POSLODAVCI U PANICI

'MORAMO NADOKNADITI ODLJEV KVALITETNE RADNE SNAGE' Građevinari hitno trebaju 3000 stranih radnika, ne mogu nadomjestiti one koji su otišli

 Željko Sop / HANZA MEDIA

Kvalificirani radnici u velikom broju napuštaju Hrvatsku i pojedine su se djelatnosti našle u velikim problemima zbog nedostatka radne snage. Taj se trend posebno vidi u građevinarstvu. Kako procjenjuje Hrvatska gospodarska komora, hrvatski građevinari trebaju 3000 stranih radnika kako bi nadoknadili odljev kvalificiranih radnika, piše Glas Slavonije.

“U posljednje vrijeme primjetan je velik odljev kvalificiranih radnika iz Hrvatske, posebno zidara, tesara, armirača, keramičara i sličnih zanimanja”, navodi HGK u priopćenju. Potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj upozorava da nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više postaje ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini.

- Unatoč redovnom oglašavanju i traženju radne snage preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sudjelovanja na sajmovima poslova, poslodavci nikako ne mogu nadomjestiti radnike koji su otišli, jer na tržištu rada u Hrvatskoj jednostavno nema dovoljno takvih radnika - ističe Čagalj. Dodaje da tvrtke zaposlenike koji su otišli ne mogu nadomjestiti ni preko povjeravanja dijela poslova drugim izvođačima, jer su gotovo svi poslovni subjekti suočeni s problemom nedostatka radne snage.

U graditeljskom je sektoru, upozorava Čagalj, u posljednjih nekoliko godina izgubljeno više od 53 tisuće radnih mjesta (34,4 tisuće kod pravnih osoba i 18,7 tisuća kod obrtnika), a udio građevinarstva u BDP-u smanjen s 8,5 na samo 4,4 posto. U posljednjih nekoliko godina obujam građevinskih radova smanjen je za 46,6 posto, vrijednost izvršenih radova za 49,3 posto, broj završenih stanova za 69,2 posto, a broj izdanih građevinskih dozvola niži je za 46,3 posto.

- Graditeljstvo je gotovo prepolovljeno, a oporavak teško možemo očekivati bez uvoza radne snage kao vatrogasne mjere u ovom razdoblju dok se ne uspostavi pravo tržište rada u Hrvatskoj - ističe Čagalj te kaže kako je rješavanje uvoza radne snage kao hitne mjere koje se dogodilo ove godine bilo pozitivan pomak, no da su kvote premale i nepravedno raspodijeljene. “Nije se vodilo računa o veličini i potrebama pojedinog poduzeća. Kriterij za dodjelu dozvole bio je isključivo tko se prvi prijavio i mnoge tvrtke ostale su zakinute”, kaže Čagalj Glasu Slavonije. Predlaže da se godišnja kvota za zapošljavanje stranaca za 2017. u području graditeljstva višestruko poveća, jer je potrebno oko 3000 dozvola te da se takva odluka donese što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:27