NE STANE U KAŠETU

MONSTRUM SA ZADARSKE RIBARNICE IZNENADIO I STRUČNJAKE 'Ovako nešto na Jadranu nikada nismo vidjeli'

 HANZA MEDIA

Danas čovik ispred lokalnog dućana prodaje zelenjavu i ribu, po običaju super friško i povoljno. Ali sipa od četiri kilograma među ribama! Neviđeno... Kaže čovik da i ribari nisu vidili sipu preko 2,80 kg. Friška, još minja boje... a morao je krakove presaviti da uopće stane u kašetu!! Monstrum... Dozvolio mi je da ju uslikam tek kad sam kupio zelenjavu."

Tako je Zadranin Igor Lisak složio tekstualni dio objave uz fotografiju rekordne sipe na svojem Facebook profilu, piše Zadarski.hr.

Igor je i sam sportski ribolovac, najčešće lovi u Velebitskom kanalu, ne može se požaliti na ulove, ali bio je fasciniran impozantnim mekušcem kojeg je vidio u kašeti na malom priručnom stoliću jednog sitnog trgovca ispred lokalnog dućana na zadarskom Boriku, uz sav ostali asortiman – još jednu kašetu ribe i nešto povrća iz domaćeg vrta.

I dalje ostaje tajnom tko je ulovio sipu rekorderku, ali poslije se pročulo da je ulovljena u moru oko otoka Vira. Taj je otok okružen plitkim pjeskovitim ili muljevitim dnom s "krpama" morske trave – što je idealan ambijent za ovog kljunatog morskog lovca.

Baš u ovo doba, prije proljeća i kasnije, sipa se diže iz dubina, a dubina i s južne i pogotovo sa sjeverne strane otoka Vira, u kanalu između tog otoka i otoka Paga, relativno je mala. Pravo obitavalište sipa.

Sipe se najčešće, pa tako i oko Vira, love nekom od mreža stajaćica, pa je vjerojatno i ova tako ulovljena. Utvrđeno je da sipa ne živi duže od dvije godine, ali i to da su ženke veće od mužjaka, pa se može pretpostaviti da je ova naša, koju je fotografirao Lisak, bila ženka.

A kako ženke nakon mrijesta u kasno proljeće i u rano ljeto ugibaju, ova ne bi živjela još dugo i da je ostala u moru. Samo, najvjerojatnije bi ostavila za sobom brojno potomstvo. Ali u tom bi slučaju prije toga morala pronaći mužjaka odgovarajuće veličine.

Naravno da ne možemo znati na koji je način ova rijetka lovina pripremljena. U crnom rižotu bila bi dovoljna za marendu za tridesetak gladnih (očišćena je sigurno dala više od tri kilograma čistog mesa), ali dalmatinska kuhinja poznaje i druga jela od ovog ukusnog glavonošca, po mišljenju mnogih ukusnijeg od najcjenjenije, ali slatkaste lignje.

Ispržena ili u salati, pa ispod peke, kad postane mekana poput maslaca, u crnom brudetu s krumpirima ili čak u japanskoj verziji, u sushiju... sipa je vrhunska delicija.

Čak koristi i samo crnilo sipe, kao bojilo za crnu palentu ili tjesteninu, a ovoj ga sasvim sigurno nije nedostajalo.

I za kraj evo i jedne informacije koju su novinari Zadarskog naknadno doznali o najpopularnijoj sipi u Dalmaciji: prodana je po cijeni od 60 kuna po kilogramu, što je ispod uobičajene cijene s peškarije, i to onako svježa, još gotovo živa, istog jutra.

– Koliko je meni poznato, ovo je najveći do sada ulovljeni primjerak – kazao nam je prof. dr. Alen Soldo, redovni profesor na Sveučilišnom odjelu za studije mora Splitskog sveučilišta, dodajući da, prema podacima koji se navode u znanstvenoj literaturi, sipa može narasti do 49 centimetara dužine plašta i do težine od četiri kilograma.

– U znanosti se priznaju samo podaci o primjercima koje su izmjerili znanstvenici jer se težina, primjerice, mjeri u gram, no po veličini koju vidim na slici, ovaj primjerak spada među najveće – procijenio je profesor Soldo.

Do sada su poznati primjerci sipe ulovljeni u Jadranu, doznajemo, težine između tri i četiri kilograma, a sipa se može uloviti mnoštvom različitih ribolovnih alata, dopuštenih i nedopuštenih, od koća, osti do mreža stajaćica.

– Katkad se lovi i u vrše, ali s obzirom na to da se ne zna kako je ova ulovljena, ne želim komentirati pretpostavku da se koristila zabranjena mreža – istaknuo je prof. Soldo.

Bez obzira na to što do sada nije ulovljen ovakav kapitalac, prof. Soldo nije iznenađen veličinom zadarskog primjerka.

– Sipe narastu veće u umjereno toplim nego u toplijim, tropskim morima, a Jadran spada u umjereno topla. U svakom slučaju, ovako veliki primjerci nisu uobičajeni, ali nisu ni veliko iznenađenje – rekao je.

Doznali smo još jednu zanimljivost: sipe su organizmi koji žive vrlo kratko, oko godinu dana, neki primjerci vrlo rijetko do dvije godine.

– Životni vijek, međutim, ne utječe na veličinu sipe, jer među sipama koje su "rođene" isti dan neke za izvjesno vrijeme dosegnu težinu od 1,5 kilograma, a neke tri kilograma. To ovisi o tome gdje su bile, u kojim su uvjetima i kakvom okruženju rasle i, dakako, čime su se hranile – naveo je profesor Soldo za Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:06