NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

MORH pirotehničaru duguje 109.000 kn za loše obračunate plaće

Ilustracija
 Emica Elveđi / CROPIX

Republika Hrvatska morat će Robertu Dravincu iz Huma na Sutli isplatiti 109.000 kuna odštete jer mu MORH kao poslodavac od rujna 2011. do ožujka 2015. nije isplaćivao adekvatnu plaću, odlučio je nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu.

Dravinec je u tom periodu radio kao pirotehničar te mu je rad trebao biti reguliran prema Zakonu o humanitarnom razminiranju koji, među ostalim, regulira da se osobama na tim poslovima petosatni radni dan obračunava kao osmosatni. Tužitelj navodi da je on i nakon petostanog radnog dana u minskom polju još tri sata radio ostale poslove, te da je trebao biti plaćen za tri sata više. Osim toga, pogrešno su mu, tvrdi u tužbi, obračunavali naknadu za vrijeme provedeno na godišnjem odmoru. U odgovoru na tužbu Općinsko državno odvjetništvo, koje zastupa RH u ovakvim sporovima, navodilo je da vojnik Dravinec nije radio prekovremeno, inzistiraju na plaći za osmosatno radno vrijeme.

No, karlovački sud se priklonio argumentima vojnika pirotehničara jer je sudski vještak, rukovodeći se Zakonom o humanitarnom razminiranju, utvrdio da je pirotehničar u spornom razdoblju na razminiranjima proveo 359 dana te ostvario 1077 prekovremenih sati koji mu nikada nisu plaćeni. Na taj je način vojnik oštećen za više od 68.000 kuna, a za preostalih 41.000 kuna oštetili su ga zbog neadekvatno obračunatih godišnjih odmora. Osim toga, naložio je sud, država će pirotehničaru morati isplatiti oko 11.000 sudskih troškova, te kamate na presuđeni iznos.

Na sudovima je trenutačno nekoliko tisuća radnih sporova između MORH-a i njihovih djelatnika, a oko 2000 tužbi, odnosi se na potraživanja zaposlenika - djelatnih vojnih osoba radi isplate razlika plaće s osnova prekovremenog rada, rada u turnusu, dežurstava, straža, razlika isplaćenih za godišnje odmore i po drugim osnovama. Vojnici redovito dobivaju presude u svoju korist, pa bi državu odštete mogle koštati stotine milijuna kuna. MORH već nekoliko godina u svom budžetu planira desetke milijuna kuna za sporove za koje unaprijed zna da će ih izgubiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:42