagrebu, koji je u britansko predstavništo unio ručnu bombu i potom je aktivirao. Osobno je saslušao Sretka Kalinića zvanog Zver, višestrukog ubojicu iz Zemunskog klana. Paravinju je Brkić doživio kao inteligentnog i hladnog.

- U njemu žive dvije osobe. Jedna je posvećena obitelji i djeci (dvojici sinova, od kojih je jedan gluhonijem), o kojima brine financijski i na druge načine. Druga osoba je monstrum. Inteligentan je i neprestano izmišlja nove priče. Laže i spreman je na sve - tvrdi Brkić.

O tome da je riječ o proračunatom zlikovcu govori i činjenica da se na bijeg odlučio tek 18 dana nakon ubojstva, kada je potjera za njim u Hrvatskoj poprimila nacionalne razmjere.

Supruga išla po novac

Budući da Paravinja od 2000. uglavnom boravi na području Hrvatske, po novac za uzdržavanje djece dolazila bi supruga iz Pazove i nalazila se s njim u Bilišanima.

“Nemamo podataka da je prema supruzi ili djeci ikad bio nasilan, naprotiv. Zbog takvog mu je odnosa prema obitelji supruga vjerovala i kada su u pitanju optužbe za silovanja.”

Milijana Paravinja na dan bijega našla se sa suprugom nedaleko od Drniša, a potom ga dovezla do Save koju je preplivao, te ga potom dočekala na drugoj strani rijeke. Danas se, navodno razočarana najnovijim otkrićima o suprugu, kaje što mu je pomogla.

“Dragan je za mene mrtav! Ne želim ga više vidjeti! Želim se posvetiti djeci” - izjavila je policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:27